čtvrtek 18. června 2015

Téma: Seriály, u kterých nás nejvíce mrzí, že šla jejich kvalita do háje

Není snadné docílit toho, aby si povedený seriál udržet svou kvalitu. A hromada (respektive většina) seriálů zažije s přibývajícími řadami "zhoršenou koukatelnost". V těchto případech byl propad kvality hodně ale opravdu hodně citelný.

Je běžné, že se dříve nebo později objeví stížnosti diváků, že ten či ten seriál byl mnohem lepší během první nebo druhé řady, ale už to dávno není ono a oni se vlastně na projekt dívají jen ze setrvačnosti. Je sice pár výjimek, kdy se kvalita postupem času nezhoršuje nebo dokonce zlepšuje (Agents of S.H.I.E.L.D. pro příklad) ale je spíše běžné, že dojde k opačnému případu.

Které televizní projekty podle nás zažily hodně nepříjemný sešup?

Glee

Sledovanost první řady: 9,77 milionů diváků
Sledovanost finální šesté řady: méně než dva miliony diváků

Začalo to překvapivě dobře. Spoustu lidí asi vyděsila zápletka točící se kolem středoškolských loserů, kteří se stanou členy školního pěveckého klubu. Až příliš to zavánělo Muzikálem ze střední. Ale světe div se, ukázalo se, že jde o zábavnou, politicky nekorektní podívanou, se zajímavými postavami a povedenými hudebními čísly. Bonusem bylo, že si Glee utahovalo z teenagerovských filmů/seriálů a to docela trefně. Ale postupem času se nám to zvrtlo a seriál vsadil spíše na hromadu hostujících hvězd, než aby se staral o příběh. A co je nejhorší, stal se tím, z čeho si dělal srandu - zmatenou romantickou podívanou plnou sentimentu, ve které každý chodil s každým. Navíc, některé absurdní momenty byly prostě absurdní až moc, takže nevyvolaly úsměv, ale spíše zmatené kroucení hlavou. Ale zase je pravda, že šestá/finální řada (recenze) nabídla pár epizod, které alespoň trochu připomínaly staré dobré Glee.

Scrubs: Doktůrci

Sledovanost první řady: 11,2 milionů diváků
Sledovanost finální deváté řady: 3,79 milionů diváků

Byl to skvělý sitcom z lékařského prostředí, který potěšil sympatickým obsazením, milým, ale štiplavým humorem, který byl v 99 % fungující, nechyběla ani špetka sentimentu, který nebyl otravný, prostě bezva podívaná. Ale pak přišla stávka scenáristů, která zasáhla sedmou řadu. To vedlo k tomu, že sedmá sezóna měla jen 11 dílů a nakonec se dokonce seriál přesunul pro osmou řadu z NBC na ABC. A k dalším úpravám došlo v deváté, kdy se výrazně změnilo obsazení a styl celého seriálu. Nebyl to dobrý krok. Sledovanost výrazně slétla, recenze zrovna nechválily a seriál byl nakonec zrušen. Prostě jeden z oněch případů, kdy je lepší tvářit se, že závěrečná řada neexistuje.

Hrdinové

Sledovanost první řady: 13,86 milionů diváků
Sledovanost finální čtvrté řady: 6,54 milionů diváků

Další projekt, který doplatil na stávku scenáristů, jsou Hrdinové. Seriál měl pech, že stávka přišla už v době, kdy se připravovala druhá sezóna. Zatímco ta první byla příjemnou mrazivou "superhrdinskou" podívanou, další byly už výrazně horší. Zmatky propukly, když se druhá řada kvůli stávce dočkala jen 11 epizod a tvůrci tak museli napěchovat příběh původně určený pro kompletní sezónu do zhruba poloviny dílů. A z toho už se seriál nedokázal vzpamatovat. Dějové zápletky byly hodně zběsilé a zmatené, nové postavy se nemohly rovnat těm, které byly představeny v první řadě. A přestože jsme se dočkali několika dílů, které byly docela fajn, z Hrdinů zbyl už jen slabý odvar toho, na co jsme byli zvyklí. Uvidíme, s čím se vytasí chystaní Heroes Reborn.

True Blood: Pravá krev

Sledovanost první řady: 2 miliony diváků
Sledovanost finální sedmé řady: zhruba 3,5 milionů diváků

Pravé krvi sice počet diváků s přibývajícími řadami neklesal, naopak rostl, ale kvalita tomu byla úměrná nepřímo. Když se scenáristé drželi knižní předlohy, byla True Blood hodně svižnou zábavou, která nabízela netradiční pohled na svět plný upírů, vlkodlaků, čarodějnic a dalších monster. Ve chvíli, kdy se děj od knih odklonil, šlo to prostě do háje. Ne, že bychom se nedočkali hromady skvělých WTF momentů, ale jinak byl děj zmatený, přeplácaný a bez kouzla, kterým se chlubily první řady. A finální sezóna (recenze) dojem nespravila.

