čtvrtek 5. ledna 2017

Odešli v roce 2016 - filmový svět opustily tyto osobnosti

Rok 2016 vstoupí do historie jako rok, kdy jsme přišli o nečekané množství úžasných a velkých filmových umělců. Tohle bude těžké čtení, pojďte se společně s námi ještě jednou rozloučit s lidmi, kteří nás dokázali rozplakat i rozesmát a stali se skrz filmové plátno a televizní obrazovky větší či menší součástí našich životů.


Vilmos Zsigmond 1. ledna


Legendární kameraman Blízkých setkání třetího druhu, Lovce jelenů nebo Boormanova filmu Vysvobození zemřel ve věku 85 let.

David Bowie 10. ledna


Slavný zpěvák se objevil i v několika filmech, nejvíce se proslavil svojí rolí v rodinném fantasy filmu Labyrint, který společně s Nekonečným příběhem  tvořil silnou rodinnou fantasy filmovou dvojici, kterou dodnes filmaři nepřekonali. Krom toho si Bowie zahrál i v Posledním pokušení Krista, Twin Peaksu a své charisma zúročil jako Nikola Tesla v Dokonalém triku.


Alan Rickman 14. ledna



Hans Gruber - nejlepší padouch jaký se kdy v akčních filmech objevil, profesor Snape z Harryho Pottera a především křehký a kultivovaný člověk, výjimečný herec a režisér. Jeho sedm nejlepších rolí

Abe Vigoda 26. ledna


Představitel vedlejších rolí, kterého si můžete pamatovat především z Coppolova Kmotra, seriálu Beryney Miller a filmu Kdopak to mluví. Během svého života byl dvakrát médii prohlášen omylem za mrtvého, z čehož si pak dlouhodobě utahoval v nejrůznějších show jako třeba s Conanem O´Brianem.

Joey Alaskey 3. února


Muž, který propůjčil svůj hlas legendárním animovaným postavičkám jako Bugs Bunny, Duffy Duck, Tweety nebo Sylvestr.

George Gaynes 15. února


Hrál i jiné role, ale pro většinu bude navždy potrhlým policejním šéfem Ericem Lassardem v Policejní akademii. Hovořil sedmi jazyky a dožil se 98 let.

Umberto Eco 19. února


Slavný spisovatel, který je autorem předlohy pro famózní Jméno růže se Seanem Connerym.

Harper Lee 19. února


Ve stejný den jako Eco zemřela i tato spisovatelka, autorka Pulitzerovou cenou oceněné románové předlohy slavného dramatu Jako zabít ptáčka s Gregorym Peckem.

George Kennedy 28. února


Držitel Oscara za vedlejší roli ve filmu Frajer Luke, výrazná tvář vedlejších rolí, v nichž často ztvárňoval policisty, vojáky nebo prostě šéfy.

Larry Drake 17. března


Herec známý především ze seriálu Právo v Los Angelese se objevil i v Darkmanovi Sama Raimiho a v celé řadě seriálů a béčkových filmů. Často hrával díky své fyziognomii záporné postavy, které nechcete potkat. Nikdy a nikde.

Garry Shandling 24. března


Známý americký komik ovlivnil celou jednu generací amerických komiků, kteří pod jeho vlivem vyrůstali. Byl hvězdou oceňované The Larry Sanders Show na HBO, odmítl se mimo jiné stát nástupcem Davida Lettermana v jeho late night show. Vidět jsme ho mohli i jako senátora Sterna v Iron Manovi 2 a Captain America: Návrat prvního Avengera.

Prince 21. dubna


Popová ikona měla k filmovému světu blízko - Prince se proslavil hudebním filmem Purple Rain, k němuž vydal stejnojmenné úspěšné album a byl autorem ve své době mimořádně komerčně úspěšného soundtracku k prvnímu Batmanovi Tima Burtona.

Muhammad Ali 3. června


Boxerská legenda si zahrála i v několika seriálech a filmech, především byl ale The Greatest objektem celé řady výjimečných dokumentů a jeho život se stal i předlohou dramatu Ali s Willem Smithem.

Michu Meszaros 12. června


V Česku neznámý herec, jehož práci ale většina z nás dobře zná - hrál totiž Alfa v populárním sitcomu.

Anton Yelchin 19. června


Mladý herec se proslavil nejvíc jako Chekov v novém Star Treku, ale vidět jsme ho mohli i v Alpha Dog, Terminator Salvation a také v oceňovaném drsném thrilleru Green Room. Yelchin zemřel při bizarní nehodě, kdy ho jeho vlastní automobil rozdrtil o sloupek s poštovní schránkou poté, co mu povolila ruční brzda. 

Bud Spencer 27. června


Bomber a muž, který nás učil prát se, fackovat se a smát se, jíst fazole a nic si z toho nedělat. Větší polovina z nezapomenutelné komediální dvojice, kterou vytvořil s Terencem Hillem. Policajt v Africe, Dva výtečníci, Sudá a lichá a celá řada dalších filmů z něj udělaly hvězdu, na kterou si za oceánem při rekapitulaci zesnulých roku 2016 skoro v žádném žebříčku nevzpomněli, ale my v Evropě nezapomeneme nikdy. Jeho 5 nejlepších filmů

Michael Cimino 2 . července

 

Legendární scenárista a režisér dvou legendárních filmů - nejprve natočil slavného Lovce jelenů a potom westernový megapropadák Nebeská brána. 

