středa 25. března 2015

TV RECENZE: Glee 6 - Jak se rozloučil seriál, který začal jako zábavná podívaná a pak se z něj stala překombinovaná šílenost?

Šestá a finální řada skončila. Napravila seriálu hodně pošramocenou reputaci?

Má cesta k seriálu Glee byla trošku komplikovanější. Nejdříve jsem se zuby nehty bránil tomu, že bych sledoval cokoliv, co kombinuje střední školu a muzikál. Automaticky mi totiž podobné spojení evokuje Zaca Efrona v basketbalovém dresu a "žaludovitým" účesem, který hopsá do rytmu nějaké přeslazené písničky.

Nakonec jsem se (po velmi pozitivních ohlasech ze všech stran) rozhodl, že to přece jen zkusím. A nelitoval jsem (alespoň ne prvních pár let). Glee se ukázalo být úplně něčím jiným, než jsem očekával.

Na jedné straně příběh skupiny outsiderů, kteří se snaží vybojovat si své místo na slunci, na té druhé politicky nekorektní parodie projektů jako je právě Muzikál ze střední a jemu podobných záležitost.

Jenže po několika řadách se nám to zvrtlo a ne málo. Vlastně se nebojím říct, že Glee prožilo jeden z největších kvalitativních propadů, které se za poslední roky na obrazovce odehrály.

Začaly se nám tu střídat postavy jako na běžícím páse, aniž by mnoha z nim byla věnována pozornost, spousta hrdinů měnila své chování díl od dílu, dějové linky některých z nich v podstatě nikam nesměřovaly a točily se v kruhu, každý chodil s každým... Byla toho spousta ke kritice.

Nejhorší věcí, která se může přihodit parodii je, že se stane tím, z čeho si utahuje. To se v případě Glee bohužel odehrálo. A diváci si toho samozřejmě všimli. Zatímco v době své největší slávy se seriál chlubil více než 10 miliony diváky, sledovanost postupně sklouzla až pod hranici dvou milionů lidí před televizí.

Byl jsem tak hodně zvědavý, jak se tvůrci vypořádají se závěrečnou šestou řadu. Doufal jsem, že si Glee (alespoň částečně) napraví reputaci. Povedlo se?

Jedni mlaďoši ven, další na scénu

Glee se v šesté řadě nekompromisně zbavilo většiny nové generace Nového směru. Sue Sylvester (Jane Lynch) stroze oznámila, že poslal omladinu na jiné školy.

Ovšem, na scénu vstoupili další studenti střední školy McKinley. Šlo o docela zajímavé osobnosti, ale příliš jsme se o nich nedozvěděli, protože jejich hlavní funkcí bylo to, aby někteří členové původního Nového směru měli důvod vrátit se zpět do Ohia.

Je docela škoda, že nováčci dělali jen "křoví", protože někteří z nich měli potenciál. Jako by snad v předchozích řadách nebyla představeno dost nových postav, o kterých jsme se dozvěděli minimum.

Ale dobře, berme to tak, že byla potřeba čerstvá krev pro Nový směr, aby byl vysvětlen návrat pár originálních pěvců. Závěrečná řada byla věnována právě jim a je to rozhodně dobře.

I když, některé původní postavy zůstaly upozaděné a v šesté sezóně se jen mihly. Pozornost byla očekávatelně věnována pár "vyvoleným", mezi které patří i Blaine (Daren Criss).

Nic proti němu, zpočátku mi byl také sympatický, ale díky tomu, jak ho tvůrci neustále protežovali a cpali ho do popředí, mi prostě začal lézt na nervy. Ještě chvíli a dostal bych se do fáze, kdy bych ho nemohl ani vidět.

Naštěstí, nejen on a Kurt (Chris Colfer) byli v centru dění. Konala se nám například svatba (i když i do ní zmíněná dvojka výrazně zasáhla), kde se objevila hromada starých známých a bylo tu dalších pár epizod, které nebyly jen o Rachel (Lea Michele), Kurtovi a Blaneovi.

Přitažené za vlasy? Jasně

Přesto mě ale mrzí, že někteří z originálních členů Nového směru byli postaveni na druhou kolej a místo toho se řešily i "ptákoviny" týkající se postav, o kterých si tvůrci myslí, že jsou nejpopulárnější.

Ale dost s fňukáním. Jak je na tom finální sezóna, pokud jde o humor? Jde to, jde to. Chvílemi si člověk vybavil první řady. Nebylo to úplně ono, ale odehrála se spousta zábavných okamžiků, u kterých se divák docela zasmál (například parodie na Saw).

Párkrát se vychrstla tříšť do obličeje, což je klasika, Sue dál roztomile šikanovala, koho jen mohla. Došlo i na hromadu nekorektních poznámek, které mám na Glee tak rád. V tomto ohledu jsem nebyl zklamaný.

