pátek 30. května 2014

TOP 10: Deset nejzábavnějších filmů, ve kterých se prohánějí dinosauři

 
Snad všichni jsme je jako děti milovali (a někdo i v dospělosti). Dinosaury, tvory, kteří se proháněli po naší planetě před miliony let. A díky filmovým kouzlům nemusíme obdivovat pouze jejich kostry v muzeích, ale je nám dovoleno užít si je v jejich plné kráse (i když občas si u filmových dobrodružství vědci trhají vlasy). Které "dinosauří" bijáky se nám líbily nejvíce?


10. Doba ledová 3: Úsvit dinosaurů (2009)
Hodnocení ČSFD: 73%
Hodnocení IMDb: 7,1/10
Hodnocení Rottentomatoes: 5,4/10
Hodnocení Metacritic: 50 %

Ve třetím dílu série Doba ledová se nám objevila i spousta dinosauřích postav. To potěšilo především děti, ale my nebudeme zapírat, také jsme se u filmu docela dobře pobavili. Není to určitě nejlepší film s nálepkou Doba ledová, ale přidání dinosaurů mu rozhodně neuškodilo. Naopak, byl to vítaný bonus.

9. Jurský park 3 (2001)
Hodnocení ČSFD: 62 %
Hodnocení IMDb: 5,9/10
Hodnocení Rottentomatoes: 5,2/10
Hodnocení Metacritic: 50 %

Většina diváků asi bude souhlasit s tím, že třetí díl "jurské" série je nejhorší z trilogie. Ale pořád jde o zábavnou podívanou, která má spoustu chyb, ale nenudí. A jsou tu i pteranodové, takže Jurský park 3 v našem žebříčku být musí. Prostě a jednoduše neoriginální, ale svižná a příjemně obsazená podívaná.

8. Dinosaurus (2000)
Hodnocení ČSFD: 73%
Hodnocení IMDb: 6,4/10
Hodnocení Rottentomatoes: 6,2/10
Hodnocení Metacritic: 56 %

Dalším animákem v žebříčku je Dinosaurus z roku 2000. Ten kombinuje počítačovými mágy stvořené bytosti se skutečnými reáliemi, což je zajímavý a podle nás fungující nápad. Trikově jde o velmi povedený projekt, který by si ale zasloužil dopilovat, pokud jde o dějovou propracovanost.

7. Ztracený svět: Jurský park (1997)
Hodnocení ČSFD: 66%
Hodnocení IMDb: 6,4/10
Hodnocení Rottentomatoes: 6,2/10
Hodnocení Metacritic: 59 %

Ztracený svět je o špetku lepší než třetí díl, ale výrazně horší než jednička. Na Spielberga jde o překvapivě neobjevnou práci, která je stále velkolepým blockbusterem, ale bez jakéhokoliv přesahu. Skvělá odreagovačka, ale od Stevena prostě člověk čeká trošku více, než jen popcornovou jízdu. To ale neznamená, že jsme si ji neužili.

6. Země dinosaurů (1988)
Hodnocení ČSFD: 82 %
Hodnocení IMDb: 7,3/10
Hodnocení Rottentomatoes: 6,1/10
Hodnocení Metacritic: Nehodnoceno

Ještě chvíli zůstaneme v animovaném žánru, ale tentokrát ručně kresleném. Země dinosaurů je roztomilou podívanou pro celou rodinu, která se chlubí velmi působivým produkčním týmem. Konkrétně v něm najdeme jména jako Steven Spielberg, George Lucas, Frank Marshall nebo současná prezidentka Lucasfilm Kathleen Kennedy. Netřeba asi připomínat, že Spielberg zůstal dinosaurům věrný se svým Jurským parkem (1993) a manželský pár Marshall/Kennedy se na sérii podílel jako producenti. Země dinosaurů slavila velký úspěch, dočkala se 12 pokračování určených pro videotrh a na hračkách a dalších předmětech se vydělaly miliony a miliony dolarů.

