úterý 18. listopadu 2014

TOP 10: Naše nejoblíbenější soutěžní/reality show

Nedávno bylo oznámeno, že se vrátí talentová show Česko-Slovenská Superstar a také Česko Slovensko má talent . A někteří tvrdí, že je jde o formáty, které už jsou tak trošku (mírně řečeno) vyšťaveny. Pojďme se ale podívat na druhou stranu spektra, tedy na reality show, které podle nás mají stále, co nabídnout (i když některé už jen skrze reprízy).


10. Faktor strachu (2001)

Status: Ukončeno v roce 2012
Počet sérií: 7 (šest originálních, jedna obnovená)

Faktor strachu je kontroverzní podívanou. O tom není sporu a nikoho to nepřekvapí. Některé úkoly jsou prostě a jednoduše nechutné. Soutěžící se cpou "lahůdkami" jako jsou zvířecí čumáky, případně i horšími částmi těla (varlata), ale jiné disciplíny jsou opravdu o tom, že lidé musejí překonat svůj strach. Pořad se dočkal spousty kritiky od asociací na ochranu zvířat (nelíbilo se jim například to, že soutěžící musejí konzumovat živý hmyz) a dokonce byli tvůrci žalováni jedním nespokojeným divákem, který tvrdil, že se mu během epizody, ve které figurovaly rozmixované krysy, udělalo nevolno, stoupl mu krevní tlak, zatočila se mu hlava a díky tomu narazil do dveří a zranil se. Vyžadoval odškodné ve výši 2,5 milionů dolarů. Případ byl ale smeten ze stolu. Vlastní verzi Faktoru strachu měli například v Indii, vzniklo dokonce několik kuchařek inspirovaných tím, co jsme viděli a také atrakce v zábavním parku.

9. Lovci realit z celého světa (2006)

Status: Stále běží
Počet sérií: 73

Pořad je spin-offem k Lovcům realit (1996) a zaměřuje se nakupující, kteří shánějí nový byt nebo dům. Jak název napovídá, tak v tomto případě zájemci o reality míří do různých částí světa a některá místa jsou opravdu dechberoucí a ne, že bychom byli závistiví, ale v některých případech bychom s účastníky Lovců realit z celého světa hned měnili. Pořad umí být také docela vtipný, když si někteří frajeři vybírají domy za pár milionů dolarů a pak si stěžují na to, že se jim nelíbí tapety nebo dlaždičky v koupelně a je to pro ně hrozný problém.

8. Ninja Faktor (2007)

Status: Stále běží
Počet sérií: 30

Japonský soutěžní pořad, který je vysílán v 157 zemích světa je podívanou, která nabízí jednu z nejextrémnějších překážkových drah vůbec. Stovka soutěžících se snaží zdolat několik velmi náročných etap, což se podaří opravdu jen velmi, ale velmi výjimečně. A pokud to někdo zvládne, má být skutečně na co pyšný. Co se nám opravdu líbí, je, že soutěžící jsou jako rodina, rivalita samozřejmě funguje, ale jen přátelská. A nutno smeknout klobouk před těmi, kteří se do soutěže přihlásí, protože je opravdu náročná. Ninja Faktor je velmi oblíbený, takže není divu, že se objevily další varianty (například čistě ženská nazvaná Kunoichi, americká podoba, jejíž nejúspěšnější soutěžící se za odměnu zúčastní japonského originálu a další). Jen pro zajímavost, Ninja Faktoru se zúčastnil i oblíbený soutěžící ze Survivora Ozzy Lusth, ale příliš se mu nedařilo.



7. Hvězdy zastavárny (2009)

Status: Stále běží
Počet sérií: 8

Reality show stanice History se stala jejím nejsledovanějším pořadem a druhou nejúspěšnější reality show v roce 2009 (předběhla ji Pařba v Jersey Shore), když si ji pustilo 7,6 milionů diváků. V centru dění je zastavárna v Las Vegas, kam lidé chodí s neuvěřitelným množstvím různých předmětů a snaží se je prodat. A občas přinesou opravdu hodně zajímavé kousky. Reality show se dočkala několika zahraničních verzí (britské, jihoafrické nebo australské) a spin-offů (Americké restaurování, Dannyho auťáky, Cajunské hvězdy zastavárny).

6. Válka skladů (2010)

Status: Stále běží
Počet sérií: 5

Pořad Válka skladů je vysílán na stanici A&E Network a sleduje partičku lidí, kteří nakupují skladovací jednotky, za které nikdo tři měsíce nezaplatil. Poté může být jejich obsah prodán. Chytákem je, že nakupující si mohou obsah jednotek prohlédnout jen zběžně (pět minut) a nesmějí dovnitř, ani se předmětů dotýkat. Jinak řečeno, kupují zajíce v pytli. A to je právě hlavní devizou pořadu, protože se klidně za pár dolarů dá pořídit majetek v řádu statisíc dolarů, ale také můžete pořádně tratit. Válka skladů se stala natolik úspěšnou, že se dočkala několika spin-offů, konkrétně Texas, New York a Canada, ale verze z New Yorku byla zrušena po dvou řadách.

