pátek 25. srpna 2006

15 nej filmů podle skutečných událostí

Přežít (1993)

V roce 1972 se v Andách zřítilo letadlo na jehož palubě byl uruguaiský národní rugbyový tým. Ti, kteří měli to štěstí a přežili, se pak museli vyrovnat s mrazem, hladem a faktem, že záchranná operace byla zrušena. Nakonec začali pojídat zmrzlé maso mrtvých a dva z nich se rozhodli přejít hory a najít pomoc. Filmovou verzi jednoho z nejneuvěřitelnějších příběhů, jaké kdy byly zpracovány, natočil Frank Marshall s vědomím, že fakta sama mají dostatečně velkou sílu, a do jedné z hlavních rolí obsadil tehdy ještě mladého Ethana Hawka. Výsledek vás svojí silou dodnes spolehlivě dostane.

Co jste možná nevěděli: Před natáčením scény, v níž se přeživší rozhodují, zda budou jíst lidské maso, drželi všichni herci dva dny půst, aby se lépe vcítili do pocitů postav.


Erin Brockovich (2000)

Příběh obyčejné, dvakrát rozvedené, nezaměstnané matky tří dětí Erin Brockovichové-Ellisové, která vlastními silami zvládla žalobu proti velké elektrárenské společnosti znečišťující vodu v malém městečku, natočil Steven Soderbergh. Zkušeně přitom balancoval na hraně mezi komedií a dramatem a zásadním způsobem se tak odlišil od všech jiných soudních dramat. Julia Robertsová za svůj výkon v hlavní roli obdržela Oscara, kromě toho film získal i oscarové nominace za nejlepší scénář, film, režii a vedlejší mužský herecký výkon.

Co jste možná nevěděli: Skutečná Erin Brockovich si ve filmu střihla cameo servírky a na rozdíl od Julie je pravačka, takže Julia se musela pro potřeby filmu podepisovat pravou.

Black Hawk Down (2001)

3. října 1993 se vojákům somálského diktátora Aidída podařilo v Mogadišu sestřelit dva americké vrtulníky Black Hawk. Když pak sestřeleným vojákům vyrazily jednotky Rangers a Delta Force na pomoc, samy se ocitly v jámě lvové, navíc rozprášené do několika malých a posléze i velmi zdecimovaných skupinek. Strhující a nekompromisní dvou a půl hodinová rekonstrukce v režii Ridleyho Scotta bez zbytečné okázalosti ukazuje, že uprostřed válečného pekla nejsou ,,hrdinství" a ,,přátelství" devalvované pojmy. Za zmínku stojí i vynikající hudba Hanse Zimmera a Eric Bana, Josh Hartnett, Tom Sizemore, Ewan McGregor a řada dalších herců v rolích těch, kteří se vrátili pro své kamarády. Film získal 4 nominace na Oscara a 2 sošky pak získal.

Co jste možná nevěděli: Film byl nápadem režiséra Simona Westa, který přesvědčil Jerryho Bruckheimera, aby koupil práva na knihu, sám ale nakonec od natáčení ustoupil kvůli filmu Lara Croft: Tomb Raider.

Apollo 13 (1995)

Houstone, máme problém. Na technicky dokonalé rekonstrukci příběhu Apolla 13 a jeho trojčlenné posádky, která měla být jen další rutinní cestou na Měsíc a místo toho se stala dramatem, které sledoval celý svět, se sešla hvězdná sestava. Režie se chopil Ron Howard, v hlavních rolích tří astronautů se objevili Tom Hanks, Kevin Bacon, Bill Paxton, pozornost na sebe přitáhli i Gary Sinise a vynikající Ed Harris ve vedlejších rolích. Z devíti nominací na Oscara film nakonec získal 2 - za nejlepší střih a zvuk.

Co jste možná nevěděli: Role Freda Haise (Bill Paxton) byla původně nabídnuta Johnu Cusackovi.

Všichni prezidentovi muži (1976)

Robert Redford a Dustin Hoffman jako novináři Robert Woodward a Carl Bernstein v rekonstrukci aféry Watergate, která byla posledním hřebíkem do rakve s politickou mrtvolou prezidenta Nixona. I 30 let od svého vzniku snímek Alana J. Pakuly nezestárnul a přestože v něm není jediná akční scéna, od začátku do konce nepostrádá napětí a spád. Díky přesvědčivému pohledu do zákulisí deníku Washington Post a fungující chemii dvojice Redford-Hoffman jsou Všichni prezidentovi muži dodnes vzorem, kterému se čas od času někdo pokouší vyrovnat. 8 nominací na Oscary a čtyři ukořistěné zlaté sošky (Jason Robards za roli šéfredaktora, scénář, zvuk a výprava) mluví za vše.

Co jste možná nevěděli: Film obsahuje šestiminutovu scénu telefonátu, kterou s Robertem Redfordem režisér Alan J. Pakula natočil na jeden zátah bez střihu. Redford udělal chybu až na konci, kdy nazval osobu na druhém konci drátu špatným jménem, působilo to ale tak věrohodně, že režisér to nakonec ve filmu nechal.

