pondělí 15. ledna 2007

15 slaďáků, které musíte vidět!

Annie Hallová

Někteří lidé tvrdí, že pokud jste viděli jeden film Woody Allena, viděli jste je všechny. Pokud je to pravda a vám se doposud dařilo Allenovi úspěšně vyhýbat, měli byste rozhodně dát šanci Annie. Patří mezi Woodyho rannější snímky, takže ještě nemusíte po celou dobu promítání trpět pocitem, že ten starý hejhula už zase vykrádá sám sebe a na rozdíl od některých pozdějších kousků je po celou dobu opravdu vtipný.

Woody Allen (jako již tradičně v hlavní roli) hraje - kupodivu - užvaněného neurotického chlapíka, který mezi jednotlivými návštěvami psychiatra potká Annie Hallovou, zamiluje se do ní a nakonec s ní nějakým zázrakem vklouzne do partnerského vztahu. Celý snímek se pak točí právě kolem toho vztahu a velmi vtipnou formou vypráví o jeho světlých i méně světlých okamžicích. Často máte pocit, jako by vám postavy trhaly slova přímo od pusy, takže si při příští partnerské roztržce dejte pozor, jestli Woody nešmíruje někde za rohem. K tomu si připočtete neobvyklé filmařské postupy zakomponované do některých pasáží (animace, postavy diskutují aktuální situace s divákem či náhodnými kolemjdoucími...) a máme tu svěží a uvěřitelný příběh dvou lidí, který stojí za to vidět.



Titanic

Kdo by ho neznal. Ať už tu přerostlou kocábku, nebo sedm let starý biják Jamese Camerona. Někteří Titanikem, jakožto profláknutou a masovou záležitostí, opovrhují, jiní (obzvláště všechna děvčátka a dámy co musely jít do kina hned několikrát) na něj nedají dopustit. A to první místo v žebříčku tržeb mu taky neodpářete. A i zarytí nepřátelé snímkuuznávají jeho preciznost. Všechno je tu zkrátka dovedeno k dokonalosti. Vizuální stránka (od obřího parníku až po ten nejposlednější kostým či kus ledu) je prostě perfektní, hudba je strhující, herci bezchybní (ach božský Leo!) a příběh vystavěný kámen po kameni tak, aby dokonale působil a nenechal diváka ani na chviličku vydechnout. Od otevřených úst nad zhmotnělým snem, přes omamnou chuť zakázané lásky až po bezmocný dopad na kru ledovou je všecko přesně na svém místě.

A pokud byste nějakým zázrakem nevěděli o co jde, tak asi takhle: Jack je chudičký snílek, dobrodruh a raubíř, který na poslední chvíli vyhrál v kartách lístky na první plavbu gigantického zázraku jménem Titanic. Rose (Kate Winslet) je dcera z bohaté rodiny sešněrovaná studenými zásadami vyšší společnosti. A okusit života a svobody, jí samozřejmě nedá nikdo jiný, než Di Caprio. Jenže pak přišla katastrofa.

Harold a Maude

Fandové Bena Stillera a Cameron Diaz už dávno vědí, že Harold a Maude je ten nejromantičtější film všech dob. O tom by se dalo jistě spekulovat, ale rozhodně je to snímek naprosto brilantní.

Mladík Harold je zvláštní patron. Celý život má před sebou, jeho tělíčko kypí zdravím a přesto se pořád tváří jako kakabus. S rodinou nevychází, přátele nemá a o dívce nemůže být ani řeč. Mezi jeho koníčky patří škádlení matky (Harold rád předstírá, že spáchal sebevraždu), sledování demolic a navštěvování pohřbů. A právě na jednom funuse potká svůj naprostý protiklad. Jing ke svému Jang. Potká Maude. Maude bude pomalu osmdesát, ale přesto je to ten nejživější tvor na téhle planetě. Každý okamžik si vychutnává na plno a nikdy se nezastaví, aby mohla rychle uhánět vstříc dalším a dalším zážitkům. Ve svém požehnaném věku zpívá a tančí, řídí jako blázen, obdivuje umění, krade auta nebo škádlí policii. To by v tom byl čert, aby její živelnost mladého Harolda alespoň trochu nenakazila!