Robin Hardy 2. července


Hardy není všeobecně známým režisérem, ale na kontě má dnes už kultovní horor Wicker Man (Rituál).

Garry Marshall 19. července


Slavný filmový režisér a producent měl obrovský vliv na americkou televizní komediální i filmovou scénu, široké publikum si ho ale bude vždy pamatovat jako muže, který natočil legendární Pretty Woman.

David Huddleston 2. srpna


Další z několika představitelů především vedlejších rolí, často hrál nejrůznější přísné šéfy, právníky nebo protivné sousedy ve filmech (Big Lebowski, Jdi na to a Dva výtečníci s B. Spencerem a T. Hillem, Polda a bandita) a především v seriálech jako Gilmorova děvčata, Západní křídlo, Walker, Texas ranger, Báječná léta, Magnum a mnoha dalších.

Kenny Baker 13. srpna


Baker se proslavil jako R2-D2 ve Star Wars.

Gene Wilder 29. srpna


Výjimečný komik proslavený filmy jako Mladý Frankenstein, Pan Wonka a jeho čokoládovna a Ohnivá sedla zemřel na následky Alzheimerovy choroby.

Jon Polito 2. září


Předatavitel výrazných, často mafiáských typů utkvěl divákům v paměti díky filmům Americký gangster, Big Lebowski, Záskok, Millerova křižovatka a celé řadě dalších.

Curtis Hanson 20. září


Režisér  a držitel Oscara za scénář L. A. Přísně tajné se kromě této noirové detektivky proslavil ještě filmem 8 míle s Eminemem.

Bill Nunn 24. září


Nunn se proslavil filmem Jednej správně a pak se objevil v celé řadě většinou výrazných vedlejších rolí, jako např. v prvních třech Spider-Manech nebo Sestře v akci.

Robert Vaughn  11. listopadu


Herec, který v 60. a 70. letech hrál podobné typy jako Roger Moore, se proslavil rolí agenta v kultovním seriálu Muž z U.N.C.L.E., který se nedávno dočkal remaku. Byl i jedním ze Sedmi statečných, bojoval v Most u Remagenu a známe ho z celé řady béčkových filmů, kterých se nikdy nebál - např. Delta Force.

Zsa Zsa Gabor 18. prosince


Slavná herečka maďarského původu si prožila vrchol kariéry v 50 a 60. letech, ale vidět jsme ji mohli i Bláznivé střele 2 a 1/2 nebo v Noční můře v Elm Street 3.

Carrie Fisher 27. prosince


Princezna Leia ze Star Wars. Ať ji provází Síla. Fotogalerie na rozloučenou

Debbie Reynolds 28. prosince


Legendární herečka ze Zpívání v dešti a matka Carrie Fischerové zřejmě neusnesla smrt své dcery a zemřela pouhý den po ní.

Čí smrt vás nejvíc zasáhla a proč?

15 komentářů:

  1. Jednoznačně smrt Alana Rickmana. Skvělý herec, výrazná osobnost.

    OdpovědětVymazat
  2. U mě rozhodně Anton. V Jeepu něco po***ou a odnese to mladej talentovanej herec s obří budoucností před sebou. Strašný. Charlie Bartlett je jedna z mejch největších srdcovek. <3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ...a pak Alan. Neskutečná legenda. :'(

      Vymazat
    2. No musím bohužel vyvrátit tvůj komentář. V Jeepu nic nepo****i, ale Anton podle důkazů zapomněl zatáhnout ručku. Ale souhlasím, byl to můj nejoblíbenější nejmladší herec v historii.

      Vymazat
    3. Charlie Bartlett mi přijde jako hodně nedoceněnej film

      Vymazat
  3. Pro mě byla srdcová smrt Carrie. Star Wars sleduji už od mala takže mě to velice zasáhlo. Asi hodinu mi z toho tekly slzy. Jinak Alan a Anton - 2 neskutečně talentovaní herci. Alan prostě pro mě bude navždy jen Snape, i tu postavu jsem si velice zamiloval. Anton byl velice mladý a talentovaný, tím pádem k němu vzhlížím. Zemře sice svou vlastní vinou (zapomněl zatáhnout ruční brzdu), ale i tak je to pro mě také velmi srdcové, protože Star Trek jsem si také velice oblíbil. A abych nezapoměl - Bude, brácho, v našich srdcích jako ,,Mr. Mlátička" zůstaneš navždy.

    OdpovědětVymazat
  4. Ještě Michel Galabru, velitel četníků.

    OdpovědětVymazat
  5. Leonarda Cohena, ale nevím, jestli v něčem hrál. Jeho písně jsou ale ve filmech často.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Galabru jsem zapomněl, manželku De Funese z četníků taky, Cohena jsem tam nezařadil, sice jeho písně se hrají a Shrek by bez Haleluja nebyl jaký je, ale ve filmech hraje tolik písní všude, že by ten seznam byl ještě delší, takže před Cohenem už jsem si udělal čáru, že Prince ještě ano, ale on už ne stejně jako G. Michael

      Vymazat
  6. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  7. Bud Spencer, rovnej chlap. Den na to jsem měl narozeniny.

    OdpovědětVymazat
  8. Otec Mulcahy z MASH, manzelka Luise de Funese ....

    OdpovědětVymazat
  9. František Peterka

    OdpovědětVymazat
  10. Ljuba Skořepová?

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.