5. Amerika hledá topmodelku (2003)

Status: Stále běží
Počet sérií: 21

Z projektu supermodelky Tyry Banks se vyklubal velký úspěch. Pořad se vysílá v cca 170 zemích světa a spousta z nich má svou vlastní mutaci. Premisa není nikterak složitá, z partičky slečen (a v posledních dvou letech i pánů) se vybírá někdo, z koho by se mohla stát nová hvězda módního průmyslu. Každý týden partu krasotinek a hezounů čeká úkol v podobě například pobíhání po castinzích, natáčení reklam atd. a také focení. Výsledné snímky poté hodnotí porota a také diváci skrze online hlasování. A i když bychom to nečekali, protože modeling není zrovna něco, o co bychom se příliš zajímali (i když bychom se samozřejmě mohli živit předváděním spodního prádla, o tom žádná :)), tak se z pořadu vyklubalo naše guilty pleasure. Zaprvé je docela zajímavé, podívat se na to, jak to chodí v zákulisí nablýskaného světa vychrtlin promenádujících se po mole a zadruhé je prostě k sežrání sledovat modelky a modely, kteří považují předvádění oblečení za něco, co je skoro na úrovní zachraňování světa.

4. Pekelná kuchyně (2005)

Status: Stále běží
Počet sérií: 13

Britský drsňák Gordon Ramsay se s ničím nepáře. Ani s kandidáty na post kuchaře ve své restauraci. Právě o tom je tato reality show, která se inspirovala u anglické verze. Americká je ale úspěšnější a aktuálně běží její třináctá řada. Ramsay a jeho chování sice nemusí sednout každému, ale je to právě on, kdo dodává reality show o vaření štiplavou příchuť. Nutno přiznat, že pořad už dávno není jen o tom, kdo nejlépe uvaří, ale jeho nezbytnou součástí je handrkování kandidátů na výhru v jejich společném domě. A i když bychom se měli tvářit, že nás jejich hádky znechucují, tak ne, je to sranda.

3. Pevnost Boyard (1990)

Status: Stále běží
Počet sérií: 25 (francouzská verze)

Naprostá klasika soutěžních pořadů. Pevnost na hladině moře, hromada místností s obtížnými úkoly, Paklíč, Kebule, otec Fura a další ikonické postavy a soutěžní tým, který obvykle věnuje výhru v podobě zlatých Boyardů na dobročinné účely. Projekt, který si vystačí bez hádek a podrazů mezi soutěžícími, vznikl v hlavě spisovatele Jacquese Antoine a je s námi už skoro 25 let. A pořád má, co nabídnout. Pořad se dočkal několika zahraničních mutací, ale podle nás je nejlepší právě francouzská. Ta má své neodolatelné kouzlo, které si aktuálně můžeme užít díky stanici Prima Cool. Mimochodem, pokud spočítáme všechny řady, které kdy vznikly v různých zemích, dostaneme úctyhodné číslo 146 sezón a 1 627 epizod.

2. Survivor/Kdo přežije (2000)

Status: Stále běží
Počet sérií: 29

Survivor ukazuje, že jednou z nejpodstatnějších, ne-li nejpodstatnější věcí na reality show je casting. Když vyberete ty správné osoby, máte skoro vyhráno. Pak je stačí nahnat na "pustý ostrov" a sledovat, jak se vyvíjejí jejich vzájemné vztahy. I Survivor se dočkal hromady zahraničních verzí, ale nejúspěšnější je americká. Ovšem, poprvé se pořad objevil ve Švédsku a to v roce 1997 pod názvem Expedition Robinson. Ale aby to bylo ještě komplikovanější, tak samotný nápad vznikl ve Velké Británii o pět let dříve. Stojí za ním producent Charlie Parsons. Ještě před pár lety bychom zařadili Survivora na první místo, ale kvalita nám občas kolísá a vinu na tom má i moderátor Jeff Probst, který si vydupal i pozici producenta a občas přichází s nápady, které projektu spíše ubližují, než aby mu pomohly. Přestože je Survivor stále jednou z našich nejoblíbenějších reality show.