Ztraceni

Sledovanost první řady: 15,69 milionů diváků
Sledovanost finální šesté řady: 10,08 milionů diváků

Ztraceni jsou kultovní podívanou a zaslouženě. Atmosférická série s mysteriózním nádechem si nás první řadou získala a nepřekvapilo nás, že si odnesla Emmy za nejlepší seriál. Ale v dalších řadách už seriál nebyl tak přesvědčivý. Kupily se nám další postavy, vyvstala spousta otázek, kdy některé nebyly uspokojivě zodpovězeny, dočkali jsme se několika až moc zběsilých momentů, bylo toho dost, co se nepovedlo. Je pravda, že po ne zrovna skvostné druhé a třetí řadě, se Ztraceným podařilo jakž takž vzchopit, ale ne tak, aby byla kvalita srovnatelná s řadou první. A samostatnou kapitolou je pak finále, které se některým líbilo a mnohým vůbec.

DESET NEJHORŠÍCH FINÁLE SERIÁLŮ. TAK TAKHLE JSME SI KONEC NAŠICH OBLÍBENÝCH PROJEKTŮ NEPŘEDSTAVOVALI


Zoufalé manželky

Sledovanost první řady: 23,69 milionů diváků
Sledovanost finální osmé řady: 10,6 milionů diváků

Odstartovalo to jako hodně vtipná záležitost, která si roztomile utahovala z poměrů na americkém předměstí. Jenže postupem času ubývalo humoru a přibývalo milostných zápletek a absurdních zvratů a člověk se občas musel ujišťovat, že jsou to stále Zoufalé manželky a ne klasická telenovela. Ne, že by to nebylo dál humorné, ale rozhodně ne tak jako na počátku. Někdo vinu přikládá tomu, že tvůrce seriálu Marc Cherry už se tolik nepodílel na scénáři a je pravda, že příběh dalších řad nebyl tak propracovaný jako v případě první.

U kterého projektu jste byli nejvíce zklamaní vy, když se vydal trošku jinou cestou, než jste čekali a doufali? Byl to některý ze zmíněných, případně Útěk z vězení nebo snad nějaký jiný?

28 komentářů:

  1. Mě zamrzel propad Prison Breaku

    OdpovědětVymazat
  2. Vynechali ste Game of thrones ...Season 5 - fraska. Naopak Lost bol super od zaciatku az do konca s vynimkou prvych 6 casti tretej serie. Finale bolo super ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to nesouhlasím. Lost mám sice moc rád, ale šestá řada byla skoro o ničem a pátá taky nic moc. Naopak začátek třetí se mi hodně líbil.

      Vymazat
  3. Tak jako ke GoT season 5 mám dost výhrad, jako čtenář a velký fanoušek knižní serie, ale jako frašku bych to nenazval. Pořád se domnívám, že je GoT jedním z nejlepších seriálů co se momentálně vysílají v TV (myšleno nebyly ještě ukončeny). Lost pro mě byl zlomový seriál, první který mě chytnul tak, že jsem stahoval každý den ráno další díl po tom co byl uveden v USA, čekal nedočkavě na titulky a vlastně seriál který ze mě udělal tak trochu i seriálového maniaka (jeden rok jsem sledoval každý týden asi 24 seriálů). A rozhodně si nemyslím, že lost byl super od začátku až do konce a že zejména finále bylo super. Za mě OK do konce 3 serie, pokud se nepletu tak do doby než umřel Charlie. Pak už to začalo jít z kopce, nové a nové neobjasněné záhady.

    OdpovědětVymazat
  4. Ke komentářům: Prison Break by zmínku zasloužil, tak to šlo opravdu od desíti k nule. S GoT nesouhlasím, pátá sezona byla super :)

    OdpovědětVymazat
  5. Pro mě jednoznačně Kobra 11, kdysi jsem býval velkým fanouškem a nenechal si ujít jedinou epizodu, od 13. řady s Benem mě Kobra přestala bavit. Jednou jsem zmeškal epizodu a zjistil jsem, že mi to vůbec nevadí, protože kvalita šla někam a dnes seriál už vůbec nesleduju.

    OdpovědětVymazat
  6. Scrubs: Doktůrci byli špatní až v závěrečné deváté serii.. to jim klidně dokážu odpustit. Zato třeba takové How i met your mother šlo do kopru už od páté řady..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Akurat som to chcel napisat a absolutne suhlasin. How I met your mother islo rapidne dole po piatej serii. Dokonca si myslim ze rozdiel medzi piatou a siestou seriou je oborovsky. Co raz bolo smiesne a rad som to sledoval bolo zrazu krcovite a trapne ... a ten zaver po tom ako spoznal matku bol uplny vrchol.

      Vymazat
    2. Já si myslím, že HIMYM mělo dokonalé první tři série, a od čtvrté začal znatelný kvalitativní propad.

      Vymazat
  7. Poslední serie Zoufalek, Jak jsem poznal vaši matku ( poslední neměla být vůbec ) Utěk z vězení, dokonce od jisté doby se mně nelíbí ani"24", nejlepší je serial ukončit na vrcholu, než ho nechat vylítnout a pak ho nechat spadnout..

