úterý 25. března 2014

Když kvalita nestačí (část první): Povedené seriály s nízkou sledovaností

Svět není férové místo a ten televizní už vůbec ne. Není vůbec výjimečné, že projekty, které si nezaslouží zrovna excelentní hodnocení, jsou extrémně sledované a naopak ty, které jsou opravdu zvládnuté, se horce těžce drží ve vysílacím schématu nebo jsou zrušeny. Vybrali jsme pět, u kterých nás to skutečně mrzí.

Firefly (2002)

Hodnocení ČSFD: 89 %
Hodnocení IMDb: 9,2/10
Začneme seriálem Firefly, což je projekt, kvůli jehož zrušení jsou stále ještě mnozí fanoušci sci-fi rozčílení a zahořklí. A není se čemu divit, vědecko-fantastická podívaná Josse Whedona, která se odehrává v roce 2517 a sleduje osudy posádky kosmické lodi Serenity, je hodně povedenou záležitostí, která nabízí typické Whedonovy trumfy - sympatické obsazení, zábavné charaktery, mezi nimiž je silná chemie, větší než malou porci humoru a spoustu dalších bezva aspektů. Nechybělo ani propracované universum a rozhodně fajn byl westernový nádech. Ale ani to nestačilo, aby se Firefly dočkal vysoké sledovanosti. Ta se pohybovala někde pod hranicí pěti milionů diváků, což společnost Fox neuspokojilo a v době, kdy byla odvysílána jedenáctá epizoda (seriál jich má dohromady 14) bylo oznámeno, že je Firefly zrušen. Určitou útěchou ale je, že v roce 2005 vznikl celovečerní film nazvaný Serenity a pro tvůrce je jistě potěšující, že hromady časopisů/serverů a dalších médií pravidelně umisťují Firefly mezi nejlepší vědeckofantastické projekty vůbec a seriál je často označovaný jako "kultovní". Třešinkou na dortu je pak hromada různých ocenění (včetně Emmy za nejlepší vizuální efekty). Kromě filmu se příběh rozvíjel dál skrze komiksy a fanoušci se dočkali také deskové hry.

Futurama (1999)

Hodnocení ČSFD: 88 %
Hodnocení IMDb: 8,7/10
Když se do příprav sci-fi animované podívané Futurama pustil Matt Groening, duchovní otec legendárních Simpsonových, očekávání byla velmi vysoká. A dle našeho názoru byla naplněna, protože Futurama je naprostou lahůdkou pro milovníky věděcko-fantastického žánru, ze kterého si seriál velice povedeným způsobem utahuje. Ale možná to, že se hromada vtípků strefuje právě do různých sci-fi klišé, je důvodem, proč k obrazovkám neusedalo tolik diváků, kolik si stanice Fox přála. Seriál vydržel na obrazovkách od roku 1999 do roku 2003, následující čtyři roky byl pouze reprízován a to na stanici Cartoon Network. V roce 2008 pak vznikly čtyři filmy distribuované na DVD/BR discích. Poté se ale do jednání s Foxem pustila kabelová televize Comedy Central, která nejdříve odvysílala zmíněné čtyři filmy v podobě šestnácti epizod a následně dokonce umožnila vznik šesté řady (obsahovala 26 dílů). Comedy Central poté prohlásilo, že sedmá sezóna, která byla vysílána minulý rok, je poslední, ale Matt Groening se nechal slyšet, že se pokusí domluvit s jinou stanicí. Seriál má na kontě desítky nominací na různé ceny a je držitelem šesti cen Emmy.

