středa 4. března 2015

Test seriálů 2014/2015: The Last Man on Earth - Zasmějete se u nového komediálního projektu?

Nebo vás čeká přehlídka trapnosti?

Základní informace

Název: The Last Man on Earth
Datum premiéry: 1. března 2015
Žánr: Komedie/sci-fi
Stanice: Fox

Kdo za tím stojí

Tvůrci: Will Forte (komik a scenárista ze Saturday Night Live)
Hrají: Will Forte (Super Mac) a Kristen Schaal (Studio 30 Rock)

O co jde

Dostáváme se do doby zhruba rok poté, co lidstvo zdecimoval virus. Phil Miller (Will Forte) se marně snaží najít další přeživší. Poté, co procestuje celé Spojené státy a nenarazí na nikoho dalšího, rozhodne se usadit v pohodlném domě s tím, že věří, že zvládne být sám. Jenže, když po pár měsících vykonává potřebu do bazénu a mluví s míči (přestože si původně utahoval z filmu Trosečník), uvědomí si, že to psychicky nedá. Pokusí se tak o sebevraždu. Ale těsně předtím, než ji úspěšně dokoná, potká poslední žijící ženu Carol Pilbasian (Kristen Schaal). Problémem ale je, že to není zrovna jeho snová partnerka. Vlastně je jeho úplný opak...

Klady

Seriál si velmi vtipně pohrává s myšlenkou "co bych dělal, kdybych byl na svět sám". Phil si tak zaplní dům díly veleznámých umělců, chlastá jako duha, cpe se vším, co ho napadne a v podstatě vše dokáže využít jako kuželky na bowling. Současně se ale dozvíme, že bez ohledu na spoustu prči, kterou si člověk může užít, nejsme stavění na to být úplně sami. Ale nehraje se tu na sentimentální notu, takže novodobí "Adam a Eva" jsou poněkud svérázní. Humor není vysloveně třeskutý, ale tvůrci volí spíše nenásilné narážky a méně či více absurdní momenty, které ale často našly inspiraci v reálném životě (Phil a Carol silně připomínají manžele po dvaceti letech). Povedených gagů je drtivá většina, trapných minimum. Povedl se i casting, Will je v roli "masťnáka Phila" dokonalý, Kristen ztvárňuje "osinu v zadku" také na výbornou.

Zápory

Na žádné výrazné chyby jsem nenarazil. Pár momentů nebylo tak vtipných, jak tvůrci asi zamýšleli, ale i tak seriál velmi dobře pobaví. Je otázkou, zda bude zápletka o dvojici lidí, kteří jsou zřejmě poslední přeživší, dobře fungovat napříč všemi devíti díly první řady. Přece jen, jde o téma, která se dá rychle vyčerpat. Ale já scenáristům Philu Lordovi a Christopherovi Millerovi věřím.

Sledovat nebo nesledovat?

Určitě ano. Má to velký potenciál a minimálně první dva díly ho využívají skoro naplno.

Verdikt:

Pokud vysloveně nevyžadujete komediální seriály, ve kterých vám "umělý" smích naznačí, kdy se máte řezat a nehledáte projekt, ve kterém je humor extrémně přitažený za vlasy, ale spíše preferujete mírně absurdní legraci, která sází na poměrně jemné, ale trefné narážky, pak je The Last Man on Earth to pravé. Člověk by neřekl, jaká zábavné mohou být peripetie dvou posledních žijících lidí, kteří spolu v rámci záchrany lidstva prostě musejí vycházet, i když jsou jako oheň a voda.

Hodnocení: 9/10

8 komentářů:

  1. Hezky, dneska už tři články a ani jeden se netýká komixů :D

    OdpovědětVymazat
  2. Já bych sice neřekl, že "hodně vtipná" ale každopádně kvalita hooodně překonala očekávání. Čekal jsem, že to bdue blbsot, dke chlap bude absurdně si užívat toho, že je sám na celém světě, ale nakonec to má hlavu a patu.
    Asi kdyby běžel ejn první díl, tak mne to moc nenadchne, přišel mi takový spíš smutný. Až druhý byl vtipný. Trochu mne mrzí, že nám o tom, proč lidstvo zmizelo skoro nic neřekli, ale asi to bude předmětem dalších dílů.
    Takže za mne sice ne seriál roku, ale překvapení roku určitě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já právě také čekal, že půjde o "řachanici" ve stylu "hele, on je poslední přeživší muž, tak bude každý díl o tom, jaké dělá ptákoviny", ale šlo to jiným směrem, který mi vyhovuje. Netlačí to na pilu, ale i tak je to vtipné.

      Vymazat
  3. První dva díly se mi líbily, jenom jsem nepochopil kde se ztratily všechny těla mrtvých lidí. Beru je to komedie asi to tam nepatří ale i tak. A potom se tam děje dost nelogických věcí když se nad tím člověk zamyslí. Nicméně je pravda, že u komedie to asi tolik nevadí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Upřímně, také jsem přemýšlel, kde jsou všechny mrtvoly. Ale předpokládám, že by to mohlo být vysvětleno.

      Vymazat
  4. Zní to dobře, ale spíše jako film, než seriál. Myslíte, že dokážou udržet nějakou zajímavou zápletku třeba jen do třetí série?
    Jinak budete zkoumat nový seriál The Odd Couple http://www.imdb.com/title/tt3595776/ ?
    Mat Perry je jeden z mých oblíbených herců a o tomto seriálu stále píše na Twitteru, tak by mě zajímalo, jestli seriál stojí za to.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak já viděl první díl a rozhodně stál za to. Proti Go on to bylo o hodně lepší. Na první díl jsou an netu i české titulky, dva překladatelé se přou, kdo to přeloliž líp :-D Bohužel ale ač se blíží třetí díl, tak zmínka o titulcích na druhý nikde, takže pokud nemáš dobrou angličtinu tak asi chvíli počkat až se situace kolem titulků objasní, pokud někdo bdue překládat dál.

      Vymazat

Děkujeme za Váš názor.