středa 20. července 2016

Zemřel Garry Marshall, režisér Pretty Woman

I kdyby natočil jen tento jeden film, zapsal by se do dějin. Na kontě toho má ale mnohem víc.


Herec, režisér, scenárista a producent Garry Marshall už není mezi námi. Zemřel po komplikacích se zápalem plic a přidal se tak mezi zástup významných osobností, které už nás letos opustily.

Marshall se narodil v roce 1934 a kromě toho, že stál za tak úspěšnými televizními show jako Happy Days, Mork a Mindy, Laverne a Shirley nebo Murphy Brown byl také autorem celé řady filmů: Young Doctors in Love, The Flamingo Kid, Nothing In Common, Overboard, Beaches, Pretty Woman, Frankie and Johnny, Exit to Eden, Dear God, The Other Sister, Runaway Bride, The Princess Diaries, Raising Helen, The Princess Diaries 2: Royal Engagement, Georgia Rule, Valentine’s Day, New Year’s Eve a Mother’s Day.



Klasikou se stala především Pretty Woman, společně s Hříšným tancem asi nejúspěšnější romantický film všech dob, který je i na českých obrazovkách trvalkou, která zas a znovu přitahuje divačky i diváky svojí brilantní kombinací love story a komedie. Marshall tento svůj úspěch už nikdy nepřekonal, filmoví fanoušci ale dodnes oceňují i jeho civilnější romantickou komedii Frankie a Johnny s Al Pacinem a Michelle Pfeiffer. Mladší generace nejspíš vyrostla na jeho Deníku princezny a v posledních letech se mu podařilo nastartovat ,,eventovou" filmovou sérii filmů, odehrávajících se vždy během jednoho významného svátku jako je Valentýn, Nový rok nebo Den Matek.

Gary Marshall byl především specialista na komedie. Podílel se na celé řadě komediálních seriálů nejprve jako scenárista (začínal u slavné Show Dicka van Dykea) a později jako režisér. Američany, kteří na nich vyrostli, a je díky tomu považován za jednoho z hlavních komediálních tvůrců v USA vůbec. Radost a smích ale prostřednictvím svých seriálů a filmů rozdal milionům diváků po celém světě. Díky Garry a pozdravuj tam nahoře.

4 komentářů:

  1. doporučím příště ty názvy filmu psát alespoň česky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Preco preboha?! Jedna sa o povodne nazvy filmov. K internetovej dobe patri aspon zakladna jazykova vybava. Eventualne, kto chce, moze si ich vyhladat v csfd.

      Vymazat
    2. V hlavní roli filmu Krásná žena Júlie Robertová.

      Vymazat
  2. Souhlasím s Radkem. Tady přece nejde o jazykovou výbavu, pokud je článek psán v češtině, tak nevím proč nejsou uváděny i české názvy filmů s tím, že původní název by byl v závorce. Američané taky překládají názvy filmů, které pochází z neanglicky mluvících zemí. To autor rovnou mohl odkázat na CSFD a ušetřit si odstavec.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.