pátek 26. července 2013

Recenze: Wolverine – Logan míří do Japonska pod dohledem oscarového Jamese Mangolda

Wolverine to zkouší se svou další sólovkou. Ta první dle mnohých zrovna nevyšla, ta druhá by snad mohla. Nebo ne?

Bez mučení se přiznám, že X-Men Origins: Wolverine sice nepovažuji za žádný zázrak, ale ani za vyslovenou katastrofu, na kterou bych se nevydržel dívat. Ale ano, je nutné si přiznat, že Wolverine si asi zasloužil něco poněkud vypilovanějšího.

Druhý film s Wolverinem v hlavní roli si vzal na starost režisér James Mangold, který je stejně jako režisér X-Men Origins: Wolverine Gavin Hood, oscarový. Ale ani zlatý plešoun není zárukou toho, že to dopadne dobře, jak dokázal druhý zmíněný.

Co si budeme povídat, nepřekvapivě nejlepší tituly s marvelovskými hrdiny točí Marvel, tedy až na výjimky v podobě prvních dvou dílů ze série X-Men, které zajistilo 20th Century Fox. Stejná společnost stojí za Wolverinem a přestože i ten trpí pár nedostatky, v klidu ho můžeme označit za slušný letní blockbuster.

Wolverine je zasazen do doby po X-Men: Poslední vzdor. Logan (Hugh Jackman) se stále těžce vyrovnává se smrtí Jean (Famke Janssen) a tak se drží dále od lidí, žije životem samotáře (ne, že by předtím byl velký fanoušek společnosti). To se ale změní, když ho vyhledá akční děvčica jménem Yukio (Rila Fukushima), která mu oznámí, že umírá jeho dávný známý Yashida (Haruhiko Yamanouchi). A tak se po chvilkovém přemlouvání vydává Logan do Japonska, aby se rozloučil. Yashida ale nechce jen říct sbohem, Wolverinovi nabídne to, že ho zbaví jeho prokletí v podobě nesmrtelnosti.

Temný ale ne dost


Scénář vychází z komiksu Franka Millera a Chrise Claremonta z roku 1982, ale samozřejmě jsme se dočkali pár úprav. S tím se počítá a obecně s tí nemám problém, pokud ovšem nejde o podstatné zásahy, které od základu mění pohled na určité postavy nebo události.

K tomu došlo v případě ztvárnění záporáka jménem Silver Samurai. Přepokládám, že filmaři vycházeli z první verze této postavy. A ta rozhodně nebyla gigantickým adamantiovým robotem, ale mutantem v samurajské zbroji.

Nad filmovou podobou Silver Samuraie se může komiksový fanda jen ušklíbnout, důležitější ale je, jak nám tvůrci prezentují ústředního hrdinu. Ne všichni asi budou spokojeni, protože v určitých momentech se Logan nechová tak, jak bychom očekávali, ale obecně je podán vcelku věrně komiksovému předobrazu. Je drsný, není to zrovna velká citlivka (až na pár výjimečných chvílí), s protivníky se nepáře a pronásleduje ho stín jeho minulosti. Základní charakteristiky Wolverine tedy zachovány byly.

Film umí být relativně temný, i když v tomto ohledu by se dalo ještě přitlačit. Claremontův a Millerův Wolverine je docela depresivní a také vcelku brutální. Příliš násilí si nová sólovka dovolit nemůže, má přístupnost PG-13, ale o něco dusivější atmosféru ano, tady mohl Mangold ještě přidat.

Katany, sakury a adamantiové drápy


Musím ocenit prostředí exotické Země vycházejícího slunce. Japonsko v sobě kombinuje přetechnizovaná přelidněná města a místa odkazující na bohatou historii dané země. Některé lokace vypadají velmi pěkně. Zasněžená vesnička, po které se prohání banda ninjů má své nesporné kouzlo.

Potenciál Japonska není ovšem využit naplno, chybí vysloveně dechberoucí scenérie, ale i tak je na co koukat. Pokud jde o vizuály, pak i akční scéna na vlaku, která vypadala v trailerech nesmírně přepáleně, dopadla nakonec mnohem lépe, než jsem předpokládal.

Akce je celkově více uspokojivá, než se podle upoutávek zdálo. Bojové scény jsou občas, díky standardnímu nešvaru v podobě zběsilého střihu, nepřehledné, ale ve většině případů divák ví, co se děje a dokonce se ani příliš nepoužívají závěsná lana a akce je tak obrazově mnohem lákavější než, kdyby hlavní hrdinové předváděli trojitá salta a vydrželi ve vzduchu deset minut. Při skákání ze střechy na střechu sice pánové hopsají jako Gumídci, ale jinak je zřejmé, že akrobatické prvky zvládají kaskadéři i bez pomoci techniky a trikařů.

Wolverine nepokulhává, ani pokud jde o vizuální efekty, kterými není vysloveně prošpikován, ale je jich tu slušné množství a jsou zvládnuty velmi dobře. Zrak dostane od filmu to, co čeká. Možná ne nějakou vyslovenou „wow" scénu, ale Wolverine je po vizuální stránce velice precizní záležitostí.

Bez Jean by to nešlo


Hereckému obsazení, a to není žádný šok, kraluje Hugh Jackman jako Logan/Wolverine. Ten je s postavou neodmyslitelně spjat a opět dokazuje, že obsadit ho do role nejvíce nabručeného člena X-Menů, byl skvělý krok.

S přehledem zvládá drsňácké polohy, i těch pár sentimentálních chvilek, kdy se na scéně objevuje Jean. Ano, Jean Grey, ta, kterou v Posledním vzdoru probodl svými drápy. Tvůrci našli cestičku, jak ji propašovat do filmu a i když se může na první pohled zdát, že je násilně vtlačena do děje, pokud se nad tím člověk zamyslí, její přítomnost má svůj účel.

Zbytek obsazení je především asijské národnosti, uvidíme například Tao Okamoto jako Wolverinovu další lásku Mariko, jejího otce si zahrál Hiroyuki Sanada, dál se ukáže Will Yun Lee nebo Brian Tee. Dámy a pánové odvádějí dobrou práci, nejsou to žádná herecká jelita.

Speciální zmínku si zaslouží Svetlana Khodchenkova jako Viper. Zákeřná potvora s imunitou vůči všem známým jedům, je ztvárněna jako záporačka v bondovském stylu, což se může zdát přehnané, ale k této postavě to prostě sedí. Viper je sexy, nebezpečná a navlečená v zeleném latexu, takže je vhodné, aby se chovala hodně výrazně, a to rozhodně dělá.

Verdikt:


Nebudu tvrdit, že Wolverine dopadl tak, jak jsme doufali. K sólovce, kterou by si jeden z nejoblíbenějších hrdinů od Marvelu zasloužil to má ještě daleko. Přesto ale nejde o film, u kterého by se nedalo pobavit. Wolverine je prostě slušný letní blockbuster, který není ani nejefektnější, ani scenáristicky nejlépe zvládnutý, ani nejtemnější, ale je řemeslně precizní, odsýpá docela rychle a má Hugha Jackmana v hlavní roli . A ten nikdy nezklame.

Hodnocení: 7/10


Autor: Jan Lysý

0 komentářů:

Okomentovat

Děkujeme za Váš názor.