pátek 26. února 2016

Leonardo DiCaprio: TOP 5 jeho nejlepších filmů

Leonardo DiCaprio patří k nejlepším hercům své generace a mnozí ho vnímají jako nástupce Jacka Nicholsona, protože se v něm potkává party animal s geniálním hereckým projevem. Tady je pět filmů, které v jeho filmografii podle nás září nejvýrazněji.


Není snadné vybírat filmy z kariéry herce, kterého v průběhu posledních deseti let začali respektovat i ti, kteří nad ním dřív (často po Titanicu) ohrnovali nos. Slabý není v žádné ze svých rolí. Vždycky odvede maximum, komunikuje s režiséry a ti si pochvalují, jak dobře rozumí filmové branži. Navíc většina filmů, ve kterých hrál, je prostě dobrá, což prozrazuje jeho skvělý čich na scénáře a režiséry. Na ČSFD se mu to červená jako na makovém poli a tak by se následující žebříček dal namíchat i z mnoha jeho jiných filmů. Snažil jsem se ale zachytit i průběh jeho kariéry, ne jenom filmy, které se mi s ním líbí nejvíc nebo kde nejlépe hraje.

Co žere Gilberta Grapea

V podstatě první film, kterým na sebe zásadně upozornil a díky kterému se z něj stala nejprve festivalová hvězda a oblíbenec nezávislých režisérů. DiCaprio si tu zahrál mentálně postiženého chlapce a svým výkonem nezůstal o nic pozadu za Rain Manem Dustina Hoffmana nebo Robertem De Nirem v Času probuzení. Tenhle velký herecký koncert si pamatuje každý, kdo Gilberta Grapea viděl. A právě díky němu pak následovaly jedny z jeho nejlepších rolí vůbec (chvíli jsme zvažoval dokonce že půjdu proti všem očekáváním a prostě sestavím žebříček jen z nich) - Basketbalový deník, Úplné zatmění, Marvinův pokoj a Romeo a Julie

Titanic 

Titanic jako film zrovna neprožívám a jeho první polovina je pro mě nudná červená knihovna, těžko ale ignorovat, že jde o DiCapriovu nejslavnější roli, která znovu akcelerovala jeho kariéru. A přestože jeho Jack není nejkomplikovanější postava, jakou kdy Leo hrál, vtiskl do ní své tehdejší mladické charisma a talent takovým způsobem, že tenhle film bude i díky němu fungovat na generace divaček stejně jako třeba Jih proti Severu. 

Letec

Titanic opravdu akceleroval DiCapriovu kariéru - ovšem ne zcela vítaným směrem. Udělal z něho miláčka všech žen a velkou hvězdu, část lidí (především mužů) ho ale začala nesnášet. DiCaprio se proto snažil nálepky hezkého a hodného chlapce zbavit a postupně se mu to s pomocí režisérů jako Steven Spielberg, Danny Boyle a Martin Scorsese dařilo. A právě spolupráce se Scorsesem na nedoceněném dramatu Gangy New Yorku ( kde ale DiCapria s přehledem přehrává Daniel Day-Lewis) vyústila až v Letce a nominaci DiCapria na Oscara. DiCaprio tu i navzdory průměrnému scénáři předkládá strhující obraz obsesemi pronásledovaného vizionáře Howarda Hughse. Pořád tu má sice své chlapecké charisma, takže já ho mám mnohem raději v o čtyři roky Prokletém ostrovu, ale byl to právě Letec, který ,,nastartoval" DiCapriovo tažení za Oscarem (do té doby byl nominován jen za vedlejší roli v Co žere Gilberta Grapea a to byl tehdy už 10 let starý film). 

Počátek

DiCaprio sice v Počátku nemá nejnáročnější roli svého života, ale dokonale v něm ztvárnil minulostí pronásledovaného lupiče, který si dává ,,this one last job". Zúročil tu, co si vyzkoušel v Prokletém ostrovu (který klidně berte jako číslo šest v tomto seznamu) a v kombinaci se silným scénářem, Nolanovou režií a Zimmerovou hudbou tu dokázal, že na svých bedrech utáhne inteligentní blockbuster.  Jako vždy je tu soustředěný, charismatický a přesvědčivý v každé z poloh - ať už jako chladnokrevný specialista nebo otec a manžel zoufale toužící po ztracené rodině.  

Vlk z Wall Street

Strhující, neskutečně zábavný, provokativní a ďábelský chytrý film, v němž Scorsese a DiCaprio pálí na plátno tolik energie, jako by se přetahovali o to, kdo jí vydá víc. Leo tu nabízí celou svoji hereckou škálu, prokazuje nejen svůj cit pro drama, ale také málo využívaný smysl pro komično. Přesto vyšel z boje o Oscara naprázdno a jsem přesvědčen o tom, že Akademie tu prošvihla tu správnou příležitost. Matthew McConaughey byl sice v Dallas Buyers Club skvělý, ale nikdo (s výjimkou časového odstupu) nezmění můj názor, že z roku 2014 si filmová historie  bude nejvíc pamatovat právě DiCapriův výkon z Vlk z Wall Street

Který film s Leonardem DiCapriem máte nejraději vy?

16 komentářů:

  1. chyt me jestli to dokážeš

    OdpovědětVymazat
  2. ja zboznujem nepochopitelne zatracovane Departed. Je tam genialne rozorvany na pokraji zrutenia.

    OdpovědětVymazat
  3. REVENANT / Zmrtvýchvstání, věřte, že za tak skvěle zahranou roli již Oskara dostane.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mal to dostat za nieco ine ... Revenant je dost slaby film

      Vymazat
    2. Ano, měl ho dostat za Vlka. Letos bych to na Oscara neviděl(film se mi jinak líbil a jeho výkon-pořád třída), ale kvůli první větě se s jeho vítězstvím lehce smířím :-)

      Vymazat
    3. A dostal ho...jak jsem rikal, uz jen kvuli poslednimu zaberu na neho. Tady byl o tridu vejs jak v nemastnem neslanem Vlku z Wallstreet.

      Vymazat
    4. A dostal ho...jak jsem rikal, uz jen kvuli poslednimu zaberu na neho. Tady byl o tridu vejs jak v nemastnem neslanem Vlku z Wallstreet.

      Vymazat
    5. Jirka Burian - Naprostý souhlas! Revenant je někde jinde než Vlk.

      Vymazat
    6. Počátek je kokotina největší. Nejlepší je bez debat Prokletý ostrov.

      Vymazat
  4. Prokletý ostro byl na Oskara

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.