Zvrat štěstěny (1990)

I když je dnes Zvrat štěstěny režiséra Barbeta Schroedera téměř zapomenut, jde o jeden z nejpřesvědčivějších pohledů do zákulisí práce advokátů. V roce 1966 se Claus von Bülow oženil s majetnou Marthou, přezdívanou Sunny, a díky sňatku se stal členem vyšší společnosti. Když ale jeho žena upadla do kómatu, byl obžalován z pokusu o vraždu pomocí injekce s inzulínem. Zvrat v celém případu nastal v okamžiku, kdy se von Bülowovy obhajoby chopil židovský profesor práv Alan Dershowitz - přesto, že v jeho nevinnu nevěřil. ,,Kdyby mi zavolal Hitler, abych ho obhajoval, vzal bych to, protože to je výzva pro každého právníka - a pak bych ho udal," zní klíčová věta celého filmu, který si ze tří nominací na Oscary (režie, scénář, mužský herecký výkon v hlavní roli) odnesl jednu - pro Jeremy Ironse v roli Clause von Bülowa .

Co jste možná nevěděli: Skutečný Alan M. Dershowitz se ve filmu mihne v malé roličce jednoho ze soudců u odvolacího soudu.

Lovci lvů (1996)

Val Kilmer a Michael Douglas v hlavních rolích dvou lovců, kteří se v roce 1898 vydali po stopách dvou lidožravých lvů přezdívaných domorodci Duch a Temnota. Fascinující dobrodružný příběh napsal jeden z nejlepších hollywoodských scénáristů staré školy William Goldman (Butch Cassidy a Sundance Kid, Všichni prezidentovi muži, Maratónec), dodnes září ve filmografii minimálně dvou zúčastněných. Val Kilmer tu vytvořil jednu ze svých nejlepších rolí (i když byl za ni nominován na Zlatou malinu) a režisér Stephen Hopkins nikdy předtím ani potom tak dobrý film nenatočil. Oscar za střih zvukových efektů.

Co jste možná nevěděli: Duch a Temnota zakousli ve své době společnými silami na 130 lidí.

Titanic (1997)

Skoro 2 miliardy dolarů utržených po celém světě a 14 nominací na Oscara, z nichž 11 se Jamesi Cameronovi a jeho týmu podařilo získat, dělá z Titanicu s přehledem nejúspěšnější film všech dob. Zatímco první část je standardní melodrama o lásce dvou lidí z různých společenských vrstev, samotné potopení Titanicu je dodnes jednou z nejpůsobivějších a nejnáročnějších scén, jaké kdy filmové plátno zažilo. Na Titanicu neprodělal nikdo. Leonardo DiCaprio se stal definitivně hvězdnou, film pomohl i Kate Winslettové a Jamesi Cameronovi umožnil věnovat se 10 let jen tomu, co miluje nejvíc - natáčení a zkoumání mořských hlubin.

Co jste možná nevěděli: Studio chtělo původně do hlavní role Matthewa McConaugheyho.

Schindlerův seznam (1993)

Černobílý, sugestivní a místy záměrně krutý film, kterým si Steven Spielberg řekl o Oscara tak hlasitě, že ho nakonec dostal. Příběh nacisty a podnikatele Oscara Schindlera, který zachránil před deportací do Osvětimi přes 1100 polských Židů, připomněl v pravou chvíli téma holocaustu a nakonec získal 7 Oscarů. A to i přesto, že Spielberg nakládá s postavou Oscara Schindlera (v podání Liama Neesona) velmi volně a pro mnoho lidí také sporně.

Co jste možná nevěděli: Steven Spielberg si odmítl vzít za natočení filmu peníze. Roli velitele krakowského ghetta Amona Hetha (Raplh Fiennes) měl původně hrát Tim Roth.

Mnichov (2005)

Ještě jedna Spielbergova cesta do historie, tentokrát na téma pomsta. V roce 1972 na Olympiádě v Mnichově zmasakrovala palestinská teroristická organizace Černé září výpravu izraelských sportovců. Film samotný se ale víc než na rekonstrukci celé tragédie soustředí na pomstu, která následovala z rukou izraelské tajné policie. Pět mužů se vydává do světa, aby zabilo strůjce atentátů a čelilo zásadní otázce. Má pomsta vůbec smysl? Mnichov sice neuspěl ani s jednou ze svých pěti nominací na Oscara, přesto patří ale ve filmografii Stevena Spielberga k tomu nejzajímavějšímu.

Co jste možná nevěděli: Při scéně setkání týmu mstitelů s izraleským komandem v Beirutu se jeden z vojáků představí jako Yehud Barak - budoucí izraelský premiér, který skutečně v mládí byl členem elitních izraelských jednotek.

