pondělí 14. srpna 2006

10 úžasných věcí, které nám dala MTV

1. Beavis a Butt-head

Když se 24. března 1994 objevili na televizních obrazovkách poprvé a udělali svoje HEH-HEH. COOL, málokdo tušil, jaké šílenství za chvilku vypukne. Nakonec se seriál vysílal až do roku 1997 a Beavis a Butt-head to dotáhli na obálku časopisu Rollling Stone a k vlastnímu hudebnímu filmu Beavis and Butt-head Do America.

Duchovním otcem Beavise a Butt-heada je Mike Judge (seriál Tatík Hill) a princip celého seriálu byl jednoduchý. Epizody ze života obou adolescentů byly prokládané scénami, ve kterých se oba filozofové dívají na rockové klipy a hlasitým YEAAAH, COOOL, HEH-HEH a dalšími celosvětově srozumitelnými citoslovci dávají najevo svoji spokojenost.

Pro ty, kteří mají problémy je rozeznat - Beavis nosí tričko Metallica (v první epizodě Slayer), Butt-head zase AC/DC. Dnes už si málokdo pamatuje, že v prvních dílech se u nich projevovala výrazná posedlost ohněm a vším nebezpečným, poté co byla ale MTV několikrát obviněna ze smrti dětí, které seriál údajně napodobovaly, se tohoto motivu Mike Judge vzdal a scény s ohněm byly dokonce vystříhány pro potřeby repríz i z původních dílů. Sám Mike Judge v jednom rozhovoru přiznal, že neví, jestli vůbec některé z prvních necenzurovaných epizod někde existují.



2. Jackass

S trochou nadsázky by se dalo říct, že Jackass jsou ranní Beavis a Butt-head naživo. Jak jinak nazvat partičku magorů, kteří v půlhodinových epizodách dělají ty nejšílenější, nejnebezpečnější a taky nejnechutnější kousky, jaké kdy televizní diváci viděli (pokud nepočítáme Kouzelnou školku s Dádou Patrasovou).

Všechno to přitom začalo tak, že se neúspěšný herec Johny Knoxville dal na spisovatelskou dráhu a přišel s nápadem, že by mohl napsat sérii článků o tom, jak sám na sobě zkouší různé ochranné prostředky. Všude ho odmítli, pak se ale setkal s Jeffem Tremainem z Big Brother Magazine, což byl časopis o skatebordingu vykazující se drsným humorem. Slovo dalo slovo a za chvilku už Johnny pro časopis nejen psal, ale na Tremainův pokyn svoje kousky taky natáčel. Odtud už vedla krátká cesta k senzaci a smlouvě s MTV.

Jackass se vysílal v půlhodinových epizodách na MTV od roku 200 do roku 2002. Vznikl film Jackass, chystá se jeho druhý díl a řada lidí z Jackass sestavy rozjela své vlastní pořady v podobném duchu. To se týká hlavně Bama Margery a jeho Viva La Bam na MTV, pod značkou Wildboyz vydali své kousky i Steve-0 a Chris Pontius. A Johny Knoxville? Ten se dočkal a dnes hraje ve filmech. Někdy prostě vede cesta k úspěchu přes nakopaná varlata.

3. The Osbournes

Další ze seriálů, který změnil televizní svět a posílil pozici MTV jako předního hráče ve vývoji nových televizních formátů (které ve velké většině pro svoji originalitu ale nejde kopírovat). Epizody ze života šílené rodinky Ozzyho Osbourna se začaly vysílat 5. března 2002 a první série skončila s titulem ,,nejsledovanější seriál, jaký kdy MTV vysílala".

Tata reality show přinesla vzrůst popularity nejen samotnému Ozzymu, který si ani na její nedostatek nemohl stěžovat, ale udělala hvězdu hlavně z jeho ženy Sharon a částečně i z jeho dětí Jacka, Kelly a adoptovaného syna Roba. Ozzyho dcera Aimme, v show odmítla vystupovat a na řadě fotografií k show vůbec není nebo je různými způsoby potlačena. Poslední epizoda Osbournových se vysílala 21. března 2005.

4. Newlyweds

Když to šlo jednou, mohlo by to vyjít i podruhé, řekli si na MTV po úspěchu The Osbournes a udělali Newlyweds - reality show sledující život novomanželského páru Nicka Lacheyho a Jessicy Simpson. Show, jejíž princip (a úspěch) byl z velké části založený na tom, že Jessica byla naprosto ukázková hloupá blondýna, se začala vysílat v srpnu 2003 a celkem měla 41 epizod ve třech sériích. Novomanželskému páru, který se vzal v říjnu 2002, sice show přinesla popularitu, kterou Simsponová dokázala využít, na vztah obou hvězd ale měla negativní dopad. V prosinci 2005 pár požádal o rozvod a ten nabyl 31. června letošního roku platnosti.