1. Amazing Race: O milion kolem světa (2001)

Status: Stále běží
Počet sérií: 25

Amazing Race je prostě skvělý formát, to nám nikdo nevyvrátí. Několik dvoučlenných týmů cestuje po celém světě, kde plní různé úkoly. Díky pořadu se podíváme na zajímavá místa, užijeme si náročné výzvy, samozřejmě se dočkáme i rivality mezi soutěžícími, to vše je okořeněno o dynamický spád. Těžko chtít více. Samozřejmě, některé řady jsou slabší, ale zatím se nám nestalo, abychom si nenašli své favority a vysloveně se nudili. Vůbec nás nepřekvapuje, že Amazing Race získala už třináct cen Emmy a své verze má spousta zemí. Mimochodem, moderátor Phil Keoghan se ucházel o pozici moderátora Survivora, ale tu nezískal. Ale určitě ho to nemrzí, moderování Amazing Race je jistě zábavnější. Minimálně netvrdne měsíc na jednom místě.

Která reality show nejvíce baví vás?

19 komentářů:

  1. A co zabrousit do davnych vod a vytahnout tituly jako Stopa Xapatanu a pago pago? :) Jasne, uz se davno nevysilaji, ale nebylo to spatny si myslim :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je pravda, to také byly hodně povedené záležitosti.

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. Tak největším problémem podle mě je, že silně ovlivňuje casting, což vyvrcholilo během 26. řady v případě kmene Favoritů. Prý také tlačí na hráče, které příbuzné si mají pozvat a podobně. Je toho více.

      Vymazat
    2. Tak o tom napište,tohle by mě zajímalo.

      Vymazat
    3. Už nás předběhli :)). http://www.survivorweb.cz/jeff-probst-dobry-sluha-ale-zly-pan/

      Vymazat
  3. Já mám rád Amazing Race, Survivor a Faktor Strachu..

    OdpovědětVymazat
  4. Česko hledá Superstááár!! Na první koukali úplně všichni! A kdo říká že ne, ten kouká do dnes.

    OdpovědětVymazat
  5. Ze soutěžních pořadů bych zmínil ještě nejšílenější japonskou záležitost - Takeshi hrad :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to v mládí miloval, ale teď když jsem to viděl, tak mi to přišlo zábavné, ale už ne tolik zábavné :D.

      Vymazat
  6. To je prava. Stejně jako, že ze všech "x" řad českých superstar, talentů a X-Faktroů je známá jen ta první superstar, jejíž písničky můžeme v rádiu slyšet do dnes.

    OdpovědětVymazat
  7. Skvěle, že jste zmínili Pawn Stars (Hvězdy zastavárny). Je to zábavné a ještě se u toho mnohé naučíte. :)

    OdpovědětVymazat
  8. Už dvanáct let je mojí srdcovkou jedině Survivor, samozřejmě škoda že zlaté časy téhle Show už jsou za námi a že už se ani nenamáhají najít zajímavou lokaci nebo téma série (piráti, maiská říše, čína atd) zmizel smysl přežívání - mám pocit že v posledních sériích nikdo opravdu netrpí hladem, zimou, vyčerpáním ale jen se řeší aliance. A vítězové? Od dvacáté série nestojí za zmínku (krom 22. Rob- one man show):-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám z toho přesně stejné pocity. A ještě jedna věc je podle mě na škodu. Zkrácení znělky. Chápu, že je to dnešní trend. Ale mělo to svoji výhodu... Člověk si rychleji zapamatoval jména kmenů (ty už si dneska nepamatuju vůbec) i soutěžících... Protože je vídal na začátku každého dílu... A hlavně jsem ty znělky zbožňoval, jak parádně je měli natočené :-)

      Vymazat
  9. A co třeba wipeout ? U toho se vždycky zasměju :D

    OdpovědětVymazat
  10. Pro mě je nejlepší reality show na světě americký Big Brother. No, možná teď už spíš ten kanadský.

    Survivoru jsem viděl všech 28 řad a sjíždím tu 29, ale prostě už několik let je to fakt špatné - ať už se jedná o casting, nebo o to, že všechny řady jsou na ostrově, že už třetí série se odehrává na stejném místě atd atd... Prostě to už tak nějak nefunguje. Survivor byl zajímavý tak do 18. řady, pak už to začalo jít do háje. Pořád se to dá sledovat, ale doby skutečně dobrých hráčů jsou už pryč. Dnes to vypadá, jako by jim casting dělala spíš Tyra Banks.

    OdpovědětVymazat
  11. Jj, americký Big Brother mi tu chybí taky (resp Big Brother jako takový)

    OdpovědětVymazat
  12. Amazing je moje srdcovka a Survivor těsně za ním. Bohužel jsem odkázaná na české překlady :-( a tudíž sjíždím rekapy stále dokola, jakmile jsou na našich tv. Nemáte tipy, kde třeba najít fanouškovské stránky či něco, kde se rekapitulujou nové díly těchto RS - pro nás "češtináře"?

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.