Community/Zpátky do školy (2009)

Hodnocení ČSFD: 84 %
Hodnocení IMDb: 8,7/10
Sitcom Community patří k tomu nejvtipnějšímu, co se za poslední roky mezi komediálními seriály urodilo. V každém z dílu je neuvěřitelné množství narážek, popkulturních odkazů a hodně zábavných momentů, ale faktem je, že k tomu, aby divák všechny pochopil, je nutná slušná znalosti (nejen ale hlavně) filmového a televizního světa. Nebojíme se prohlásit, že některé epizody (například paintballové) jsou prostě geniální. Community se ale už od počátku potýkalo s nízkou sledovaností a několikrát to dokonce vypadlo, že stanice NBC seriál zruší. Ale díky tomu, že se hlasitě ozvali diváci a zrodilo se několik kampaní, které bojovaly za zachování seriálu, NBC couvla a aktuálně tak běží pátá řada, byť v takzvané mezisezóně a od čtvrté řady mají sezóny jen 13 dílů. A stejně jako ostatní kolegové v našim seznamu, i Community se chlubí množstvím různých cen a mnozí recenzenti řadí seriál k tomu nejlepšímu, co žánr nabízí.

Chuck (2007)

Hodnocení ČSFD: 76 %
Hodnocení IMDb: 8,3/10
I špionská komediální série Chuck vděčí za to, že se dočkala pěti řad fanouškům, protože taktéž ona byla několikrát velmi blízko zrušení. Ale na rozdíl například od Foxu, NBC neignoruje různé petice a divácké akce a tak když to po druhé sezóně vypadalo, že bude s Chuckem utrum, diváci to nenechali jen tak a apelovali na síť občerstvení s bagetami Subway, která působila jako sponzor seriálu, aby intenzivněji pomohla. Výsledkem fanouškovské akce bylo to, že Subway přislíbilo NBC pomoc s pokrytím nákladů na třetí řadu. Nakonec byly natočeny ještě další dvě sezóny, i když to nebylo vůbec jisté, protože sledovanost se ne a ne vyšvihnout. A je to škoda, protože Chuck je hodně uvolněná a vtipná podívaná se sympatickým obsazením, která ale nezapomíná ani na hodně povedené akční scény. I Chuck se může chlubit mnoha oceněním, opět je mezi nimi i Emmy.

Hannibal (2013)

Hodnocení ČSFD: 82 %
Hodnocení IMDb: 8,5/10

Jedním z aktuálních příkladů toho, kdy nezpochybnitelná kvalita nemusí být dost, je seriál Hannibal, který vysílá opět stanice NBC. Za projektem stojí Bryan Fuller, který pracoval na televizních Hrdinech (2006) nebo Řekni, kdo tě zabil (2007) (oba seriály byly mimochodem povedené, přestože Hrdiny poznamenala stávka scenáristů a oba byly ukončeny předčasně). Hannibal je neuvěřitelně atmosférickou, mrazivou a skvostně obsazenou záležitostí, ale američtí diváci zřejmě nejsou až tak velcí fandové podobných psychologických thrillerů s velmi komplexním dějem, ve kterém není úplně obtížné se ztratit. NBC ale i přes ne zrovna přesvědčivou sledovanost dalo seriálu šanci a aktuálně běží druhá řada. Ovšem zda vyjde Fullerův plán natočit sedm řad, kdy první tři budou vycházet z originálních materiálů, čtvrtá by pak měla mapovat knihu Červený drak, pátá Mlčení jehňátek, šestá Hannibala a sedmá by měla být opět původní, o tom silně pochybujeme. Byli bychom za to rádi, ale moc tomu nevěříme.

I vy určitě máte seriál, který byl brzy zrušen nebo mu to hrozí. Který to je? Podělte se s námi v diskusi.

P. S.: V druhé části článku ( která vyjde v následujících dnech) se podíváme na filmy, které jsou kvalitní, ale finančně zrovna nezabodovaly.

31 komentářů:

  1. I v této skupině jsou opovrhovaní p Firefly každej slyšel 100x,ale co třeba zmínit Jericho nebo V

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A právě proto, že Firefly slyšel každý 100x by měl v podobném článku figurovat, je to jasný a klasický případ kvalitní, ale divácky neúspěšné podívaná. A co se týče onoho "co třeba zmínit...", nikdy nelze uvést všechny projekty, které by si to zasloužily. Proto žádáme čtenáře, aby se vyjádřili v diskusi a uvedli své oblíbené, ale ne tolik úspěšné seriály.

      Vymazat
    2. Proč proboha zmiňovat Jericho nebo V? V článku se jasně mluví o KVALITNÍCH seriálech!