5. Ztracený svět (1925)
Hodnocení ČSFD: 74%
Hodnocení IMDb: 7,1/10
Hodnocení Rottentomatoes: 7,4/10
Hodnocení Metacritic: Nehodnoceno

Dinosauři byli "in" i před téměř devadesáti lety. Tehdy se totiž objevila první filmová adaptace románu Arthura Conana Doylea Ztracený svět, která nabídla na svou dobu revoluční trikové scény stvořené s pomocí technologie stop motion. A i když dnes se na podobné postupy běžně nesází, tak má film stále neodolatelné kouzlo. Jde o natolik zlomový projekt, že se Knihovna Kongresu rozhodla pro konzervování tohoto filmu jako důležité součásti lidské kultury.

4. King Kong (2005)
Hodnocení ČSFD: 73%
Hodnocení IMDb: 7,3/10
Hodnocení Rottentomatoes: 7,7/10
Hodnocení Metacritic: 81 %

King Kong z roku 2005 samozřejmě není prvním filmovým dobrodružstvím obřího opa, ve kterém se chlupáč se slabostí pro blondýnky porve s dinosaury. Ale nová podoba je bezesporu působivou podívanou, ze které je cítit, že si Peter Jackson natočením filmu splnil svůj sen. Technicky brilantní, dobře obsazené, určitě povedená záležitost.

3. King Kong (1933)
Hodnocení ČSFD: 81 %
Hodnocení IMDb: 8/10
Hodnocení Rottentomatoes: 9/10
Hodnocení Metacritic: Nehodnoceno

Naprostá klasika "monster bijáků" a nejen jich, vlastně klasika filmové tvorby vůbec. I když se Jackson snažil přiblížit kouzlu originálu, tak se mu to úplně nepodařilo. Ale na jeho obranu nutno říct, že původní King Kong je prostě skvělou podívanou, která se za sebe nemusí stydět, ani v době, kdy si filmaři bez počítačových efektů ani neuprdnou. I King Konga zakonzervovala Knihovna Kongresu a my se tomu vůbec nedivíme. Gigantičtí opové bojující s dinosaury, o to je nutné podělit se s následujícími generacemi.

2. Cesta do pravěku (1955)
Hodnocení ČSFD: 87 %
Hodnocení IMDb: 7,5/10
Hodnocení Rottentomatoes: Nehodnoceno
Hodnocení Metacritic: Nehodnoceno

Takhle má vypadat dobrodružný projekt plný prehistorických tvorů. Režisér Karel Zeman natočil film, u kterého muselo radostí poskočit srdce každého (nejen) dítěte, které má v sobě byť jen špetku dobrodružného ducha. Na svou dobu neuvěřitelné trikové sekvence, ze kterých prýštila představivost, udělaly z filmu jeden z nejvýraznějších českých počinů vůbec a my nevíme jak vy, ale my si ho klidně pustíme i dnes, protože nás baví stejně jako před lety.

1. Jurský park (1993)
Hodnocení ČSFD: 85 %
Hodnocení IMDb: 8/10
Hodnocení Rottentomatoes: 8,2/10
Hodnocení Metacritic: 68 %

Který jiný film zařadit na první místo, než Spielbergovu dechberoucí podívanou plnou nádherně propracovaných dinosaurů. Neříkejte, že jste při prvním sledování filmu nezírali na ona roztomilá zvířátka s otevřenými ústy a nepřáli si, aby nějaký takový park skutečně vznikl. Vizuálně perfektní podívaná znovu vzbudila mánii týkající se dinosaurů a ukázala (nebo spíše potvrdila), že Steven je jedním z nejvýraznějších hráčů na poli speciálních efektů. Tak skvěle prostě dinosauři na plátně ještě nevypadali. A na vzhledu prostě záleží, i když vám maminka bude tvrdit opak.

Který "dinosauří" biják je vaší srdcovkou?

