čtvrtek 16. října 2014

Komiksové universum: Přehled připravovaných filmů a seriálů podle komiksů


Co se všechno chystá a peče ve filmové a televizní kuchyni?
V posledních týdnech se vyrojilo tolik zpráv o připravovaných filmech a seriálech na základě komiksových předloh, že je téměř nemožné si o nich udržet zdravý přehled. A právě od toho jsme tu my, abychom přehled měli a vám ho samozřejmě nabídli. Proto si v tomto článku shrneme to nejdůležitější, co se ve světě filmových a televizních komiksáren semele.

FILMY

V tomto roce se už dalších komiksových spektáklů nedočkáme, ale rok 2015 nějaké projekty přinese. Asi tím nejočekávanějším je závěrečná část druhé fáze Marvelu v podobě filmu Avengers: Age of Ultron. V ní se dočkáme starých známých i několika nováčků, kteří svedou velkolepou bitvu s nevypočitatelným výtvorem Tonyho Starka. Režie se znovu ujal Joss Whedon a zřejmě můžeme čekat velké věci. Vyloučeno není ani to, že pro film bude půda připravována i v doprovodném seriálu Agenti S.H.I.E.L.D.u. Premiéra byla stanovena na 1. května 2015.

Marvel si ale neodpočine a ještě tentýž rok 17. července plánuje zahájení třetí fáze svého filmového universa. Na plátna kin se podívá dosud neokoukaný hrdina jménem Ant-Man. Přípravy tohoto snímku sice provázely problémy se scénářem a odstoupení režiséra, ale nakonec se vše vyřešilo a natáčení již vesele probíhá. 

Nové složení Fantastické čtyřky.
A ačkoli Marvel prohlásil, že v roce 2015 zakončí svou komiksovou Fantastickou čtyřku a přestane ji vydávat, ve stejném roce se na plátna kin dostane filmový reboot v režii Joshe Tranka. Ten toho sice za sebou moc nemá, ale uvidíme, třeba překvapí. Původní dva díly Fantastické čtyřky z let 2005 2007 byly pro mnohé zklamáním.


V roce 2016 se pak chystají hotové žně. Nejprve se v režii studia FOX rozjede sólovka Deadpoola pro rozšíření spojeného universa X-Menů. Film by se měl k divákům dostat 16. února 2016. Hned po něm se svou troškou do mlýna přispěchá komiksová společnost DC Comics. Ta spojila hned dva ze svých největších artiklů - Batmana a Supermana. Oba se setkají ve filmu Batman v Superman: Dawn of Justice. Tento film by také měl položit základy pro chystanou týmovku, a tak se v něm objeví celá škála dalších superhrdinů. Otázkou však je, zdali to Zack Snyder zvládne ukočírovat a nevznikne z toho špatný mišmaš. O výsledku se budeme moci přesvědčit 25. března 2016. 

Jen o necelé dva měsíce později, tedy 6. května, Marvel zaútočí se třetím Kapitánem Amerikou. A už teď boduje tím, že chystá populární komiksovou dějovou linku s názvem Civil War. Tato příběhová linie by měla být pojítkem třetí marvelovské fáze, jelikož různí hrdinové se budou muset rozhodnout, na jakou stranu tohoto konfliktu se přidají. Marvel rozhodně není hloupý a ví, že tohle vzbudí dostatečná očekávání, která přebijí i očekávání z Batman v Superman

A aby toho v tom květnu nebylo málo, tak 27. se znovu ozvou Foxové s vyvrcholením X-Men trilogie zahrnující mladé verze mutantů X-Men: Apocalypse. Režie by se měl znovu chopit mutanty odkojený Bryan Singer.
Budou v X-Men: Apocalypse opět staří i mladí mutanti?  

Říkáte si, že už je toho na ten rok nějak moc? Ještě si ale nevydechnete, protože 8. července Marvel na svět přivede Dr. Strange. Nevzdává se ani další hráč na trhu, studio Sony. To se rozhodlo také nahodit týmovku a to ne jen tak ledajakou. Jedná se o tým anti-hrdinů Sinister Six.

A nekončíme, DC Comics včera vypustilo termíny dalších filmů i jejich názvy. 5. srpna se přiřítí Suicide Squad

Od komiksové smrště bychom si neodpočineme ani v roce 2017. Plánuje se hned šest projektů. Sequel Wolverina, který je naplánován na 3. března, je prvním z nich. 26. května se na světlo světa dostane Lego Batman. 23. června vyjede Wonder Woman. Čtvrtým projektem bude dvojka rebootu Fantastické čtyřky. Ta je plánována na 14. července. Druhého dílu se dočká i letní superhit Strážci Galaxie. Ten rozšíří svůj story arc 28. července. Na režijní stoličku by měl znovu usednout talentovaný James Gunn. No a konečně, Zack Snyder za kamerou a David S. Goyer u papíru se postarají o očekávanou týmovku ze stáje DC Comics - Justice League.

Na rok 2018 byl odsunut poslední díl trilogie The Amazing Spider-Man. Nebude tam ale osamocen. 23. března se do kin dostane filmový Flash. A 27. července připlave Aquaman.

