úterý 28. března 2017

Legendární seriály: Děti z Kouřové hory

Tak jo, jdeme vzpomínat na časy našeho mládí, vašeho mládí, mladí našich tatínků a maminek a tak různě. Postupně se dostane na všechny a až to všechno probereme, budou ty dnes populární seriály jako Hra o trůny akorát tak zralé na to, abychom na ně vzpomínali také. Čeká nás dlouhá cesta do někdy téměř hluboko zasunutých vzpomínek, které se ale s prvními tóny důvěrně známých znělek rychle vybavují.

Na tuhle rubriku jsme se chystali už dlouho. A začínáme seriálem, který svého času sledovali v Česku téměř všechny ,,Husákovy děti" i se svými rodiči. A měly u něj pěkné nervy. Dodnes ho mám zafixovaný jako jeden z těch seriálů, u kterých jsem se svého času opravdu bál. Atmosféra tajemna, které obklopovalo Maory, byla na tehdejší dobu mimořádná a pokud jste v té době vyrůstali, vsadím se, že si seriál moc dobře pamatujete. Nebo alespoň jeho znělku s nezapomenutelnou hudbou, která ne tak úplně sedí k částečně tajemné atmosféře, ale dobře odpovídá jeho celkovému rodinnému zaměření.



Děti z Kouřové hory (slovensky Deti z Dymovej hory) byl třináctidílný seriál z roku 1979, který se odehrával na Novém Zélandu na přelomu 19. a 20. století v malé městečku sousedícím s oblastí osídlenou tajemnými Maory vzývajícími duchy Kouřové hory.



Hlavními hrdiny 26 minutových epizod byla skupina dětí, která se s Maory dostávala do kontaktu, ale nechyběli ani dospělí. Z dětí si asi nejvíc můžete pamatovat na Toma, vůdce místní dětské party, a Sarah Jane, vnučku sira Charlese Pembertona. Ten se rozhodne postavit v blízkosti sopky lázně - ovšem na území, které je pro Maory ,,tabu" - posvátné. Kromě dalších děti se pak do děje zaplete ještě tzv. Sůva Dwyer, mazaný hokynář, z jehož obchodů není nikdy nic dobrého. Obsah všech třinácti dílů v češtině najdete zde. Stránky na IMDB. Všechno vrcholí probuzením sopky a dramatickými událostmi s tím souvisejícími.

Seriál nejprve běžel samostatně (alespoň si to myslím), později se objevoval i v legendárním Magionu. A byl to právě on, díky kterému nejspíš nadprůměrné množství dnešních čtyřicátníků a částečně nejspíš i třicátníků dobře ví, co znamená slovo TABU, kdo jsou to Maorové a jak vypadá jejich tetování.

Členy hlavní dětské party byly i maorské děti

Sarah Jane s Maory navázala zvláštní vztah, který jí umožňoval vidět víc než ostatním dětem 

Davie a hlavní hrdina Tom


Většina herců ze seriálu bohužel velkou kariéru neudělala, ale mezi dospělými herci se objevilo pár těch, jejichž tváře jsme viděli i později - třeba takový Martyn Sanderson, který hrál děsivého Sůvu Dwyera, si zahrál celou řadu menších rolí a objevil se dokonce i v Pánu prstenů: Společenstvu Prstenu. Ano, to je on.

Sůva Dwyer - jméno, které si pamatuje každé druhé Husákovo dítě


Osobo, nešly tudy Děti z Kouřové hory?
Sanderson patřil k velmi oblíbeným novozélandským hercům, bohužel v roce 2009 ve věku 71 let zemřel. V Hobitovi si pro změnu zahrál Peter Vere-Jones, který se objevil už v Jacksonových hororech Bad Taste a Braindead.

Peter Vere-Jones vpravo

A samotného pana Pembertona hrál Terence Cooper, který se objevil v celé řadě filmů a seriálů před i po Dětech z kouřové hory - včetně jiného legendárního seriálového kousku, jehož jméno tu nezmíníme, protože byste k němu svedli diskusi:-)

To, co na seriálu bylo nejkouzelnější, byl fakt, že byl z velké části točený v exteriérech krásné novozélandské přírody a snoubil v sobě exotiku, humor a napětí. Přestože značná část jeho děje byla vlastně docela úsměvná, jakmile došlo na Maory a Tabu (a děsivé sny a vize), šla všechna sranda stranou. A když se k tomu přidala sopka v závěru seriálu, pak bylo na drama zaděláno úplně. Skvěle se tu pracovalo s mystikou a cliffhangery na další epizody. Typově  byl seriál naprosto přesně obsazen. A zpětně si člověk také uvědomí, jak nenásilnou formou se tady děti různé barvy pleti přátelily a sloužily nám tak jako vzory. I proto byly Děti z Kouřové hory zkrátka naprosto ukázkovým příkladem toho, jak by měl vypadat rodinný seriál. Klasické dětské ,,sawyerovské" dobrodružství, které člověku zaleze pod kůži a možná ho v životě ovlivní víc, než by si jeden myslel. Dnes už by se asi naše děti u tohoto seriálu možná trochu nudily (a možná také ne, kdo ví), ale my, co jsme s ním prožili kus dětství a hltali doslova každý díl si tenhle příběh, který tak skvěle dokázal působit na dětskou fantazii, s sebou pořád neseme.

Pokud byste si chtěli atmosféru Dětí z Kouřové hory připomenout víc, tak první epizoda v anglickém znění je k mání například zde. A dalších 12 samozřejmě najdete na dailymotion rovněž.


children of fire mountain ( 1979 ) episode 1 by perioddrama




1 komentářů:

  1. Děti z Kouřové hory is a Czechoslovakian television show that has become a childhood memory for many. The show is a blend of Maori culture and mystery, focusing on respecting nature, understanding different cultures, and facing fears. The characters are relatable and the show tackles complex themes like environmentalism, colonialism, and coming-of-age in an entertaining and thought-provoking way. It is a must-watch for anyone interested in Czechoslovakian history, Maori culture, or great storytelling. The show's themes and emotions are still relevant today, and it is a story about friendship, courage, and finding one's place in the world. Share your personal connection to the show and make your comment more engaging.
    virginia motorcycle accident lawyer

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.