pondělí 29. srpna 2016

Zemřel Gene Wilder

Herec, který byl průkopníkem filmových parodií, už není mezi námi.


Gene Wilder, herec, který se proslavil celou řadou komediálních rolí, zemřel ve věku 83 let ve svém domě na Alzheimerovu chorobu. Proslavil se rolí Willyho Wonky v legendárním filmu Pan Wonka a jeho čokoládovna, který je dodnes mnohými považován za nejlepší z adaptací knihy Roalda Dahla Karlík a továrna na čokoládu.

V srdcích milovníků komedií pak bude Wilder navždy zapsán jako herec, který spolupracoval na celé řadě komedií a parodií Mela Brookse ze sedmdesátých let. Začalo to vynikajícími Producenty a pak už následovaly dnes už legendární parodie Mladý Frankenstein a Ohnivá sedla. Wilder si pak sám napsal a režíroval Dobrodružství mladšího a chytřejšího bratra Sherlocka Holmese.

Wilder se držel na výsluní i v osmdesátých letech, kdy natočil slavné Blázny ve vězení, Ženu v červeném nebo Nevidím zlo, neslyším zlo. Wilder přitom často nebyl jen protagonistou, ale i  režisérem těchto film. Ve třech z nich navíc vytvořil docela funkční komediální duo s Richardem Pryorem.

Minimálně dvacet let tak patřil Wilder díky svému talentu a výrazné tváři mezi nejvýznamnější komediální herce a tahouny filmové zábavy a formoval podobu filmové komedie dodnes nepřekonanými klasikami.

Čest jeho památce.





0 komentářů:

Okomentovat

Děkujeme za Váš názor.