5. Real World

Za základ všech reality show o lidech uzavřených v domě se často pokládá Big Brother, pravdou ale je, že tohle prvenství si zaslouží spíš The Real World, který se na obrazovkách MTV objevil už v roce 1992. The Real World sleduje ve svých epizodách život skupinky mladých lidí, s tím, že ale mají výrazně víc svobody a štáb se pohybuje mezi nimi. V současnosti běží už 17 řada a za oceánem jde o vůbec nejpopulárnější show na MTV. Ve zbytku světa se jí ale tak moc nedaří a poráží jim tam jeden černoch s vytuněnými auty.

6. Pimp My Ride

Uděláme show o tom, jak parta šikovných černých mechaniků udělá lidem z pojízdných vraků absolutně vyladěný káry, který budou odpovídat osobnosti majitele. A bude to uvádět ten raper Xzibit, napadlo někoho u MTV a tak vznikla show o předělaných autech, která dnes má řadu mutací a následovníků (na německé MTV můžete např. vidět Pimp My Bike a nově i Pimp My Whatever). V prvních čtyřech sériích se auta předělávala u týmu West Coast Customs, pro pátou řadu došlo ke změně a změny obstarává Galpin Auto Sports.

7. MTV Unplugged

Série koncertů MTV Unplugged, v níž hudební hvězdy hrají svoje hity v akustických verzích, patří k tomu nejlepšímu, co kdy MTV vytvořila, a pro řadu zpěváků se stala jedním ze symbolů úspěšné kariéry.

Začátek MTV Unplugged se datuje do roku 1989, kdy Jon Bon Jovi a Richie Sambora zahráli během MTV Video Music Awards akusticky své písně Livin' On A Prayer" a "Wanted Dead or Alive". Na základě toho pak MTV spustila 26. listopadu 1989 (tedy v době, kdy jsme u nás měli úplně jiné starosti) MTV Unplugged.

Lesk dodal této show ale až Paul McCartney, který svůj koncert vydal jako desku a tím odstartoval nekonečnou řadu špičkových koncertů takových hvězd jako REM, Neil Young, Pearl Jam, Nirvana, Mariah Carey a samozřejmě Eric Clapton, jehož koncert z roku 1992 byl po singlech v čele s hity layla a Tears In Heaven odehrán skoro celý a Clapton za něj dostal dvě ceny Grammy MTV Unplugged. V roce 200 se zdálo, že show se vyčerpala, loni ale MTV pořad obnovila vynikajícím koncertem Alicie Keys.

8. Celebrity Deatchmatch

Je až neuvěřitelné, kolik takřka nesmrtelných sérií má MTV na krku. Celebrity Deathmatch svůj vítězný recept uklohnila ze spojení drsné parodie wrestlingu a celebrit. Výsledkem je neuvěřitelná šňůra kraťasů, ve kterých si za použití všech prostředků dávají do nosu ty největší hvězdy šoubyznysu. Utržené končetiny lítají vzduchem, krev stříká do posledních řad a vítěz není jistý do poslední sekundy. Show se vysílala od května 1998 do října 2002 a měla 75 episod. Od 10. června letošního roku začala běžet na MTV2 nová řada a fanoušci v ní dokonce mohou hlasovat o tom, koho chtějí vidět v ringu. Svého souboje století se dočkali i diváci reality show, když se spolu utkali William Hung (nejslavnější hvězdný pěšák American Idol) a Ricky Martin. Hádejte, kdo vyhrál.

9. MTV Movie Awards

Se svými Music Video Awards jde MTV spíš s proudem, protože i když v nich hlasují lidé, hlasuje se na základě toho, co vyprodukují velké firmy a hraje MTV a rádia. MTV Movie Awards jsou ale jiná káva. Nejen, že jejich pravidelnou součástí jsou už několik let skvělé parodie (zatím to mimo jiné schytali Pán prstenů, Matrix, Batman, Star Wars, King Kong a nejnověji Da Vinciho kód), k nezaplacení je ale i alternativní přístup ke kategoriím. Film je zábava a musela to být zase MTV, abychom konečně měli oficiálního nejlepšího záporáka, nejlepší polibek, nejlepší akční scénu, nejlepší filmovou dvojici a další.

10. Životní styl

MTV toho samozřejmě světu dala ještě víc. Show Ashtona Kutchera MTV Punk'd. Animovaný seriál Aeon Flux, který se nedávno dočkal své filmové (ne moc dobré) verze. Moderátorku Davinu Mc Call, která to dotáhla až k moderování anglického Big Brothera. Videoklipy Michaleal Jacksona a Petera Gabriela. Hudební pořad YO! MTV rapuje, který svého času jednou provždy změnil podobu hitparád, když začal dávat pravidelně prostor rapu. A nebýt MTV, možná by dnes ani nebyla kabelová televize, protože právě tahle stanice byla společně se CNN důvodem, proč si ji lidé začali objednávat.

0 komentářů:

Okomentovat

Děkujeme za Váš názor.