pátek 1. května 2015

Hvězdy našeho mládí: Top Gun - Co dělají a jak vypadají hvězdy z filmu, kvůli kterému všechny dívky milovaly Toma Cruise?

Maverick prostě válel.

Film z roku 1986 režíroval Tony Scott, zatímco produkce se ujal legendární Jerry Bruckheimer. Inspirací pro film se stal článek Top Guns od Ehuda Yonaye, který vyšel v magazínu California.

Z Top Gunu se vyklubal překvapivý hit. Rozpočet byl skromný, pouhých 15 milionů dolarů, tržby z celého světa se vyhouply na téměř 357 milionů dolarů.

Samozřejmě je nutné zmínit i hudbu, hlavně písně Take My Breath Away nebo Danger Zone, ze kterých se staly klasiky. Soundtrack k filmu si odnesl 9 platinových alb a stal se jedním z nejúspěšnějších soundtracků všech dob.

SOUVISEJÍCÍ: TOP 10: NEJIKONIČTĚJŠÍ FILMOVÉ MELODIE

V době uvedení se Top Gun setkal spíše s chladným přijetím, hodnocení kritiků se často pohybovala kolem průměru, ale postupem času se názor změnil.

Od roku 2010 se pracuje na pokračování. Nejnovější zpráva pochází z roku 2014, kdy začal Justin Marks jednat o tom, že napíše scénář.

Tom Cruise/Pete "Maverick" Mitchell

Netřeba připomínat, že kariéra Toma Cruise je úctyhodná. Top Gun byl jen začátkem, v následujících letech natočil hromadu DALŠÍCH skvělých projektů. Těžko vybrat ty nejlepší, ale jmenovat můžeme například Rain Mana (1988), Narozen 4. července (1989), Firmu (1993), Interview s upírem (1994) nebo Jerryho Maguire (1996). V roce 1995 se také stal tváří série Mission: Impossible. Na konci devadesátých let se objevil v dalších ceněných snímcích a to Magnolia (1999) a Eyes Wide Shut (1999). A nevedl si špatně ani na počátku nového tisíciletí. Zahrál si ve spoustě filmů, od skvělé sci-fi Minority Report (2002), přes zábavné historické drama Poslední samuraj (2003), až po opěvovaný Collateral (2004). Následovaly snímky jako Tropická bouře (2008), Valkýra (2008), thriller Jack Reacher: Poslední výstřel (2012) a nedávno zaujal díky skvělé sci-fi Na hraně zítřka (2014). Brzy se ho také dočkáme v pokračování Jacka Reachera s podtitulem Never Go Back (2016) a ještě předtím v Mission Impossible - Národ grázlů (2015). O Tomovi se už roky spekuluje, že má slabost spíše pro pány než pro dámy, ale to se herec snaží vyvrátit. Třeba tím, že byl už třikrát ženatý. Jeho zatím poslední chotí byla Katie Holmes. Rozvedli se v roce 2012. Tom Cruise je také jednou z nejvýraznějších tváří scientologické víry, což párkrát docela zkomplikovalo jeho kariéru, protože prý na place často ostatní přesvědčoval, aby se přidali k této církvi. Ale jak je vidno, nedaří se mu špatně, takže zřejmě přestal tolik tlačit na pilu.

Kelly McGillis/Charlotte "Charlie" Blackwood

Na rozdíl od Toma, Kelly herectví zrovna nepropadla. Po Top Gunu natočila pár dalších projektů, například thriller Cat Chaser (1989). A právě ten ji odradil od herectví. Sice se sporadicky objevovala před kamerou a to hlavně v televizních projektech, ale rozhodně se nepřetrhla, pokud jde o tuto profesi. V devadesátých letech se rozhodla, dát si od herectví pauzu. Po roce dva tisíce se začala věnovat divadlu a občas byla k vidění i v televizi (Láska je láska) nebo v kině (Země kůlů). Nedávno si zahrála v hororu Takoví jsme (2013). Herečka byla dvakrát vdaná, ale oba svazky skončily rozvodem. Není divu, v roce 2009 se totiž přiznala k lesbické orientaci. Aktuálně pracuje v centru pro závislé na alkoholu a dává hodiny herectví.