      Vymazat
    3. Protože Jericho bylo výborné,...

      Vymazat
  2. Mno zrovna chuck je tak napul :-) protoze prvni 3 serie povazuju za skvele a 3. serii jako vrchol celeho usili.
    4. serie uz byla znacne nastavovana a 5. uz jsem ani nesledoval.... myslim si, ze kdyby ten serial skoncil 3. serii tak by to bylo to nejlepsi co se mohlo stat. Na 4. serii bylo hodne poznat, ze autori nevedeli kdy a kterym dilem skonci takze to dost degradovalo celou serii

    OdpovědětVymazat
  3. Mě celkem mrzelo, že nepokračovala povedená Terra Nova a již zmínění Hrdinové. Ale co mě štve ze všeho nejvíc je to, že se nikdy nedočkáme třetí řady von Trierova Království (Riget)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak hrdiny čeká nová řada :) ( viz. http://www.edna.cz/heroes/clanky/heroes-se-vraci-na-televizni-obrazovky-1/ ) :) a terra novy je škoda.. to je pravda.. :)

      Vymazat
  4. Mě chybí zakončení SG Atlantis, ať již slibovaným neuskutečněným filmem, nebo klidně i seriálem...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak SG Atlantis byl alespoň "nějak ukončen". Naproti tomu SG - universe (chápu, dobře, uznávám nemělo to TAKOVOU kvalitu jako ostatní SG, ale pro zarytého SG fanouška to byl pořád suprový seriál) - ten nebyl zakončen vůbec..

      Vymazat
  5. Hanibala a Community neznám abych řekl pravdu, jinak souhlasím s článkem. Co se týká Chucka, myslím že byl utnut tak tak.. už to bylo přeci jenom hodně nastavované.

    Jak už je tu v diskuzi, škoda SGA, protože obnovení rozhodně nehrozí, když se herci rozprchli do všech stran. Dvojepizoda nebo film na DVD by bývávalo bohatě stačilo pro ukončení.

    OdpovědětVymazat
  6. Arrow - pro mě nejlepší superhrdinský seriál, který kdy vznikl. Sice se nedávno odklepsa 3. série, ale velmi mě mrzí stále klesající sledovanost. Co mě ještě více štve je to, že 1. série, která byla dobrá, měla vyšší sledovanost než aktuální 2. série, která nakopla vše na maximum. Nechápu americký myšlení - čím lepší a propracovanější charaktery, příběh nebo choreografie soubajů, tím nižší sledovanost. Abych zase nekřivdil jenom divákům, můžou za to také pravděpodobně neustálé pauzy ve vysílání. Ono čekat měsíc na jednu epizodu není moc z hlediska seldovanost rozumné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Arrow má sledovanost velmi dobrou...

      Vymazat
    2. Já četl že třeba u nejlepšího 15. dílů Promise značně zakolísala, což mě mrzelo. Ale jestli se nadále bude držet tato úroveň sledovanosti nebo se ještě navýší, nevidím důvod proč by seriál nemohl vysílat do své plánované 5. Série

      Vymazat
  7. Napriklad taka kriminalka Awake bola zrusena po 13 dieloch. Serial sice bol riadne ukonceny, ale ten koniec bol narychlo zbuchany.
    Takisto pri SGA mi chybalo nejake zakoncenie, ale toho sa asi nedockame. Rovnako ani SGU, hoci ten nebol zo zaciatku nic moc, v 2. serii to uz zacalo byt zaujimave. Nejaky zaverecny film by sa tiez hodil.
    Ale co myslim mohlo byt spomenute, je spin-off Battlestar Galacticy Caprica. Mala iba jednu seriu, ale mala nabeh byt rovnako dobra ako BSG. Pri tomto serialy zrusenie zvlast zamrzelo.

    OdpovědětVymazat
  8. Hannibal snad není 2003 ale 2013...

