čtvrtek 17. srpna 2006

TOP 10 policejních dvojic






















1. Lethal Weapon - Smrtonosná zbraň

Žádná jiná policejní dvojice nemá čtyři filmy. Smrtonosnou zbraň vymyslel v roce 1987 scénárista Shane Black a položil tak základ sérii, v níž všechny díly patří díky režii Richarda Donnera ke špičce ve svém žánru. Během let se proměnil i duch celé série. Zatímco první Smrtonosná zbraň byl akční thriller, trojka už byla jasná akční komedie. Běloch a černoch, mladý šílenec bez rodiny a starší spořádaný tatík s hromadou potomků (,,Na tohle už jsem starý.."), Black přesně vyhmátl dva protikladné charaktery a udělal z nich v daném žánru ukázkovou dvojici, která v podání Mela Gibsona a Dannyho Glovera ani uprostřed akce neztratila smysl pro humor a lidský rozměr.


2. Money Train - Vlak s penězi

Jeden z posledních filmů čerpajících z odkazu Smrtonosné zbraně přivedl v roce 1995 na plátno osvědčenou dvojku Wesley Snipes a Woody Harrelson v rolích nevlastních bratrů, z nichž jeden (Harrelson) je nenapravitelný průserář a druhý ho z bryndy neustále tahá. Duo Snipes-Harrelson už slavilo úspěch s komedií Bílí muži neumějí skákat a i když příběh o tom, jak se coby členové policejní jednotky v metru rozhodnou ukrást peníze, které do té doby hlídali, nesršel originalitou, i tentokrát mezi nimi chemie fungovala na jedničku. Money Train je prošpikovaný vtipnými dialogy tak, že se o tom Chrisu Tuckerovi a Jackiemu Chanovi může jen zdát.

3. Rush Hour - Křižovatka smrti

Dvojice akčních komedií Bretta Ratnera z roku 1998 a 2001 sice zaostává za svými žánrovými souputníky ve všech směrech - průměrnou kvalitu hlášek Chris Tucker dohání tím, že je chrlí s kulometnou rychlostí (,,Do you understand the words coming out of my mouth?") a postavy jsou napsané podle scénáristických příruček pro začátečníky, najdou se ale i pozitiva. Akční scény mají nápaditou choreografii a chemie mezi oběma představiteli zafungovala tak, že se tahle dvojice stala jednou z nejúspěšnějších ve svém žánru - dohromady utržilo duo Tucker/Chan jen v amerických kinech skoro 400 milionů dolarů. Natáčení trojky by mělo začít 23. srpna letošního roku.

4. The French Connection - Francouzská spojka

Ušpiněné, syrové a realisticky podané policejní drama s dvojicí Gene Hackman a Roy Scheider natočil v roce 1971 William Friedkin (Exorcista) a v roce 1975 k němu přidal pokračování John Frankenheimer. Friedkinův příběh dvou newyorkských detektivů, kteří jdou po dodávce narkotik, hned v několika směrech redefinoval žánr - přinesl nejednoznačné charaktery (Hackmanův polda Pepek je rasista a alkoholik), film rozhodně nekončí výstřelem mezi oči hlavního padoucha a jeho automobilová honička je dodnes považována za jednu z nejlepších a nejcitovanějších - scénu, v níž Hackman málem srazí ženu s kočárkem, si po svém natočil například Jan De Bont v Nebezpečné rychlosti. Francouzská spojka byla nominovaná na 8 Oscarů a 5 z nich si nakonec odnesla (nejlepší mužský výkon v hlavní roli, film, režie, střih a scénář).

5. Training Day

Jeden z mála filmů, které se vracejí k poetice Francouzské spojky, přivedl v roce 2001 na plátno Ethana Hawka jako policejního nováčka, který je přidělen ke zkorumpovanému policistovi v podání Denzela Washingtona. Ten rozděluje lidi na ovce a vlky a rozhodně nemíní být v první skupině. Drsné drama z ušpiněných předměstských čtvrtí Los Angeles se vyznačuje dvěma silnými charaktery a vynikající režií Antoine Fuquy, která kromě akce klade důraz i na atmosféru. Ethan Hawke i Denzel Washington byli za své herecké výkony nominovaní na Oscara a Washington, kterého Fuqua obsadil proti jeho typu, nakonec svoji nominaci proměnil. V roce 2002 navázalo na úspěch Training Daye podobně ,,špinavé" policejní drama NARC (Narkotika) režiséra Joe Carnahana (Smokin´Aces).

6. I Due superpiedi quasi piatti - Dva výtečníci

Bud Spencer a Terence Hill spolu rozdali víc facek (tzv. spencerovek) než všichni akční hrdinové dohromady. Policajty hráli hned několikrát, Dva výtečníci z roku 1976 je ale zastihli na vrcholu tvůrčích sil a patří v jejich filmografii k tomu nejlepšímu. Příběh dvou chlapíků, kteří se náhodou dostanou k policii, je typická italská komedie se vším, co k tomu patří. Kromě nápaditých a dlouhých rvaček nepostrádá ani klasické komediální situace, jednu buranskou žranici u stolu a hlavně - mezi nevinně se usmívajícím Hillem a nabručeným a rozcuchaným Spencerem s nápisem JUMBO na bundě to jiskří ukázkově od první do poslední minuty.