Je pravda, že některé momenty byly hodně přitažené za vlasy, pro někoho až moc, ale mně to vyhovuje. To ke Glee prostě patří.

Současně se ale seriál už od počátku zaměřoval i na palčivé problémy, takže se řešilo například domácí násilí, ale hlavně tématika sexuálních menšin.

S tím já nemám problém, je známým faktem, že například homosexuálové to (nejen) na amerických středních školách nemají lehké.

V šesté řadě byla věnována pozornost změně pohlaví. Trošku divoké téma, ale proč ne. Proměnou si prošla trenérka Shannon Beiste (Dot-Marie Jones), ale to, co s ní provedli, to opravdu nebylo to pravé ořechové. Naplácali jí na tváře vousy, které vypadaly, jako by byly použity zbytky po holení podpaždí. Maskéři si mohli dát trošku víc práce.

A co písníčky?

Samozřejmě, je to o vkusu. Každému se líbí jiný typ hudby, ale pokud máte rádi mainstream, tak budete spokojeni. Zazněla spousta kousků, které uslyšíte v rádiu (a často jsou Glee coververze lepší než originály). Nechybělo pár skvělých hitů, které si budete pouštět stále dokola. Dočkali jsme se i několika klasických muzikálových melodií a proslulých popových nebo "rockových" songů. Většinou byly písně doprovázeny působivými tanečními čísly, takže v tomto ohledu si není na co stěžovat.

Tedy, až na jednu věc, opět zpívalo hlavně pár vyvolených, ostatní často jen pobrukovali na pozadí. To není úplně fér, hlavně, u seriálu, který se vám šest let snaží vtlouct do hlavy, že jsme každý úžasný a výjimečný.

Jistě vás také zajímá, jak dopadla závěrečná epizoda. Ta byla rozdělena na dvě poloviny. První z nich nás vrátil do roku 2009 a podívali jsme se na počátky Nového směru. To není špatný nápad, konečně dostala má oblíbenkyně Tina (Jenna Ushkowitz) šanci zazpívat si celou písničku I Kissed a Girl , ale jinak bylo v dílu jen několik málo momentů, které nám odhalily něco, co už jsme nevěděli nebo netušili.

Druhá část finále, nazvaná Dreams Come True, byla mnohem lepší. Díky tomu, že se objevila drtivá většina herců, zazpívali několik fajn songů a pořádně si u nich pobrečeli (a bezpochyby nešlo o umělé slzy), byl závěr opravdu dojemný a musím se přiznat, že jsem byl docela smutný, že se Glee loučí (bez ohledu na to, že jsem s ním v posledních letech vydržel spíše ze setrvačnosti).

Podívali jsme se i do budoucnosti, zjistili, čemu se věnují někteří hrdinové, i když opět, u některých to bylo hodně odbyté. Například Artie (Kevin McHale) a Tina moc prostoru nedostali.

Od tvůrců je fajn, že motivují diváky, aby si šli za svými sny, ukazují jim, že když chtějí, tak si dokážou splnit to, po čem touží, ale je to dvousečná zbraň. Co si budeme povídat, jen talent a píle někdy nestačí. Ale je fakt, že nám bylo prezentováno také to, že ne každý je šťastný, pokud skončí v záři reflektorů na Broadwayi.
 


Poslední díl byl důstojnou tečkou. Hodně sentimentální, ale to ke Glee prostě patří, stejně jako štiplavý humor, kterého jsme se také dočkali. Ne všichni dostali tolik prostoru, kolik by si zasloužili, ale to se dalo očekávat. Hlavní je, že finální epizoda probudila onu melancholickou náladu, pramenící z toho, že se loučíme s těmi, které jsme vídali šest let.

Verdikt:

Kvalit prvních řad ta finální nedosahuje. Místy je ale připomene a navíc je o několik úrovní zábavnější a lepší než pozdější sezóny. Jde o důstojné rozloučení se seriálem Glee, které sice protežuje některé postavy, ale tvůrci se snažili (alespoň na moment) přivést na scénu, co nejvíce hrdinů, se kterými jsme se v seriálu setkávali. Nechybí pořádná dávka sentimentu (který není na škodu, ale právě naopak), rázný humor, pár skvělých hudebních vystoupení, řešilo se i několik vážnějších záležitostí, prostě se divák dočkal toho, na co je u Glee zvyklý. A pokud jde o závěrečnou epizodu, tak jsem neměl úplně na krajíčku, ale skoro. Vzpomněl jsem si, kolik srandy jsem si s Glee užil a bylo mi líto, že už to končí. Dokonce jsem na chvíli dostal chuť plnit si své sny a to už je, co říct.

Hodnocení: 7/10

0 komentářů:

Okomentovat

Děkujeme za Váš názor.