čtvrtek 25. září 2014

TV RECENZE: Agents of S.H.I.E.L.D. S02E01 - První řada začala rozpačitě, ale vzchopila se. Jak odstartovala druhá?

Obvykle nerecenzujeme jednotlivé epizody seriálů, pokud se nejedná o pilotní díl. Ale v tomto případě uděláme výjimku a zhodnotíme, jak dopadl začátek druhé sezóny marvelovských Agents of S.H.I.E.L.D..

V recenzi první řady Agents of S.H.I.E.L.D. jsme podrobněji rozebrali to, že i když projekt zpočátku rozhodně nenaplnil naděje, které do něj byly vkládány, tak poté, co navázal na události v Captain America: Návrat prvního Avengera (2014), došlo k výraznému obratu k lepšímu a seriál nabídl to, v co jsme doufali.

Proto nás hodně zajímalo, zda tvůrci zvládnou udržet kvalitu i v případě druhé řady. A podařilo se jim to. Minimálně pokud jde o první epizodu nové sezóny. Tým, který za projektem stojí totiž očividně naslouchal stížnostem fanoušků.

Došlo tak k několika výrazným změnám. Například bylo ubráno na odlehčeném tónu. Ten je sice u Whedonovských projektů běžný, ale v Agents of S.H.I.E.L.D. ho možná bylo zbytečně moc. Humor úplně nechybí, ale obecně byl první díl druhé řady o poznání temnější a dramatičtější, než většina z předchozích epizod.

A projektu podobné pojetí sluší. Vtipných hlášek je tu tak akorát. Člověk se párkrát pousměje, ale je mu jasné, že situace je vážná. Hydra se totiž stáhla do stínu, ale pořád má velké plány a rozhodně neztratila příliš ze své síly.

Příběh je příjemně dramatický, pocit toho, že Hydra má své prsty téměř všude, dodala epizodě na působivosti. A té pomohla i bezva scéna, ve které se objevila Peggy Carter (Hayley Atwell) se svým týmem. Rozhodně milé překvapení, které pomohlo seriál ještě více propojit s filmovým universem.

Absorbing Man, hurá

Co nás na první řadě zklamalo, bylo, že se hodně bránila tomu, aby se na scéně objevovaly postavy s nadpřirozenými schopnostmi. To ale bylo napraveno. V první epizodě druhé řady jsme se dočkali Absorbing Mana (Brian Patrick Wade), který členům Coulsonova (Clark Gregg) pořádně zatopil. Rozhodně se nebál využívat svůj talent, který byl navíc velmi dobře zpracován s pomocí vizuální efektů.

Kromě něj byli představeni další nováčci, které ztvárnili Lucy Lawless, Nick Blood nebo Henry Simmons. Zatím jsme o nich nic moc nezjistili, ale minimálně v případě Lucy a Nicka je jasné, že jejich postavy mají velký potenciál. Tak doufejme, že bude využit.

O něco lépe funguje i chemie mezi "starými známými", i když jsme zvědaví, co si tvůrci počnou s Fitzem (Ian De Caestecker). Jeho dějová linka nás úplně nezaujala. Určitě se z ní dá něco vytěžit, ale v první epizodě nebyla zrovna zajímavě zpracována. Nechápejte nás špatně, Fitze máme moc rádi, jen doufáme, že scenáristé ho nebudou celou řadu tlačit do pozice "chudáka, kterého má diváka litovat".

Na scénu se vrátil i Ward (Brett Dalton), jehož scéna vám určitě připomene moment z jednoho klasického filmu. Jen doufáme, že se z něj tvůrci nepokusí udělat dobrého hocha. Po tom, co spáchal, si prostě odpuštění nezaslouží.

Rozhodně se nám líbilo, jakým směrem se vyvíjí agent Coulson. Zatímco v první řadě byl otcovským typem, který bral spoustu situací s nadhledem, teď je z něj ustaraný muž, kterému na bedrech leží "osud celého světa" a on se podle toho také chová. Dělá rozhodnutí, která riskují životy jeho týmu, ale mohla by S.H.I.E.L.D.u pomoci v boji proti Hydře.

Verdikt:

Ve druhé polovině první řady se Agents of S.H.I.E.L.D. vzchopili a v tomto trendu pokračuje i druhá sezóna. Její první díl je temnější, intenzivnější, prostě dospělejší a sluší mu to. Objevily se nové zajímavé postavy, děj se posouvá lákavým směrem, došlo i na pěkný flashback a líbí se nám také chemie mezi členy týmu. Ještě zbývá pořádně rozvinout dějové linky některých postav a bude to téměř ideální. Takhle jsme si představovali začátek nové sezóny.

Hodnocení: 9/10

6 komentářů:

  1. A co na to říká Jan Liška? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Raději jsem se neptal, my se neshodli ani u Gothamu :D :D.

      Vymazat
    2. Jan Liška ani nebyl na příjmu ani ještě neviděl. Zaměřuju se teď hlavně na piloty. Ale jestli si Agenti udrželi kvalitu nastavenou od sedmnáctého dílu první řady, tak asi budu spokojený. Ten seriál potřebuje pořádný příběh, kdyby nebylo provázanosti s Kapitánem Amerikou 2, tak jsou v loji.

      Vymazat
    3. Aha, škoda, já myslela, že když píšete v množném čísle, že to viděl i on :)

      Vymazat
    4. Tak už jsem viděl a kolegovo nadšení nesdílím. Rozhodně bych tomu nedal 9/10 ale tak 7/10. Účast postav s nadlidskými schopnostmi oceňuji, to mi na první řadě chybělo, Absorbing Man byl dobře zpracovaný. Cameo Peggy Carterové se dalo čekat vzhledem k jejímu chystanému seriálu, ale bylo pěkné. Scéna s Wardem se mi líbila, já naopak doufám, že ho vezmou na milost, protože chápu, proč jednal tak, jak jednal, byl loajální, ne zase úplně zvrácený. Líbil se mi i zvrat s Fitzem, nečekal jsem ho a jsem zvědavý, co s ním bude dál. Naopak bych oželel další nasvalené nováčky. Od Lucy Lawless jsem čekal něco víc, byla zatím nevýrazná. Pořád se jede na té filmové vlně, ale doufám, že se od toho seriál oprostí a přijde s vlastní dobrou dějovou linkou. Pak může nastřelit prostor pro Avengery 2 nebo na ně zase nějak navázat, ale celou řadu těžit z filmů... no, nevím.

      Vymazat
  2. Souhlasím skoro se vším. Opravdu se jim první díl povedl. Taky doufám že Ward nebude po pár epizodách za klaďase. Jenom nesouhlasim s pojetím Coulsona. Působil na mě hodně chladně. Doufám že se z něj nestane typický ředitel, který se baví pouze s vyvolenýma a ostatrní jsou mimo. Bavilo mě v první sérii je že o všechny stará a snaží se pro ně udělat maximum. Sice mě dějová linka s Fitzem zaskočila, ale rozhodně ho nelituju. Byl mi celkem dost protivný. A už chci vědět kdo je otec Skye!!!

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.