neděle 10. září 2017

Co se TO děje? To zařízlo Deadpoola! Tady je výčet úplně všech rekordů! Aktualizováno

Ani ten nejprozíravější člověk na planetě nejspíš netipoval, že by TO mohlo být až tak úspěšné. Trailer sice trhl rekord, ale chytit Deadpoola za koule, to si troufne málokdo.

Když jsem začínal před mnoha a mnoha lety Stephena Kinga číst, nebyl v Česku ještě vůbec známý. Jeho první kniha tu vyšla ve slovenštině - Mrtvá zóna. A i později jsem měl pocit, že jakkoli se nakonec v Česku prosadil, zdaleka tu neměl takovou pozici, jako ve světě. Čas ale jak známo zatraceně rychle plyne, takže aniž bych to zaznamenal, Kingovi se podařilo v Česku oslovit zřejmě i další generaci čtenářů a speciálně z TO se stal nejspíš i tady takový malý kult, protože jinak si neumím vysvětlit tu návštěvnost v českých kinech. Alespoň já jsem tedy ve čtvrtek večer v Brně čuměl, jak je sál narvaný stejně, jako by šlo o Avengers nebo Pána prstenů.

Podobná situace ale ve větším měřítku nastala i v amerických kinech, kde románové a televizní TO odkojilo už minimálně tři generace čtenářů, je nesmazatelnou součástí DNA americké popkultury a navíc - jak se zdá-  ještě mnohem víc, než kdy předtím. Jako by dozrál čas, jako by chtěl Pennywise znovu do světa. Druhý možný výklad je, že lidé prostě chtějí horor a že po slabém srpnu jsou náchylnější jít do kina, ale jen tohle doslova šokující hausnumera vysvětlit nedokáže. TO je po tomto víkendu naprostý filmový fenomén letošního roku - a nejen toho letošního.

Už ve čtvrtek v noci To vyřízlo z krvácejících peněženek diváků neuvěřitelných 13,5 milionu dolarů a tím ustanovilo tyto rekordy:

- nejúspěšnější předpremiéra hororu
- nejúspěšnější předpremiéra eRkového filmu (pokořen Deadpool s 12,7 miliony)
- nejúspěšnější předpremiéra září
- nejúspěšnější předpremiéra filmu podle Stephena Kinga

Čtvrteční peníze se počítají do páteční premiéry a i ta byla masivní. 51 milionů dolarů za jeden den je prostě na eRkový film masakr. A znovu padaly rekordy:

- nejúspěšnější zářijová premiéra
- nejúspěšnější páteční otevírák pro New Line Cinema (např. Návrat krále jim svého času utržil 72 mil za celý víkend)

TO se daří i ve světě. V Británii například ukouslo z koláče, který utržilo TOP 5 filmů celých 86%.

TO dominuje bezprecedentně také internetu v duchu Marvelu a DC. Například jen Stephen King za víkend nasbíral na FB o 100 000 fanoušků víc.

Sobotní a nedělní čísla budou navíc podle všeho stejně dobrá (sobota předběžně 46,5 mil) a TO má jedinečnou šanci jen za víkend utržit nejen přes 100 milionů dolarů, ale dokonce přes 120! A bylo by to ještě zhruba o 5% víc, kdyby se na Floridě promítalo. Zda se 120 milionů povedlo se dozvíme během odpoledne a večera a finálně potom zítra, ale i tak se mohou všichni z New Line Cinema a Warner Bros gratulovat, protože TO mělo rozpočet 35 milionů dolarů. Jinými slovy - po víkendu budou za vodou a přípravy na pokračování se v klidu a bez obav rozběhnou naplno.

Více o představiteli klauna Pennywise: 7 věcí, které jste nevěděli o Billu Skarsgardovi

AKTUALIZACE 10.9. 2017 18:04 hod.:

Tak 120 milionů těsně nepadlo. TO nakonec vyšťáralo ,,jen" 117,2 milionu dolarů.  Nicméně i tak padlo několik dalších rekordů:

- nejúspěšnější premiéra hororu všech dob
- nejúspěšnější  první tři premiérové dny pro eRkový snímek
- tří nejúspěšnější premiéra roku 2017
- nejúspěšnější zářijová premiéra vůbec
- nejúspěšnější zářijová IMAX premiéra mezi všemi žánry filmů i mezi horory
- nejlepší start pro film od New Line Cinema

U diváků si film vysloužil hodnocení v CinemaScore B+, což není špatné, ale ani úplně úžasné, takže uvidíme, kolik jich dorazí příští týden. Celkově má už ze světa včetně USA TO hezkých  179,2 milionu dolarů.

TO: Jak dělá Bill Skarsgård jako Pennywise svůj démonický úsměv? Tady to máte bez masky!

0 komentářů:

Okomentovat

Děkujeme za Váš názor.