7. Bad Boys - Mizerové

Psal se rok 1995, když se tehdy ještě producentské duo Bruckheimer/Simpson rozhodlo svěřit pouhých 23 milionů dolarů do rukou režiséra reklam a videoklipů Michaela Baye, aby se dvěma úspěšnými televizními komiky natočil akční buddy komedii o dvou policajtech z protidrogového oddělení v Miami. 65 milionů na tržbách pak předčilo i ty nejsmělejší odhady. Ze standardní akční záležitosti, v níž měli hrát komici Dana Carvey a Jon Lovitz, se vyklubal hit, z Martina Lawrence a Willa Smithe se přes noc staly hvězdy a Michael Bay natočil do roka a do dne Skálu. V roce 2003 pak vznikli Mizerové 2, nadupaný blockbuster, v němž Michale Bay zkombinoval akci s dávkou extrémně černého humoru.

8. Starsky and Hutch

Filmová verze stejnojmenného seriálu ze 70. let postavila v roce 2004 svůj úspěch na osvědčené spolupráci dua Ben Stiller/Owen Wilson. Na zápletku už si možná nevzpomenete, na erotické jiskření mezi Starskym a Hutchem (,,To jsou pravý kudrliny?"), hromadu gagů a sérii převleků se ale zapomenout nedá. Kotlety, velké límce, falešné knírky, afro a červenobílý Ford Torino - tohle je nejspíš ta nejstylovější policejní dvojka, jaká kdy běhala po filmovém plátně.

9. 48 Hrs. - 48 Hodin

Nick Nolte coby uchlastaný detektiv musí spolupracovat s užvaněným kriminálníkem v podání Eddieho Murphyho, aby chytili nebezpečného zločince. Mají na to ale pouhých 48 hodin a nepadli si moc do oka. Specialista na drsné akční filmy Walter Hill natočil tuhle akční krimi v roce 1982 a položil tak základy moderní podoby žánru buddy cop movie (přestože Murphy nehraje poldu) . Pro Eddieho Murphyho znamenalo 48 hodin filmový debut, který nasměroval jeho kariéru k Policajtovi v Beverly Hills. V roce 1990 vzniklo pokračování, úspěch prvního filmu už se ale zopakovat nepodařilo. Doba se změnila.

10. Tango and Cash

Sly Stallone a Kurt Russel byli v roce 1989 na plátně velkou událostí, obzvlášť proto, že Stallone si tu zahrál pro něj trochu nezvykle roli uhlazeného a brýlatého Tanga. Režie se chopil Andrei Konchalovsky a jeho akční film o dvou soupeřících policajtech z LA, kteří se ocitají díky vlivu mafiánského bosse ve vězení a musí odtud uprchnout, má všechny atributy typického buddy cop filmu - včetně nezbytné nadsázky, fóru, který se táhne celým filmem (,,Na raz...dva...TŘI vlítneme dovnitř") a výjimečně vyvážené dvojice, v níž nikdo nemá navrch.

A to není všechno...

I v případě, kdy nebudeme brát v úvahu televizní seriály (Profesionálové), zůstává v žánru ,,buddy cop movies" ještě spousta filmů. Za první film, který nastartoval novou vlnu tohoto žánru, bývají kromě 48 hodin označování Nighthawks (1981), jeden z méně známých filmů se Sylvestrem Stallonem. Zapomenout bychom neměli ani na duo Connery/Snipes z Vycházejícího slunce, Michaela Douglase a Kena Takakuru z Black Rain, Arnolda Schwarzeneggera a Jamese Belushiho z Rudého horka a o chlup utekla TOP 10 i dnes už zapomenuté dvojici akčních komedií Steakout a Another Stakeout režiséra Johna Badhama, ve kterých vytvořili ústřední dvojici Richard Dreyfuss a Emilio Estevez. Pokud bychom se bavili o čistě policejních dvojicích, pak si určitě zaslouží pozornost i Brad Pitt a Morgan Freeman v Sedm, Sedm ale není považováno za klasický ,,buddy cop movie".

Do žánru samotného pak spadá i řada filmů, kde jeden z týmu hraje dominantnější roli. To je také jeden z důvodů, proč v tomto seznamu nenajdete Smrtonosnou past 3 a Posledního skauta, ve kterých sice Samuel L. Jackson a Damon Wyans s Willisem tvoří dvojici (a minimálně s ním drží krok), oba filmy ale primárně staví na Willisově hvězdě. A Bruce Willis, jak známo, je něco jako Bůh všech hláškujících policajtů a zaslouží si vlastní kategorii.

0 komentářů:

Okomentovat

Děkujeme za Váš názor.