středa 24. července 2019

Rutger Hauer: Jeho 5 nejlepších rolí

Rutger Hauer už není mezi námi. Muž, jehož tvář byla nezaměnitelná stejně jako způsob hraní. Muž, který vdechl život některým výjimečným postavám a skrz ně i výjimečným filmům. Muž, který patří mezi herecké legendy - minimálně pro filmové fanoušky, kteří začali žít filmem v 80. a 90. letech - tedy jednu celou generaci.

Rutger Hauer se narodil roku 1944 nedaleko Amsterdamu a brzy na začátku své herecké kariéry v roce 1969 spojil svoje síly s jiným slavným Holanďanem - režisérem Paulem Verhoevenem (Robocop, Total Recall). Společně natočili hned několik filmů, kterými na sebe upoutali pozornost i za hranicemi Evropy (Turecké ovoce, Oranžský voják) a výsledkem byla pro oba pozvánka do Hollywoodu. Tam pak Rutger Hauer natočil desítky filmů. Ne všechny z nich byly umělecká díla, často se objevoval i v béčkových produkcích, ale právě díky tomu byl zásah jeho tvorby tak široký. Ať už jste fanoušek art filmů a znáte ho z jeho počátečních holandských filmů nebo je pro vás vrcholem jeho tvorby Blade Runner z 80. let, Obojek z 90. let nebo třeba televizní Útěk ze Sobiboru, za který dostal Zlatý glóbus za vedlejší roli, prostě ho znáte. Protože pokud jste filmový fanda, museli jste ho alespoň v jednom filmu vidět. Provázel vás nejspíš od prvních filmových krůčků až do dospělosti. Tady je pět filmů, díky kterým nám nejvíc utkvěl v paměti.

1)  Krev a maso (1985)


Méně známý historický film, který natočil pod Verhoevenem. Drsná řezničina se nestyděla ani za sex, ani za násilí. Syrový, krutý, animální a na svoji dobu vlastně šokující film (dnes už by nám to tak nepřišlo) přesně odpovídal tomu, co Hauera i Verhoevena předtím i potom proslavilo. Nebáli se překračovat hranice a Hauer pak ještě mnohokrát vytvořil více či méně nejednoznačné záporáky.

2) Jestřábí žena (1985)


Ve stejném roce si dal Hauer i druhý, výrazně známější historický film. Jeden z nejlepších a nejlegendárnějších fláků osmdesátých let vůbec, v němž Richard Donner vydoloval zpoza hercova zlodušského obličeje oslnivého hrdinu, kterému to skvěle svědčilo po boku Michelle Pfeiffer. Jestřábí žena je must see, plná ikonických scén a hudby, dokonalý produkt filmového průmyslu té doby.

3) Stopař (1986)


Hned o rok později pak Rutger Hauer potvrdil svoji pozici jednoho z největších představitelů filmových záporáků v 80. letech, když se objevil jako děsivý Stopař. Obal téhle videokazety si musí pamatovat asi každý filmový fanoušek, stejně jako scény, ve kterých se Hauerův stopař s kulovnicí v ruce nehodlá vzdát své kořisti stejně jako Terminátor.

4) Blade Runner (1982)


Společně s Jestřábí ženou Hauerův nejslavnější film, který ale vznikl už v roce 1982. Mistrovské dílo, ve kterém zúročil všechny své herecké dovednosti a vytvořil postavu, z níž šly obavy a se kterou jste přesto dokázali soucítit - nejednoznačnou, výraznou a nezapomenutelnou. Hauer si navíc sám vymyslel legendární závěrečný monolog svého androida a tím definitivně zpečetil svůj odkaz coby herecké legendy. I kdyby nenatočil nic jiného, ve filmových kronikách bude navždy nepřehlédnutelně zapsaný.

5) Pocta pro Juggery (Pozdrav od juggerů) (1989)


A nebo taky Split second, Obojek, Volání divočiny, Slepá zuřivost, Otčina a později Buffy- zabíječka upírů, Batman začíná, Sin City nebo třeba Somrák s brokárnou. A nebo kterýkoliv jiný... Hauer vytvořil desítky rolí, v nichž z poloviny hrál slizké záporáky a z poloviny akční hrdiny. Některé byly horší, některé lepší, ale minimálně jeden máte ve svém seznamu filmů (nebo seriálů, protože se objevil třeba v True Blood nebo Smallville), které si z mládí pamatujete a Rutger Hauer na tom má svůj velký podíl. Za sebe vybírám Poctu pro Juggery, protože miluju postapokalyptické madmaxovské drsňárny a tahle byla po Mad Maxovi v osmdesátých letech asi ta nejlepší. A vůbec nevadí, že svatou hauerovskou trojici Jestřábí žena, Blade Runner a Stopař kvalitou nedožene. Důležité je, že to byla zábava - a tak nějak to bral nejspíš i herec sám celý svůj život. I díky tomu nám po sobě zanechal neuvěřitelně bohatou filmografii. V jakém filmu ho máte rádi vy?

Rutger Hauer zemřel 19. července 2019. Bylo mu 75 let. Čest jeho památce.


2 komentářů:

  1. Nejpřitažlivější muž planety. Za mě BR, Stopař, JŽ, a moc milý byl v Klepání na nebeskou bránu. Tak už si zaklepal i on. Velký dík nahoru za všechny role.

    OdpovědětVymazat
  2. Za mě Slepá zuřivost, v dětství jsem jí stáčel pořád dokola.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.