Dočkáte se všeho co by měl opravdu dobrý film mít. Celé to dává smysl a stojí to k zamyšlení. Nechybí vtip ani trocha melancholie. Dialogy jsou chytré a ústřední písničku si budete zpívat ještě dlouho po závěrečných titulcích. A především si s sebou z kina (nebo spíš z gauče, je to přeci jen starší kousek) odnesete neuvěřitelně pozitivní náladu.

Deník Bridget Jones

Jednička samozřejmě. Dvojka v naší patnáctce nemá co pohledávat. Ale k věci. Bridget v době svého uvedení způsobila menší rozruch. A není to proto, že by se konečně třicetileté boubelky měly s kým ztotožnit. Slečna Jonesová vnesla na pole romantických komedií něco, co se jen tak často nevidí: Nadhled, sebeironii a překvapující pravdivost (I když o happy end nás tvůrci samozřejmě nepřipravili). Postavy nejsou černobílé, hrdinka není zrovna miss universe ani Matka Tereza, ale to nic nemění na tom, že v ní něco je a my se těm dvou hezounům nemůžeme divit, že na ni mají zálusk. Mezi třemi hlavními protagonisty (René Zelvéger, Hugh Grant, Colin Firth) funguje slušná chemie a v tom jejich filmově přemrštěné eskapádě trapasů, bebíček i nízkých radostí si každý z nás najde dost styčných bodů, abychom si k postavám dokázali vybudovat vztah a napjatě sledovali, jakým způsobem se dopracujeme ke šťastnému konci tentokrát.

Podoba věcí (Shape of things)

Tenhle film ze seznamu tak trochu vybočuje. Tedy minimálně z jednoho hlediska - asi ho málokdo z vás zná. V kinech se u nás jen tak mihnul, na DVD se neprodává a dostatečně starý na to, aby zlidověl také není. Dost možná ho znají akorát pravidelní diváci filmového klubu České televize, nebo fanoušci krásné Rachel Weisz. Na první pohled by se "Podoba" mohla jevit jen jako další z řady filmů o vztazích. Po pečlivějším přezkoumání si povšimnete podstatně lepších dialogů a ještě později zajímavé studie změn, které partnerství do života vnáší. Největší rozdíl ale leží až v samotném závěru filmu. Víc samozřejmě neprozradím.

Děj je poměrně prostý. Adam je celkem nesmělý kluk, ale je to celkem sympaťák a slaďoušek, takže se mu nějakým zázrakem podaří dát dohromady s extravagantní Jenny. Pod jejím vlivem se z něj začíná stávat sebevědomý mladý muž.

Hledám Amy

Další „tak trochu jiný" kousek v našem seznamu. Amy totiž nenatočil nikdo jiný než Kevin Smith, autor peprných záležitostí jako jsou například Clerks 2, kteří se právě promítají i v našich kinech. Jadrnost a zemitost si Smith samozřejmě neodpustil ani tentokrát, o to je úžasnější, jak je děj mezi všemi těmi absurditami až neuvěřitelně skutečný. Oproti jiným Smithovým filmům sice ubylo humoru, ale to vůbec nevadí, protože romantická linka se do vás zakousne a už nepustí. A přitom je docela prostá. Holden (Ben Affleck) se seznámí s naprosto okouzlující Amy (J. L. Adams). Má to ale jeden háček. Amy je lesbička. A od toho se to všechno odvíjí. Holden chce Amy, ta sama neví co chce a Holdenův homofobní nejlepší kamarád Banky (Jason Lee) chce svého přítele zpět. Nechybí samozřejmě Jay a moudra Mlčenlivého Boba to jistí.

Když Harry potkal Sally

No to by bylo, aby nám na seznamu chyběla Meg Ryan, jedna z královen romantických komedií. Harry dodnes patří mezi její nejúspěšnější (a nejlepší) lásky filmového plátna, tak se mu podíváme na zoubek.