Hořící Mississipi (1988)

Vynikající a divácky atraktivní film inspirovaný smrtí občanských aktivistů J. E. Chaneyho, Mickeyho Schwernera a Andrewa Goodmana natočil v roce 1988 Alan Parker. Kromě řady efektních scén zachycujících střetnutí agentů FBI s Ku-klux-klanem ale jeho film nabízí i nekompromisní pohled na situaci ve Spojených státech na počátku šedesátých let. Ústřední a na plátně skvěle fungující dvojici FBI vyšetřovatelů, jdoucích po krku místní pobočce Ku-klux-klanu, vytvořili Gene Hackmann a Willem Dafoe. Sedm oscarových nominací (včetně nominace pro Gena Hackmanna), z toho jedna proměněná pro nejlepší kameru.

Co jste možná nevěděli: I když jde o fiktivní příběh, inspirace skutečným případem, k němuž se řada lidí nechtěla vracet, byla tak čitelná, že ve své době bylo Mississipi Burning jedním z nejkontroverznějších filmů ve Spojených státech.

The Insider: Muž, který věděl příliš mnoho (1999)

Další z filmů, které zachycují konflikt jednotlivce s mocnou a zdánlivě nepřemožitelnou firmou. Insider: Muž, který věděl příliš mnoho je skutečným příběhem Jeffreyho Wiganda (Russell Crowe), který se ve zlém rozešel se svým zaměstnavatelem a rozhodl se s pomocí Lowella Bergmana, reportéra a producenta televizní show 60 minut, říct veřejnosti pravdu o škodlivosti a návykovosti kouření před televizními kamerami. Ze 7 nominací (včetně nominací pro Russella Crowea a režiséra Michaela Manna) film nakonec nezískal ani jednu.

Co jste možná nevěděli: Michael Mann chtěl původně obsadit do role Jeffreyho Wiganda Vala Kilmera. Skutečný Jeffrey Wigand měl podmínku, že ve filmu se nebude kouřit. Ve filmu ale najdete několik okamžikům kdy komparsisté mají zapáleno.

Kluci nepláčou (1999)

Působivé drama stojící na famózním a po zásluze Oscarem oceněném výkonu Hilary Swankové vypráví příběh dívky, která má pocit, že se narodila ve špatném těle a začne proto žít jako muž. Když naváže romantický vztah s dívkou a vzápětí musí odhalit svoji pravou totožnost, rodiče ,,podvedené" dívky nechtějí nechat věci jen tak a berou spravedlnost do vlastních rukou. Syrový, krutý a mrazivý film, jehož scéna znásilnění hlavní hrdinky dvěma muži nechá chladným jen málokoho.

Co jste možná nevěděli: Hilary Swanková žila v rámci přípravy na roli víc než měsíc jako muž. Šlo jí to tak dobře, že i její sousedé si mysleli, že ji v jejím bytě navštěvuje její bratr. Film měla původně režírovat Diane Keatonová v hlavní roli s Drew Barrymorovou.


JFK (1991)

Oliver Stone se ve svém kontroverzním a formálně vytříbeném filmu s Kevinem Costnerem v roli státního zástupce Jima Garrisona rozhodl hledat odpověď na otázku, kdo zabil prezidenta Kennedyho. A jakkoli je jeho hledání správné odpovědi jen spekulací, je to spekulace, která je působivá a věrohodná. JFK rozkrývá zákulisí tehdejší politické situace, odhaluje fungování politiky se všemi jejími špinavými kšefty a překračuje tak svým vyzněním hranice jednoho příběhu. Z osmi nominací na Oscara stojí za zmínku především ta za výkon Tommyho Lee Jonese ve vedlejší roli a nominace za režii a nejlepší film, zlatou sošku ale nakonec JFK získal jen v kategoriích kamera a střih.

Co jste možná nevěděli: Oliver Stone označuje JFK za svůj nejoblíbenější film z těch, které natočil. Role Jima Garrisona byla původně nabídnuta Harrisonu Fordovi, ten ji ale kvůli politickému rozměru příběhu odmítl.

The Right Stuff (1983)

Realisticky natočená pocta lidské touze objevovat a posouvat hranice poznání. Příběh z počátků amerického vesmírného programu natočil režisér Philip Kaufman a do hlavních rolí obsadil řadu skvělých herců - Sama Sheparda v roli legendárního pilota Chucka Yeagera, Dennise Quaida, Scotta Glenna, Eda Harrise a další. Víc než tři hodiny dlouhý film se vyznačuje dokumentárním pojetím, vtipem, nevídanou lehkostí, chytrostí, ale také vážností a správnou dávkou jako by mimoděk vznikajícího patosu vyvažovaného sebeironií. Film, jaké se dnes už netočí, byl nominován na osm Oscarů a čtyři z nich v technických kategoriích si nakonec i odnesl.

Co jste možná nevěděli: Pro výrobu uniforem posádky vesmírné lodi Mercury použili výtvarníci kostýmů materiál, který zbyl při výrobě kostýmů pro zpěvačku Cher.

Filmů podle skutečných událostí samozřejmě existuje mnohem víc, řada z nich ale současně spadá mezi životopisné filmy a ty tvoří svoji vlastní podkategorii (přičemž ona hranice je někdy extrémně tenká). Takže pokud jste tady nenarazili na Lid versus Larry Flynt nebo některý jemu podobný, neděste se. Na ně se taky časem dostane.

0 komentářů:

Okomentovat

Děkujeme za Váš názor.