neděle 3. července 2016

Zemřel režisér Michael Cimino

Tvůrce několika mimořádných filmů v čele s Lovcem jelenů, držitel dvou Oscarů a současně velký přítel Clinta Eastwooda už není mezi námi.

Scenárista a režisér Michael Cimino zemřel ve věku 77 let. Jeho kariéra byla plná zvratů. Natočil slavného Lovce jelenů, za kterého získal dva Oscary za nejlepší režii a film a navíc i nominaci za scénář, který k filmu napsal. Ale Nebeská brána, jeho historický westernový opus, patří dodnes mezi  největší propadáky všech dob a položila studio United Artists. Ke konci své kariéry byl pak nejzajímavější Cimino hlavně tím, že prošel řadou plastických operací a zcela změnil svůj vzhled.

Michael Cimino s Oscarem za Lovce jelenů

Cimino začínal jako režisér reklamních spotů a patřil v tomto oboru ke špičce pro propracovaný vizuál, už tehdy měl ale problém, že mu všechno trvalo příliš dlouho a stálo víc peněz než byl plánovaný budget.

Cimino se pak přesunul do Los Angeles, aby se tam zkusil věnovat filmu a scenáristice. Jeho scénář k filmu Thunderbolt and Lightfoot udělal takový dojem na Clinta Eastwooda, že ho koupil, vytvořil v něm hlavní roli a nechal ho dokonce Cimina režírovat, čímž mu dal životní šanci a začalo tím jejich velké přátelství. Současně nechal Cimina napsat s Johnem Miliusem i pokračování Dirty Harryho s názvem Magnum Force.

Po úspěchu Thunderbolt and Lightfoot měl Cimino spoustu nabídek, ale rozhodl se riskovat a natočit Lovce jelenů, kterého i koprodukoval. Opět přestřelil s budgetem, ale vyplatilo se to. Film o traumatu války ve Vietnamu měl ohromný kritický i divácký ohlas, v rozhovoru pro Hollywood Reporter (jednom z mála, které v posledních letech dal a velmi otevřeném) Cimino dokonce vzpomíná, jak ženy hromadně brečely po představení na toaletách.

Dva Oscary a pozice hvězdného režiséra, který je pověstný tím, že výběr lokací pro natáčení považuje za klíčový, protože ovlivňují hercův výkon, mu umožnily natočit Nebeskou bránu. Film o dobývání Divokého západu ale způsobil studiu UA ohromné problémy, Cimino přešvihl rozpočet a film v kinech naprosto propadl. To Ciminovu tvorbu zásadně ovlivnilo a i když pak ještě natočil několik filmů jako Rok draka nebo Sicilián, už nikdy nedosáhl vrcholu jako s Lovcem jelenů. Ten celkově získal 5 Oscarů a společně s Nebeskou bránou navždy zůstane Ciminovým nejslavnějším filmem a důkazem toho, že v Hollywoodu můžete padnout stejně rychle jako vyšplhat vzhůru.

0 komentářů:

Okomentovat

Děkujeme za Váš názor.