Harry (vynikají Billy Crystal) je otravný chlapík. Nebo tak Sally rozhodně přišel, když ho poprvé potkala. On jí také zrovna nemusel. Vlastně si vyloženě lezli na nervy. Ale jak se dílem náhody vždy po letech znovu a znovu setkávají, jsou si pořád blíž a blíž, až se z nich stanou nejlepší přátelé, kteří se vzájemně drží při překonávání nevydařených milostných eskapád. Co myslíte, kam takový těsný vztah může vést?

Na Harrym a Sally je skvělé, že na rozdíl od svých kolegů vytváří romantiku a vtip naprosto přirozeně a civilně. Nečekejte žádná velká gesta (no dobře, tak skoro žádná), srdceryvné výlevy (možná trošičku...), ze kterých vám bude spíš trapně, „romantické" scenerie (ne, tak ty asi opravdu ne), které jako by vypadly z těch nejkýčovitějších pohlednic, nebo přeslazené hudební motivy (hmm, i když vlastně kdo si má všchnu tu muziku pamatovat, že...). Tohle je čistý, uvěřitelný příběh, bez divokých kombinací a právě v jeho prosté jednoduchosti tkví jeho síla. Dialogy (které tak trochu pošilhávají po Woody Allenovi), na kterých snímek staví jsou naprosto skvělé a ústřední herecké duo jim dodává patřičný šmrnc.

Věčný svit neposkvrněné mysli

Musím se přiznat, že Eternal Sunsnine je můj soukromý favorit, protože tady zkrátka nemám co vytknout! První zárukou kvality je Charlie Kaufman (Adaptace, V kůži Johna Malkoviče ad.). Jeho scénář je zkrátka bezchybný. Na příběhu stydlína Joela, jehož život obrátí naruby energetická Clementine by asi nebylo nic světoborného, kdyby v něm nefiguroval stroj na mazání vzpomínek.

Jak už to tak v těchhle ohnivých vztazích bývá, brzy na scénu přicházejí vážné rozepře a horkokrevná Clementine nejde pro řešení daleko. Prostě si nechá Joela vymazat z hlavy. Ten se samozřejmě naštve a podstoupí stejný zákrok také. Jenže během procedury je nucen sledovat všechny odstraňované zážitky znovu a právě v ten moment si uvědomí, kolik pro něj jeho dívka znamená. A tak začíná nelehký boj o vzpomínku na Clementine. Alespoň o jednu malou jedinou.

Všechno to šílenství by samozřejmě na plátně nemohlo fungovat, pokud by se ho nechopil režisér s bohatou vizuální fantasií. Naštěstí dostal scénář do rukou geniální Michael Gondry (pokud znáte videoklipy Bjork, nebo The White Stripes, máte představu) a dovedl hrátky ve snových světech k naprosté dokonalosti. Herecké duo Jim Carry (ano, on opravdu umí hrát!), Kate Winslet zvládli danou úlohu na výbornou a na závěr nesmíme zapomenout na třešničku na dortu v podobě dobrého humoru. A nejde jen o prosté slovní přestřelky, jak to ve slaďácích bývá. Scény jako je divoká párty "doktorů" nad nehybným tělem svého zákazníka se jen tak nevidí!

Amélie z Montmartru

Jediným neanglickým zástupcem na našem seznamu nemůže být nikdo jiný než ona rozkošná drobná Pařížanka. Svým způsobem naivní, kýčovitý, ale na druhou stranu také barvitý a nápaditý příběh si získal srdce lidí po celém světě.