    OdpovědětVymazat
  9. SGU by si vážně zasloužila nějaké ukončení. A moje oblíbené Pushing Daisies zmíněné v článku taky mělo pokračovat. Škoda :/

    OdpovědětVymazat
  10. Mě celkem mrzí, že skončil otevřeně Jmenuju se Earl, ten seriál byl kvalitní,

    OdpovědětVymazat
  11. Napadají mě: Jmenuji se Earl a Finder

    OdpovědětVymazat
  12. Jednoznacne Heroes ... sice to slo s kvalitou kolisalo, ale na nove casti som vzdy cakala a tesila sa ako male decko. A potom vyssie spomenute Jericho alebo aj menej znamy New Amsterdam , ktory bol sice iba oddychovkou, ale mal potencial vacsi a dlhsi ako 8 casti :/

    OdpovědětVymazat
  13. Velké mínus autorovi za opomenutí FlashForward.

    OdpovědětVymazat
  14. Fuller je vůbec kapitola sama o sobě. Na stávku scénáristů doplatilo i jeho Pushing Daisies (Řekni, kdo tě zabil), které stále oplakávám, Dead Like Me (Mrtví jako já) skončilo taky po druhé sérii, Wonderfalls pro jistotu hned po první a jako největší křivdu beru velice slibné Mockingbird Lane, které zařízli hned po pilotu (a prakticky vlastně ještě před vysíláním).

    OdpovědětVymazat
  15. Za mě určitě již zmíněný Řekni, kdo tě zabil, dále Za svitu měsíce (Moonlight) s Alexem O´Loughlinem a Jasonem Dohringem. A stále ještě nemohu odpustit nedokončený závěr BTVS - Angel.

    OdpovědětVymazat
  16. Oba seriály už byly zmíněny výše, ale SGU a FlashForwardu mně bylo opravdu líto. SGU zřejmě doplatilo na rozpačitý rozjezd série, u FlashForwardu popravdě netuším co bylo příčinou nízké sledovanosti.

    OdpovědětVymazat
  17. Mě nejvíc štve utnutí Angela, tenhle Whedonův svět mě hodně bavil a myslím že příběh Buffy a Angela si zasloužil lepší konec:)

    OdpovědětVymazat
  18. Koukám, autor nás nabádá k diskuzi o zrušených seriálech místo seriálech s nižší sledovaností než si zaslouží. To tu pak lidi píšou o ne až tak kvalitních seriálech. No když bych tedy mluvil za sebe, tak v posledních letech mě mrzel předčasný odchod (vynechám již výše zmíněné) například Outcasts, které se rozjížděli velice slibně, Kings, které si kvalitou rozhodně zasloužili vyšší sledovanost a prodloužení, Jekyll od BBC by si taky zasloužil další sérii (tam nevím jaké byly důvody zrušení) a Legend of the Seeker, který byl pro fanoušky fantasy určitě lákavý. Možná ještě Ringer a Smash mě bavili a doplatili na nízkou sledovanost. Z komedií zamrzel konec Go On (hlavně protože letos NBC nic lepšího nepřineslo). A kdybych hovořil o ne až tak předčasně zrušeném seriálu, ale seriálu který si rozhodně zasloužil větší sledovanost, tak loni zrušená Nikita. Ze současně běžících seriálů bych pak přál větší sledovanost Revolution.

    OdpovědětVymazat
  19. Hannibal + DaVinci's demons, budou mit rychlej konec a bude to skoda, moc dobry;)

    OdpovědětVymazat
  20. Tiež doplním skvelé ale už zrušené seriály FlashForward a The Event.

    OdpovědětVymazat
  21. A ještě Studio 60 on the Sunset Strip.

    OdpovědětVymazat
  22. U Community jsem se nezasmál během prvních pěti dílů snad ani jednou, jakkoliv jsem různé popkulturní odkazy chápal. Prostě nuda. Hannibal měl tak pomalé tempo, že jsem ho po několika dílech vzdal (horší už je z populárních seriálů snad jen Homeland). Mezi nedoceněné seriály řadím hlavně StarGate: Universe... Lidi se nedokázali smířit s tím, že to už není vtipné jako předchozí dva seriály a SG na to doplatila, bohužel :-/

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.