úterý 19. září 2017

TOP 10: Nejsilnější kasovní značky současného Hollywoodu – 1. část

Letní kasovní žně jsou za námi, multiplexům po celém světě vládne adaptace Kingova To a Warner Bros. díky partičce dětí a klaunovi jménem Pennywise prohánějí Disneyho a Universal v účtování roku 2017. Opět se tedy potvrzuje, že horory táhnou, a když se někdo nebojí dát jim trochu velkorysejší koncept a silnou marketingovou kampaň, může na tom trhnout stovky milionů. Úspěch To a druhé Annabelle mě tedy donutil zamyslet se nad tím, jaké značky/žánry/tvůrci momentálně v Hollywoodu nejvíc frčí a znamenají předem daný komerční úspěch. Ty vám ve dvoudílném článku představím. Tady je prvních pět „frančíz“, do kterých byste se neměli bát investovat, pokud máte nějaké ty miliony dolarů k dobru!

Leonardo DiCaprio


Časy hvězdného lesku hereckých jmen, kdy stačilo film dobře obsadit, a měli jste vyhráno, jsou už nenávratně pryč. Ještě na začátku tisíciletí znamenala jména jako Tom Hanks, Julia Roberts nebo Will Smith stoprocentní komerční úspěch, dnes byste podobné jistoty spočítali na prstech jedné ruky. A možná byste ani nepotřebovali všechny, protože Johnny Depp je vyhořelý, Tom Cruise těží primárně z mimoamerických trhů a takový Chris Pratt se víc než cokoliv jiného veze na lukrativních značkách (viz Sedm statečných). Je tu ovšem jedno jméno, které už hodně dlouho nezklamalo. Od roku 2010 vydělalo šest ze sedmi filmů, ve kterých hrál Leonardo DiCaprio, přes 100 milionů dolarů v Americe, hned čtyři z nich bych neváhal označit za vyložené hity. Pouze J. Edgar Clinta Eastwooda měl rozpačitější přijetí, vzhledem k nijak velkému rozpočtu to ale zase tolik nebolelo. DiCapriovi se nadmíru vyplácí pečlivý výběr projektů a spolupráce výlučně s elitními režiséry současnosti, kterou praktikuje snad od Boyleovy Pláže. Pevně věřím, že jeho úspěšná série bude pokračovat a Leo zůstane tou poslední stálicí, která kromě kvality zaručuje producentům i komerční úspěch.

Poslední tři filmy:
Velký Gatsby                     Celosvětově: 351 mil.        Amerika: 145 mil.
Vlk z Wall Street                           392 mil.                        117 mil.
REVENANT Zmrtvýchvstání           533 mil.                        184 mil.

Leonardo DiCaprio: TOP 5 jeho nejlepších filmů
Šest herců, kteří ještě pořád vydělávají 20 milionů za film

DC Universe


Jakkoliv je část filmů z filmového DC vesmíru přinejlepším rozpačitě přijatá, nelze jim upřít, že po finanční stránce šlape Warnerům tahle značka velmi dobře. Od spojení Batmana a Supermana se sice tak nějak automaticky očekávala miliarda, na kterou to duel dvou ikonických superhrdinů nedotáhl, i Sebevražedný oddíl po skvělém startu poměrně rychle klesal. Pořád se ale pohybujeme v rozmezí 700-800 milionů dolarů celosvětově, což jsou skvělá čísla. Letošní megaúspěch Wonder Woman navíc dává studiu naději, že listopadová týmovka Liga spravedlnosti onu stále ještě magickou miliardovou hranici překoná a posune profitabilitu a prestiž DC filmů zase o úroveň výš. Papírově se jejich hrdinové určitě mohou měřit s Marvelem, teď to chce jen potvrdit velkým úspěchem očekávané týmovky.

Poslední tři filmy:
Batman vs. Superman: Úsvit spravedlnosti 873 mil. 330 mil.
Sebevražedný oddíl         746 mil. 325 mil.
Wonder Woman                 818 mil. 411 mil.