V jádru opět nejde o nic složitého, jak už to u těch nejlepších záležitostí bývá. Zasněná Amélie si žije svým bezstarostným životem v srdci Paříže, dokud ve svém bytě neobjeví krabičku, která patřila předchozímu majiteli. Spolu se starou skříňkou začíná její cesta k okolním lidem, ke světu i k lásce. To co dělá Amélii Amélií ale není prostý děj, nýbrž to jak je podáván. Na svět se koukáme jakoby dívčinýma očima, takže se připravte na nápor pozitivní nálady. Všechno je barevné a živé, každá drobnost je svým způsobem fascinující a ukrývá v sobě potencionální dobrodružství, každé zákoutí jejího světa je popsané a prozkoumané do nejmenšího detailu. Takže ač není Ameliiono působiště nikterak rozsáhlé, je to ve své podstatě celý bohatý svět plný dalších drobných příběhů. Až se člověku nechce věřit, že tuhle propracovanou, vypiplanou záležitost stvořil režisér Vetřelce čtyřky. Ale nebudeme si nic namlouvat, Jean-Pierre Jeunet možná udělal skvělou práci, ale dobrodružství z Montmartru by nikdy nebylo takové jak ho známe, kdyby se hlavní role vynikajícím způsobem nezhostila dokonalá Audry Tautou!

Pretty Woman

Je to kýč? Je to donekonečna ohraná vykrádačka? Je to opět stejná Julia Roberts jak ji známe z milionu dalších filmů? Kdo ví... Především je to klasika. Je to Pretty Woman! Kdo by ji neznal. Z televizních obrazovek se na nás krásná šlapka zubí snad každé vánoce, pyšní se přívlastky jako "Popelka pro dospělé" a své diváky si našla snad v každé generaci. Možná za to vděčí jen kouzlu mladistvého Richarda Geera a rošťácké Robertsové, ale to vem čert, někteří z nás na ni zkrátka nedají dopustit!

A pokud byste někdo čirou náhodou nevěděl, tak vězte že Julia Roberts šlapala chodník. Tedy až do chvíle, dokud nepotkala Richarda Geera. Ten si ji zaplatil a byl zjevně spokojený, protože se z ní rozhodl na týden udělat svoji společnici. Jenže z ošklivého káčátka se během toho týdne samozřejmě začne klubat labuť a tak se něco začne klubat mezi Richem a July.

Láska nebeská

Tenhle kousek má lásku přímo v názvu, to by bylo abychom ho nezařadili! A rozhodně to není jenom kvůli tomu. Jeho kvality jsou nepopiratelné, takže nám v uvedení nemůže zabránit ani fakt, že Keira Knightley nebo trio Curtis, Firth, Grant už na našem seznamu figurují. Richard Curtis (scénárista Nothing Hillu, Bridget Jonesové či Čtyřech svateb a jednoho pohřbu) se poprvé (a prozatím naposledy) posadil i na režisérskou sesli a namíchal nám pestrý koktejl...lásky (překvapivě ;) ).

Před divákem leží osm menších příběhů (některé se proplétají, jiné nikoliv), osm vztahů, osm lásek, osm párů. Osm způsobů jak se na onu zvláštní emoci dívat, osm způsobů jak z diváka nějakou emoci vydolovat. Jak ho rozesmát, rozněžnit, rozplakat a pohladit. To vše umocněno zasněženým vánočním Londýnem. Pokud pátráte po něčem, kde k sobě dva lidé hledají cestičku, sáhněte jinam. Pokud si chcete užít trochu kvalitní filmařiny a padnout smíchy při úžasné verzy songu "Love is all around" v podání přímo démonického Billa Nighyho, neváhejte ani minutu.

Absolvent

Benjamin Braddock je znuděný mladý panic, který tak trochu neví co má očekávat od své budoucnosti. Všechno mu ulehčí paní Robinsonová, když ho připraví o věneček a dokonale si ho omotá kolem prstu. Pokud byste náhodou nevěděli, tak to „paní" je opravdu na místě, protože paní Robinsonová je protřelá dáma středního věku. Všechno se dočasně točí kolem objevování magického světa sexu, dokud se na scéně neobjeví dcera paní Robinsonové Elaine. Ben se do ní zamiluje a zhrzená paní Robinsonová začne pořádně prskat!

Tenhle film proslavil Dustina Hoffmana, dost možná Simona a Garfunkla, zavedl „paní Robinsonovou" jakožto tradiční označení pro postarší svůdnice zajíčků. Je samozřejmě plný všech těch hlubokých věcí. Ale nám jde o lásku, takže se soustřeďte především na ty city. Těch je tam taky halda. A návdavkem kopec srandy. Zkrátka to chcete vidět! Případně vidět znovu. Dabovanou verzi vidět nechcete, to si zapište za uši, z nějakého záhadného důvodu se totiž u ní ani jednou nezasmějete.