Val Kilmer/Tom "Iceman" Kazanski

Role v Top Gunu udělala z Vala hvězdu. Ale herec ani tak nezanevřel na divadlo a nadále se v něm objevoval. V devadesátých letech se Kilmer objevil v několika zajímavých projektech, jako je životopisné drama The Doors (1991), Pravdivá romance (1993) nebo Lovci lvů (1996). Za zmínku samozřejmě stojí i Batman navždy (1995), který sice kritiky neoslnil, ale finančně ho lze považovat za úspěch. Přesto se herec rozhodl nabídku na další film ze série odmítnout. Na konci devadesátých let pracoval například na animáči Princ Egyptský (1998). V roce 2000 si vyzkoušel moderování v Saturday Night Live. Po roce 2000 pokračoval ve filmovém herectví (Salton Sea, Kiss Kiss Bang Bang), občas byl k vidění v televizi (Vincentův svět), ale také se dál věnoval divadlu, často muzikálům. V posledních letech jsme ho mohli vidět například v thrilleru Sejmout zabijáka (2011) nebo slyšet v animáči Letadla (2013). V tomto roce bude k vidění ve filmu The Uknown Son. Val se intenzivně věnuje charitě a boji za ochranu přírody. Není mu cizí ani hudba, v roce 2007 vydal CD a utržené peníze daroval na dobročinné účely.

Anthony Edwards/Nick "Goose" Bradshaw

Anthonyho život se po Top Gunu začal točit hlavně kolem kultovního seriálu Pohotovost. Na tom se podílel nejen jako herec, ale vyzkoušel si i režisérskou práci. Okouzlila ho, takže nakonec požádal tvůrce, aby mohl ze seriálu odejít a věnovat se právě režii (peněz už měl ušetřených dost, za tři řady Pohotovosti si prý přišel na 35 milionů dolarů). Přestože seriál opustil kvůli režii, tak se jí příliš nevěnoval, spíše se dál soustředil na herectví. Vidět jsme ho tak mohli ve filmu Zloději paměti (2004), thrilleru Zodiac (2007) nebo komedii Má mě rád, nemá mě rád (2010). V minulém roce se vrátil na obrazovky v seriálu Nultá hodina a jeho hlas zazněl v amináči Letadla (2013), mimochodem, je držitelem pilotní licence. Aktuálně pracuje jako režisér na filmu My Dear Boyfriend. Anthony je od roku 1994 ženatý s Jeanine Lobell, mají spolu jednoho syna a tři dcery. Anthony se intenzivně věnuje charitě. Kromě podpory vzniku nemocnic v Africe, například poskytl 350 tisíc dolarů jako dar, aby mohla být práce jeho dobrého kamaráda ilustrátora Stevena Kellogga věnována muzeu.

Tom Skerritt/Mike "Viper" Metcalf

Zkušený herec, který se proslavil například rolí ve Vetřelci (1979) se po Top Gunu věnoval jak filmům (Ocelové magnólie, Teče tudy řekla, Kontakt), tak televizi (Dokonalý podraz, Ve službách FBI). Za seriál Pinket Fences si odnesl cenu Emmy. Určitě si ho také pamatujte z komedie Méďa (2012). Herec se věnuje také divadlu a je spoluzakladatelem TheFilmSchool, kde i vyučuje. Tom je potřetí ženatý, jeho současnou partnerkou je Julie Tokashiki. Herec má čtyři vlastní a jedno adoptované dítě.

Chtěli byste, aby vznikl další Top Gun?

3 komentářů:

  1. Katie Holmes už dávno není Tomovou chotí. Kopla ho do té jeho sektářské zadnice už v roce 2012.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak z toho, že v Top Gunu hrál i Tony Edwards mi skoro zaskočilo :-O. Tohle pro mě byla brand new information a myslím, že se na ten Top Gun budu muset jednou podívat na celej :D. I když pravda, oproti Marku Greenovi je tam hodně k nepoznání :D.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.