James Bond


Bondovky jsou především rodinným stříbrem britské kinematografie, o jejich americkém komerčním potenciálu ale také netřeba diskutovat. Čtyři filmy s Danielem Craigem (nutno říct že také díky inflaci) jsou v rámci série ty s nejvyššími tržbami a zejména šokující miliarda pro Skyfall (a nezanedbatelných 300 mega na amerických tržbách) jasně značí, že pokud se bondovského materiálu chopí zajímavý tvůrčí tým a natočí kvalitní film, tržby mohou být jednoduše skvostné. Spectre už byl projekt po všech stránkách problematičtější, ale stále tu mluvíme o celosvětových tržbách 880 milionů dolarů. Což je oproti Skyfall určitě pokles, v rámci hrubých tržeb tu ale stále mluvíme o jednom z největších hitů roku 2015. Daniel Craig nově podepsal smlouvu na další dva filmy, mluví se o tom, že první z nich by měla být předělávka filmu V tajné službě Jejího veličenstva, nyní jen zbývá najít k projektu schopného režiséra a uvidíme, jakou sílu značka James Bond ještě má.

Poslední tři filmy:
Quantum of Solace 586 mil.         168 mil.
Skyfall 1,109 mil. 304 mil.
Spectre         881 mil.         200 mil.

Christopher Nolan


Pozice, kterou si Christopher Nolan vybudoval mezi současnými režiséry, je jedinečná v tom, že každý jeho film je velkou událostí jak po stránce kvality, tak komerčního úspěchu. Mezi jeho filmy samozřejmě zdaleka nejvýše ční komiksoví Batmani, Nolan se ale jako jeden z mála filmařů nemusí bát natočit originální projekt s rozpočtem dalece přesahujícím sto milionů dolarů, protože skrze kvalitu, silné herecké obsazení a dobře podchycený marketing z něj dokáže udělat velkou událost a hit, na který zvládne nalákat široké divácké skupiny. Letošní Dunkerk jeho třídu jen potvrdil a zároveň ukázal, že Nolanův záběr nezahrnuje jen velkolepé sci-fi podívané. O to zajímavější bude vyhlížet další režisérův projekt. Nolan se nikdy netajil tím, že je fanouškem Jamese Bonda a režii bondovky by se při správné konstelaci okolností nebránil. Kdyby se spojila síla bondovské značky a Nolanova pověst neselhávajícího hitmakera, mohly by tržby vyletět až nekřesťansky vysoko, co myslíte?

Poslední tři filmy:
Temný rytíř povstal 1,085 mil. 448 mil.
Interstellar 675 mil.         188 mil.
Dunkerk         508 mil.         185 mil.

TOP 5 filmů Christophera Nolana

Rychle a zběsile

Série Rychle a zběsile prošla vskutku zběsilým vývojem. Od příjemného a nečekaného úspěchu prvního dílu, přes divácký nezájem u trojky, až k návratu Vina Diesela, který ji vrátil do první ligy, a úmrtí Paula Walkera, na základě kterého tržby doslova explodovaly. V tuto chvíli jde o jednu z největších jistot v portfoliu studia Universal, sérii, které se nebývale daří na mimoamerických (především asijských trzích), přičemž ani v Americe svým tvůrcům rozhodně nedělá ostudu (zdravíme vyčpělé Piráty a Transformers). Kdybyste někomu před deseti lety řekli, že Rychle a zběsile to dokope až k osmému dílu a miliardovým tržbám, pravděpodobně by se vám ten dotyčný vysmál. Nicméně teď, v roce 2017, jsme přesně v této situaci a Vin Diesel a spol. ještě ani zdaleka nekončí. Über-nadsazená akční série to jistojistě dokope k dvoucifernému počtu dílu, a přestože si nedovedu moc dobře představit, kam chtějí tvůrci v těch šílenostech ještě stoupat, enormní zájem celosvětového publika značí, že diváci chtějí víc. Víc aut, víc zběsilých honiček, víc akčních hrdinů a Dominica Toretta. Nemusejí se bát, všeho se dočkají. Uvidíme, jak dlouho je to ještě bude bavit.

Poslední tři filmy:
Rychle a zběsile 6 789 mil.         239 mil.
Rychle a zběsile 7 1,516 mil. 353 mil.
Rychle a zběsile 8 1,239 mil. 226 mil.

Pokračování ZDE 


TOP 100 nejvlivnějších lidí v Hollywoodu v roce 2016

0 komentářů:

Okomentovat

Děkujeme za Váš názor.