úterý 5. července 2016

TOP 100 nejvlivnějších lidí v Hollywoodu v roce 2016

Když Brad Pitt je 39., Jennifer Lawrence 23. a Kevin Feige 18., kdo je sakra před nimi?

Prestižní Hollywood Reporter vydal svůj každoroční seznam 100 nejvlivnějších lidí v Hollywoodu. Pár z nich znáte podle tváře, většina jsou ale nudní a nezajímaví úředníci, kteří ale drží v rukou ohromnou moc jakožto vlastníci producentských firem, agentury zastupujících všechny vlivné osobnosti nebo šéfové studií a televizí. Přesto je pro fanouška filmů a televize mimořádně zajímavé si tenhle seznam když ne pročíst (my to zvládli), tak aspoň prolétnout a zjistit, kdo tahá v Hollywoodu za nitky (podle HR) a díky čemu. Pokud jste na to příliš pasivní a líní, tak pro vás máme alespoň stručný seznam první dvacítky:

20. Kathleen Kennedy, President, Lucasfilm
19. Richard Lovett, Kevin Huvane a Bryan Lourd, Managing partners, CAA
18. Kevin Feige, President, Marvel Studios
17. John Lasseter, Chief creative officer, Walt Disney and Pixar Animation Studios
16. Steven Spielberg, Director/producer
15. Stacey Snider, Emma Watts a Jim Gianopulos, Co-chairman; President of production; Chairman and CEO, 20th Century Fox
14. Bonnie Hammer, Chairman, NBCUniversal Cable Entertainment
13. Ari Emanuel a Patrick Whitesell, Co-CEOs, WME
12. Dana Walden a Gary Newman, Co-CEOs and chairmen, Fox TV Group
11. Jeff Shell, Donna Langley a Ron Meyer, Chairman, Universal Filmed Entertainment; Chairman, Universal Pictures; Vice chairman, NBCU
10. Leonardo DiCaprio, Actor/producer
9. Alan Horn, Chairman, Walt  Disney Studios
8. Peter Rice, Chairman and CEO, Fox  Networks Group
7. Jeff Bewkes, Chairman and CEO, Time Warner
6. Shari Redstone a Sumner Redstone, President, national amusements, a vice chair, Viacom and CBS Boards; Chairman emeritus, Viacom and CBS Corp.
5. Ted Sarandos, Chief content officer, Netflix
4. Steve Burke, CEO, NBCUniversal a senior executive vp, Comcast Corp.
3. Leslie Moonves, President a CEO, CBS Corp.
2. James Murdoch, Lachlan Murdoch a Rupert Murdoch, CEO; Executive chairman; Executive chairman, 21st Century Fox
1. Bob Iger, Chairman and CEO, Walt Disney Co.

Ze jmen, která osloví běžného fanouška filmů a seriálů stojí za zmínku čtyři. Kathleen Kennedyová  díky šéfování značek LucasFilmu (Star War s a Indiana Jones) patří momentálně k nejvlivnějším ženám-producentkám v Hollywoodu, obzvlášť pokud to osekáme jen na ty, které dělají ve filmu.

Kevin Feige je totéž mezi muži. Pod palcem má celý filmový Marvel a navíc si posílil pozici u Disneyho, když už se zodpovídá Alanu Hornovi a nikoliv svému rivalovi Ikovi Perlmutterovi.

Steven Spielberg je i po 40 letech neuvěřitelné kariéry mezi dvacítkou nejvlivnějších - kdo z režisérů to může říct. Loni jako executive producer Jurského světa a režisér na Oscara nominovaného Mostů špiónů potvrdil obě své kvality - že má čich na umění i komerci. A kromě titulu komerčně nejúspěšnějšího režiséra se může pochlubit  i jako producent seriálové tvorby, protože čím dál víc oceňovaní The Americans jsou také z jeho Amblin TV.

A konečně Leonardo DiCaprio. Jediný herec v první dvacítce. Muž a dnes už vlastně legenda, který jako jeden z mála nepotřebuje točit sequely, vybírá si poměrně náročné filmy a svým jménem k nim dokáže přitáhnout masy diváků. To už dnes v Hollywoodu nikdo jiný nedokáže, všichni ostatní jsou spojeni buď s konkrétní značkou (Downey jako Iron Man) a nebo musí hrát velmi na jistotu a ve své škatulce jako třeba Dwayne Johnson. Leo si ale jede svoji a klobouk dolů, jak to v téhle džungli zvládá.

Na první místo ale nemá ani on. Bob Iger jako absolutní šéf Disney jen potvrzuje nadvládu největší mediální společnosti na světě, která má v první dvacítce ještě Alana Horna, Johna Lassetera, Kevina Feigeho a Kathleen Kennedyovou -  jednoho šéfa a jeho tři tvůrčí producentské mozky, které hlídají tři současné nejúspěšnější pilíře Disneyho tvorby - Pixar, LucasFilm a Marvel. Jinými slovy, Hollywoodu vládne myš:-)

1 komentářů:

  1. Kathleen Kennedyová??? WTF? Myslel jsem ze zrovna tady na tomhle webu bych neco tak blbyho nikdy nevidel. Pls prestante davat OVÁ za jmena cizinek...

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.