Zamilovaný Shekespeare

Náš seznámek by samozřejmě nebyl ani zdaleka kompletní, kdybychom ho neokořenili trochou toho Williama Shakespeara. Ve světě filmovém je kupodivu nejlepší asi kousek, který pan dramatik vůbec nenapsal.

Zamilovaný Shakespeare je fiktivní životopisný snímek, který zachycuje velkého tvůrce v jednom z nejdůležitějších období jeho života. Na začátku je William na dně (finančně také, ale především z hlediska inspirace), aby posléze potkal svou životní lásku a múzuv jedné osobě - lady Violu. Osud mu ji ale odepírá a možná právě to Willa dovedlo až k sesání jeho nejslavnější hry - Romea a Julie.

Sám o sobě je Zamilovaný Shakespeare velmi dobře natočeným a zahraným romantickým příběhem s dostatečným nadhledem, aby se z něj nestal patos ani urážka velkého mistra. Pokud ale alespoň zevrubně znáte Shakespearův život a jeho hry, budete se navíc královsky chechtat. Jo, a to „nejlepší" z prvního odstavce je samozřejmě spekulativní, ale sedm Oskarů na druhou stranu o něčem taky vypovídá...

Lepší už to nebude

Znáte někoho kdo je slizký, protivný a starý a přesto přeze všechno šarmantní a okouzlující? Ano správně, ten prevít se jmenuje Jack Nicholson a pořád hraje moc dobře, takže bych si nebyl zas tak jistý, že už to lepší nebude.

Nicméně zpátky k muzice. Melvin (Nicholson) Udal je starý protiva, žije sám, nesnáší všechny a všechno, živí se psaním stupidních románků do růžové knihovny, myslí si že je středem vesmíru a svazuje sám sebe (nebo udržuje sám sebe v chodu, podle toho jak se na to díváte) pestrou směsicí každodenních rituálů. Mezi jeden z nich patří i návštěva nedaleké restaurace, kde také potká servírku Carol (Helen Hunt) , která je široko daleko jediná, která ho dokáže utřít. Jednoho dne Carol nepřijde do práce a Melvin si uvědomí, že mu z nějakého nepochopitelného důvodu chybí. Nu a pak už jen sledujeme tu nádhernou jízdu plnou urážek a omluv, vylézání z ulity, hereckých bravur a vtipu. To vše dodáváno s jedním fajn gayem od vedle a jedním veledůležitým psíkem.

Pýcha a předsudek

Stejně tak jako je Shakespeare klasikem lásek divadelních, je Jane Austenová superstar v oblasti knižní. Loni se konečně dočkal pořádného filmového zpracování její nejslavnější román „Pýcha a předsudek", takže i když nejste zrovna knihomolové, máte jedinečnou šanci se do téhle klasiky ponořit. Keira Knightley je novodobá bohyně, pochvalné ódy létají zleva zprava, takže hurá do toho!

Příběh se odehrává v gregoriánské Anglii, kdy osud rodiny spočíval na ramenou muže - otce živitele. Bennetovi měli bohužel tak trochu smůlu. Pět potomků je jistě požehnání, ale syn nikde. Jedinou možností jak rodinu zajistit, je dobře provdat všechny dcery. Skvělá příležitost se naskytne, když se do sousedství nastěhuje bohatý pan Bigley. Nejstarší dcera Jane se do něj okamžitě zamiluje. Pak je na řadě mladší Ellizabet (Knihtley). A to je náhodička, na scéně by byl další vhodný nápadník, Bigleyův přítel, pan Darcy. Jenže Lizzie v něm vidí jen hrdého snoba a na nějaké sbližování nemá ani pomyšlení. Co myslíte, jak dlouho jí to vydrží? Odpověď samozřejmě najdete ve filmu, takže zvednout a hurá do videopůjčovny!

0 komentářů:

Okomentovat

Děkujeme za Váš názor.