V roce 2019 přijde Dwayne Johnson jako Černý Adam v komiksovce Shazam. A 14. července DC Comics vyšle dvojku Justice League.

Na rok 2020 se zatím chystají jen dva komiksové filmy. Sólovka Cyborga bude jedním a reboot Green Lanterna druhým.

SERIÁLY

Vzhledem k tomu, že televize prožívá v žánru televizních seriálů zlaté časy a kvalita zpracování ruku v ruce s rozpočty stoupá, není divu, že se na nás řítí superhrdinské seriály. A bude jich docela dost. Samozřejmě, že dvěma největšími hráči na trhu zůstávají rivalové Marvel a DC Comics. Obě společnosti navíc zvolili odlišné přístupy. Zatímco Marvel chce seriálů využít k rozšíření filmového světa a tak nejsou vyloučena ani camea hollywoodských hvězd v epizodách vybraných projektů, tak DC Comics si zvolilo jinou cestu. Zástupci společnosti trvají na striktním oddělování filmového a seriálového universa. Pokud tedy v Justice League bude Green Arrow, s největší pravděpodobností ho neztvární Stephen Amell, jenž se této role ujal v seriálové adaptaci. Pojďme se tedy podívat na to, co by se mohlo dostat na obrazovky v následujících letech.

Peggy Carterová dostala vlastní seriál.
Marvel má zatím na poli hraných seriálů jediného zástupce - Agenty S.H.I.E.L.D.u. To se ale v příštím roce změní. Na stejné stanici jako běží Agenti, se objeví Agentka Carterová. Její děj se bude točit kolem vzniku S.H.I.E.L.D.u. Zasazen bude po událostech z prvního Kapitána Ameriky

Na Netflixu se navíc objeví hned několik seriálů - Daredevil, Jessica Jones, Luke Cage a Iron Fist. Každý seriál představí vlastního superhrdinu a ti se nakonec spojí v minisérii Defenders. Pokud nechcete čekat tak dlouho, můžete už letos zkusit novinku pro Playstation s názvem Powers. Tento seriál také vychází z komiksů a zabývá se jednotkou vyšetřující zločiny týkající se superpadouchů a superhrdinů. Na trailer se můžete podívat zde

Ačkoli na poli filmovém válí Marvel, seriálové bojiště ovládlo DC Comics. Nejenže v současné době úspěšně běží hned tři její zástupci (Gotham, The Flash a Arrow), ale také chystá celou spoustu dalších projektů. Nejbližším je Constantine na NBC, ten premiéruje už za pár dní. 

V roce 2015 se na obrazovkách The CW objeví seriál o mladé zombie internistce, která se živí mozky mrtvých a přejímá jejich vzpomínky - iZombie. O něco drsnější bude adaptace Preachera na kabelovce AMC

Velkou šanci na vtrhnut na obrazovky má i seriál Supergirl na CBS věnující se sestřenici Supermana. 

Ve vývoji jsou i další čtyři kousky z DC Comics. Syfy připravuje seriál DMZ o demilitarizovaném Manhattanu, který během druhé občanské války v USA stojí mezi armádou a osvobozeneckými státy Ameriky. Pro kanál WGN se chystá seriál Scalped o indiánské rezervaci v současnosti. Kabelovka TNT oznámila, že stojí o seriál Titans s mladými superhrdiny. No a FOX možná přijde s postavou Lucifera ze Sandmana.

Stanice FOX se ale také zajímá o seriál z universa X-Menů. Nejpravděpodobnější variantou je, že se děj bude točit kolem X-Factoru, což je v podstatě spin-off oficiální série X-Men. 

Vyloučeno není ani to, že se možná už příští rok na obrazovkách The CW objeví další superhrdinský seriál. Stanice o něj prý zájem má, zatím ale nechce prozradit, o jakého hrdinu by se jednalo.

Na který film či seriál se těšíte? A který vás nechává chladnými?

8 komentářů:

  1. jak můžou plánovat dvojku Fantastické čtyřky když ještě ani neví jestli jednička reboot bude vůbec úspěšná. Mě teda to složení herců nijak neučarovalo. O čem bude ten Preacher na AMC? NIkdy jsem o něm neslyšela...

    OdpovědětVymazat
  2. "Stanice FOX se ale také zajímá o seriál z universa X-Menů. Nejpravděpodobnější variantou je, že se děj bude točit kolem X-Factoru"

    Bude se tam hodně zpívat? :)

    OdpovědětVymazat
  3. A co Thor 3? To se neplánuje a nebo jsem to jenom mezi tím vším přehlédla?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zatím nemá oficiální datum, ale na devadesát procent bude, rok 2017 je asi nejpravděpodobnější.

      Vymazat
  4. To ako fakt plánujú filmy 6 rokov dopredu? A dokonca majú presný dátum a obsadenie? To mi príde ako nezmysel.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ne, je to běžná praxe mít datum premiéry ještě před scénářem a začátkem příprav :D

      Vymazat
  5. tesim se na legends of tomorrow a na lucifera a na spoustu dalších. :D

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.