11 komentářů:

  1. Mně se filmy s dinosauří tématikou hrozně líbí, jako děcko sme čuměl na kreslenou Zemi dinosaurů, u toho sme s kámošema vždycky buleli, jak mu tam zemřeli ti dinosauří rodiče a hlavně do dneška vzpomínám a pouštím si úžasnou hudbu z toho filmu od Jamese Hornera https://www.youtube.com/watch?v=BrD4UXzOteA&list=PL5069D40012A1E722. Další srdcovka je Cesta do pravěku, taky sme tak plánovali že půjdem do nějaké jeskyně a puplejeme do pravěku, dokonce sem si začál psát v té době i deník, podle hlavního klučiny co si ho tam taky psal :-). Nádherný film dosud nevídaný v českém filmu, pouštím si ho i dnes. Dokonce si ho kdysi chtěli přivlastnit i Amíci, že je jejich. A Spielbergovi, ketrý ho viděl vcucnul právě nápad Jurského parku. Takže v podstatě děkujeme Karlu Zemanovi za všechny Jurské parky apod. No a pak už to jelo Jurské parky, King Kong, Godzilla původní i její remake, všechno viděno v kině. Na jedničku Jurského parku v kině sem byl tenkrát eště moc malý, ale vynahradil sem si to před dvěma lety jak bylo 3D JP v kině, super. Jinak abych se přiznal tak my se JP3 líbí více než JP2, mám z toho takový pocit. Na Jurassic World se těším neskutečně, pořád tam je co vyprávěť a myslím si že nový režiser tam v nese novou vizi, těším se moc. sice už sem dospělý, ale filmy s touto tématikou mě neomrzí nikdy. Pořád eště čekám, kdy Spielberg ohlásí remake Čelisti a nebo pokračování to bych byl blahem bez sebe. Kdysi se uvažovalo o zfilmování podobného příběhu s prehistorickým žralokém, který kdysi měřil až 20 metru s názvem MEG, ale z toho nějak sešlo. Chtěl bych novou vizi Čelisti to bych se nezlobil :-). Díky jinak za váš článek super kluci na Gorille :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jelikož také pořád zbožňujeme dinosaury, tak byla radost si na některé filmy zavzpomínat :)).

      Vymazat
  2. Obrázek u prvního Jurského parku je ze třetího dílu :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi ne bro ;) jinak dobrej pokus =D

      Vymazat
    2. Přiznávám barvu, obrázek jsem zvolil, protože vypadal pěkně, ale když si toho někdo všimnul, tak jsem ho raději nahradil, aby nebyly stížnosti :D :D.

      Vymazat
  3. Mě tedy přijde nejlepší Cesta do Pravěku. :D Ale je fakt, že Jurský park jsem viděla naposledy asi před deseti lety a už si moc nepamatuji, o čem že to vlastně bylo, jenom že tam pobíhali nějací ti dinosauři... :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak popravdě jsem původně uvažoval, že první a druhé místo přehodím, bylo to o fous :)).

      Vymazat
  4. Musím říct, že mě strašně baví loutky a stop-motion technika použitá v Cestě do pravěku. Nemám nic proti CGI, ale nikdy nedokáže vytvořit to nedokonalé, trhavé kouzlo loutek, které dalo skvělou atmosféru Cestě do pravěku, nebo třeba Souboji Titánů.
    Jinak Jurský Park je jasné první místo a jeden z mých nejoblíbenějších filmů, jsem strašně rád, že režisér pokračování potvrdil, že se budou vracet k animatronickým loutkám, je to jeden z mála sequelů/remaků do kterého vkládám nějaké naděje na víc než jenom bezmozkovou podívanou.

    OdpovědětVymazat
  5. Já právě považuji druhý Jurský park ze nejlepší z trilogie. Vynikající dobrodružná jízda, která oproti jedničce ztrácí jen v tom, že není trikově revoluční jako ona. Jinak naprosto se žebříčkem souhlasím a jsem rád za King Konga 2005. Další nedoceněné dílo. Stejné to bude mít Jackson i s Hobitem. Honzo, palec nahoru. ;)

    OdpovědětVymazat
  6. Jurský svět je taky moc dobrý

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.