    OdpovědětVymazat
  8. Dexter: 4 dobré série, 5. nudná a hned zapomenutá, 6. byla neskutečně předvídatelná s nezajímavým záporákem, 7. by docela šla nebýt té zatracené Hannah (od té doby fakt nemůžu snést Yvonne Strahovski) a 8. to byl fakt sitcom, to nešlo brát vážně. To bylo tak blbý, že ta blbost šla časem nazpět a znechutila mi celý seriál.

    OdpovědětVymazat
  9. Odpovědi
    1. upadek neupadek, porad sem lezes.. takze to nebude zase tak horke ze sasku.

      Jinak Lost vladne, z prstu vycucane finale byla na presdrzku

      Vymazat
    2. Hmmmm,bych ti to i vysvetlil(vis co je setrvacnost?)ale misto toho,zkus Warfarin,diky nemu mi asi budes moct nadavat i za 10 let.Pak ti selzou jatra,takze nepij tvrdej.

      Vymazat
    3. Aha, ty jsi pořádný ocas...

      Vymazat
  10. Obecně bych řekla, že když se něco natahuje, tak zákonitě musí přijít pokles kvality. Některé seriály mám ráda, ale přeci jen mám ráda, že vím, jak to dopadne a ne že pořád budu čekat, co a jak. I když moje trvalka Chirurgové stále trvá. A tady musím říct, že sice není konec, ale poslední řada mě dorazila. Kdo viděl, ví. Nechat zabít hlavní postavu je na hlavu - to je prostě dle mě konec. Jako by jste nechali v Dr, Housovi zabít House, to už by ten seriál být nemohl. Ale tady se bude pokračovat. Smrti v seriálech nemám ráda, pokud to fakt nemá hlavu a patu, tady nemělo, takže mě zklamali teď Chirurgové.

    Jinak z výše uvedených mě nejvíce mrzel konec Hrdinů, tam ten pokles byl razantně vidět už ve druhé řadě a už to nebylo ono.

    Katynka

    OdpovědětVymazat
  11. Doctor who - letošní řada byla jedno velký wtf

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Letošní řada byla třeba podle mě naopak nejlepší od skončení 4. řady. Zrovna u DW je to hodně subjektivní. Capaldi je fantastický Doctor, o 100% lepší než neustále se kroutící Smith...

      Vymazat
    2. Škoda, že nemohu souhlasit. Capaldi je nezáživný a nudný doktor.

      Vymazat
    3. Váš názor ;) V tom je kouzlo DW. Někdo rád to a jiný zase tohle :) Capaldi je pro mě osobně nejlepší Doctor nových řad a brzo asi sesadí 3. Doctora z pozice mého nej. Je to návrat ke klasice, a osvěžení proti Smithovi. Smith mi nesedl nikdy, moc fyzického humoru, moc běhání, moc...všeho, až z toho bolela hlava. Ale souhlasit nemusíme, já se nemohla dočkat, až Smith odejde, a vám se třeba bude zase líbit ten další. Tak už to prostě je :)

      Vymazat
  12. Chuck. Takhle zabít tak skvěle rozběhnutý seriál...a přitom tvůrci měli luxus poslední řady. Věděli, že píšou poslední sérii a mohli to důstojně ukončit.

    OdpovědětVymazat
  13. Téma: Internetové stránky o filmu, kde nás nejvíce mrzí, že šla jejich kvalita do háje. www.Gorilla.cz
    Sledovanost před 2-ma měsící: Hodně
    Sledovanost nyný: 0

    Proč se skoro nejlepší stránka, věnující se filmům a seriálům zabývá stále seriály. Většina jich je nudná. Článek o tom jakej kde doktor koho .... v ordinaci v Růžové zahradě, nebo kdo si koho veme v Ulici už nikoho nezajímá. Nedělní skvělé Tržby filmů se vytratili i když tu máme víkendový kasovní trhák Jurassic World. A nic ticho po pěšině. Je tu kino léto a přesto budeme doufat, že Justin už ohnul Silvii v Glee. Chybí mnoho zajímavých článků z minulosti, přibývá nudných článků budoucnosti. Portál pomalu uvadá, uděljte s tím něco než upadně úplně a místo nadšených filmových fanoušku, tu u stránek budou sedět těhotné ženy, důchodkyně a nezaměstnaní chlapy, kteří si chtějí zdělit, že Rosalinda zase žije a vše ji jenom zdálo.

    Jeden z rozhořčených fanoušků, který Vám fandí a sleduje po řadu dlouhých let. Díky Jary

    OdpovědětVymazat
  14. Prison Break tu mal byt uplne jednoznacne. To co tvorcovia predvadzali od 3 serie ale hlavne v 4 serii nebol prepad kvality, to bolo este horsie.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Třetí série byla fantastická a čtvrtá taky nebyla špatná.

      Vymazat
    2. Tvoju reakciu beriem bud ako vtip alebo ako pohlad zaslepeneho fanusika.

      Vymazat
  15. Druhá a třetí řada Ztracených, že nebyla skvostná? :) No nevim nevim...

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.