neděle 11. srpna 2013

Recenze: V zajetí démonů – Nejlepší horor posledních let?

Zabodoval s filmem Saw, svou šikovnost potvrdil horory Zlověstné ticho a Insidious a teď hodlá upevnit svou pozici novodobého krále hororového žánru projektem V zajetí démonů. Vychází to Jamesovi Wanovi?

James Wan je šikovný chlapec, o tom už nelze pochybovat. Jeho Saw: Hra o přežití patří k nejlepším thrillerům nového tisíciletí, u hororu Insidious jsme si párkrát málem ucvrknuli a tak jsme měli od V zajetí démonům velká očekávání.



A to i přes fakt, že jde o film, který se honosí nálepkou „inspirován skutečnými událostmi", což u nás většinou vzbuzuje opatrnost. Ovšem v tomto případě jsme zůstali klidní, protože o schopnostech Wana natočit působivý „bububu" film, nemáme důvod pochybovat.

Neznervóznilo nás ani to, že námětem je už tisíckrát viděná zápletka s domem skrývajícím zlo, do kterého se přistěhuje sympatická rodina. Originalitu jsme schopni oželet, pokud nás film dokáže připoutat k sedačce a napnout nás tak, že je moudré mít poblíž defibrilační sadu.

Retro krotitelé duchů


V zajetí duchů je zasazen do šedesátých a sedmdesátých let minulého století a zaměřuje se na dvojici vyšetřovatelů paranormálních jevů Eda (Patrick Wilson) a Lorraine (Vera Farmiga) Warrenových, které už jen tak něco nerozhodí. Cestují po různých místech, vyšetřují mystické události a jsou zvyklí na téměř vše. Je sice pravdou, že obvykle dojdou k závěru, že za daným případem stojí například staré vodovodní potrubí, ale čas od času se setkávají i se záležitostmi jako je démonická panenka.

Jednoho dne jsou pozváni na rádoby neškodně působící farmu, kde žije manželský pár Perronových (Lili Taylor a Ron Livingston) se svými pěti dětmi. A začíná být jasné, že v domě nejsou sami.

Těžko asi hledat klasičtější zápletku pro horor, ale na druhou stranu, pokud je téma uchopeno za správný konec, stále se z něj dá ještě něco vytěžit. Wan se nesnaží příliš experimentovat s příběhem (ostatně, ani si to příliš nemůže domluvit, pokud je vycházeno ze skutečných událostí, i když je jasné, že některé jsou samozřejmě výrazně upravené), pracuje se standardními aspekty - milující se rodina, která nejdříve čelí menším náznakům toho, že se něco děje, následně se to zvrtne a na řadu přijdou profesionálové, kteří se musejí utkat s mocným zlem, jehož kořeny se skrývají v temné minulosti.

Ta působí vcelku zajímavě, i když by mohla být o něco rozpracovanější. Je nám nastíněna docela spěšně a bez větších detailů, ale víceméně vysvětlí proč se na farmě děje, co se děje a to je hlavní.

Jde to (skoro) bez krve


Wan se nesnaží přijít s něčím novým, ani pokud jde o způsoby jak vyděsit diváka. Ba právě naopak sází na postupy, které jsou používány už počátků žánru. Jednoduše se vrací ke kořenům, kdy místo digitálních monster a vyhřezlých končetin, filmaři sázeli na tajemné pohyby ve stínech, odrazy podivných bytostí v zrcadle, děsivé zvuky a další „oldschoolové" metody.

Fungují. A to hned z několika důvodů. Jedním z nich je precizní práce s kamerou. Žádné rozklepané a zběsile sestříhané záběry, kdy člověk neví, co se děje. Spoléháno je spíše na dlouhé pomalu plynoucí záběry, než na videoklipově působící prezentaci. To je okořeněno o velmi kvalitní zvukové podbarvení.

Wanovi se musí nechat, že skvěle zvládá načasování. Zkušenější hororový divák dokáže často odhadnout, kdy se něco stane, kdy se zpoza rohu něco vyřítí. Ovšem v případě V zajetí démonů to obvykle přijde o pár vteřin později, než si myslíte. Díky tomu se dočkáte několika vcelku infarktových chvilek.

I když přiznáme se, že několik lekaček navíc by nebylo ke škodě věci. Především prvních pár desítek minut film plyne na náš vkus až příliš líně. Ano, seznamuje se s párem vyšetřovatelů a s milou rodinkou Perronových, ale někdy je to malinko nudné a nezáživné. A to i přes fakt, že herecké obsazení je velmi kvalitní a dámy a pánové odvádějí kvalitní práci.

Naopak finále je možná až příliš zběsilé. Najednou se začne dít hromada věcí, které jsou nacpány do pár minut a než se pořádně nadějete, nastane konec.

Verdikt:


V zajetí démonů je staromilský horor, který nesází na krvavá jatka, ale na mrazivou atmosféru, strašení skrze děsivé zvuky a „bafnutí" ze stínů. Klasické postupy jsou podpořeny precizním řemeslným zpracováním a sympatickým hereckým obsazením. I tak jsme ale doufali v malinko více. První polovina filmu občas plyne až příliš líně, finále je pro změnu docela uspěchané, děj je poněkud okoukaný a pár lekaček navíc by neuškodilo. Insidious v našich očích překonáno nebylo, ale přesto je V zajetí démonů jedním z nejkvalitnějších hororů poslední doby.

Hodnocení: 7/10


Autor: Jan Lysý

0 komentářů:

Okomentovat

Děkujeme za Váš názor.