pondělí 6. března 2017

Téma: Jaké tržby čekat od letošních blockbusterů – 2. část

Jaké velkofilmy nás provedou letními měsíci? Od kterých čekat úspěch a u kterých budou naopak kinosály poloprázdné?

Minule jsme skončili u pátých Pirátů z Karibiku. Na ty začátkem června navážou Warner Bros. a jejich další DC Universe film. Wonder Woman mě upřímně nechává naprosto chladným. Působí na mě jako první Captain America v sukních, který prohodil 2. světovou válku za tu první, nikterak inovativně a chudě co se zajímavých atrakcí týče. A nedovedu si dost dobře představit, že by zmíněného Captaina v tržbách výrazně překonala. Ano, přichází pět let po něm, trh se za tu dobu změnil a rozrostl především v Asii, takže Gal Gadot jako nestárnoucí Amazonka tu celosvětovou půl miliardu s vysokou pravděpodobností trhne. Na velké bouchání šampusu u Warnerů bych to ale neviděl.

Zajímavěji se mi jeví následující týden. Tom Cruise je stále jednou z největších světových hvězd, a přestože druhý Jack Reacher Paramountu moc radosti nepřinesl, Mumie by mohla tuze překvapit. Nezapomínejme, že jde o značku, která s postupně odkvétajícím Brendanem Fraserem pokaždé utržila přes 400 milionů celosvětově. Co může dokázat s Cruisem?  Toť otázka, trailery zatím kdovíjaký hype nevytvořily, ovšem Universal má v posledních letech šťastnou ruku a kombinace zajímavé značky a herecké stálice by mohla snadno vytvořit černého koně sezóny. Říkal tu někdo 700+ celosvětově? Jsem to jenom já? Nechme se překvapit.

15. června se v českých kinech srazí další dvě frančízy, které však nemohou být odlišnější. Pixar opět otřese důvěrou fanoušků ve svou originalitu kvůli třetím Autům, Dwayne Johnson si zase odzkouší svou star-power po boku Zaca Efrona v Pobřežní hlídce. Pixar uspěje, o tom moc nepochybuji. Auta sice v rámci kinotržeb netvoří jejich nejsilnější značku (tržby bych tipnul mezi 500-600 miliony, což je půlka Dory), ale merchandising tu sviští na plné obrátky, takže z obchodního hlediska jde o smysluplné pokračování. S „Rockem“ a Efronem je to složitější. Na první pohled jde o komerční trefu, která se sveze na populárních hercích, archaické, ale stále známé značce a úspěchu buddy blbin typu Jump Street nebo Jízda švárů. Jenže… Trailery vypadají dost hrozně, kvalitativně to bude asi taky bída a Paramountu v posledních letech moc štěstí nepřeje. Já to úplně růžově nevidím a 250 milionů celosvětově bude strop. Bude to stačit? Nevím, rozpočet zatím není znám.

Pokud jsem v předchozím odstavci psal, že Paramountu nepřeje štěstí, tady je výjimka potvrzující pravidlo v podobě pátých Transformers (aneb Poslední rytíř). Ano, momentálně nejzbytečnější hollywoodská série se po třech letech opět vrací, Michael Bay přináší další digi-řežbu a všichni zúčastnění doufají, že opět urvou miliardu. Asi by bylo naivní čekat něco jiného. Americké tržby série sice mají sestupnou tendenci, ty celosvětové ale naopak strmě rostou a v Asii je po robotech obrovská poptávka. Takže očekávejme Ameriku mezi 200-250 miliony, svět za 900 a voilá, miliarda je v kapse. Smutné, ale přijde mi to zároveň až nepříjemně reálné.

Možná se vám zdá, že s těmi miliardami tady házím až příliš často, ale letošek je zkrátka nabitý. To dokazují i další dvě položky, které přijdou do kin na přelomu června a července. Obě si na magickou tržební hranici totiž dělají zálusk taktéž. Já, padouch 3 je v tomto ohledu docela jistota. Když totiž dokázali miliardu překonat spin-offoví Mimoňové, regulérní pokračování to dá s prstem v nose. Tady očekávám 400 milionů amerických, celosvětově klidně 1,3 až 1,4 miliardy a bezprecedentní útok na Ledové království, tedy celosvětově nejúspěšnější animovaný film všech dob.

Miliardu by ale určitě chtěl i další restart Spider-mana. V jeho prospěch mluví úspěšné cameo v Captain America: Občanská válka, účast Tonyho Starka a obecně… je to Spider-man. Proti naopak hovoří fakt, že jde o druhý restart v rámci jedné pětiletky a obecně únava komiksovými filmy, která letos podle mého docela hrozí. Tady se mi tržby odhadují hodně složitě, ale osobně si myslím, že Spidey se zastaví těsně pod onou vysněnou miliardou. V Americe ale klidně může jít o nejúspěšnější film léta.

Mnohem víc než komiksovky a animáky mě však zajímá Válka o planetu opic. Kvalitativně i komerčně překvapivě úspěšný remake Planety opic přichází do finiše své trilogie a já pevně věřím, že to zase bude velká pecka. Tržby mezi jedničkou a dvojkou narostly, druhý díl si přišel na 710 milionů po celém světě a já doufám, že trojka tohle napodobí. Tipuji zase kolem dvoustovky v Americe a lehký nárůst ve světě, takže tři čtvrtě miliardy by z toho tentokrát mohlo být.

O týden později s velkou pravděpodobností Christopher Nolan zničí Luca Bessona. Vzhledem k tématu sice Dunkerk žádné tržební rekordy lámat nebude, nicméně je to Nolan, takže tipovat cokoliv pod nejlepší válečný film posledních let a 500 milionů dolarů po světě by byla hloupost. Oproti tomu Valerian sice vypadá jako hravá space opera, ale dojede na konkurenci. A to jak nolanovskou přímou, tak například na přesycení trhu Strážci Galaxie, kteří budou v době premiéry Bessonova filmu dojíždět a těžko říct, jestli diváci uslyší na vábení další velkolepé vesmírné sci-fi. Spíš ne. Amerika vydělá pár drobných, zbytek světa přihodí víc, ale tohle se zaplatí jen zázrakem tím spíš, že v hlavní roli chybí hvězda.

Vzhledem k tomu, že na srpen už jsou uklizeny spíš jen akční drobky, horory a low-cost animáky, bude poslední vyloženě zajímavou letní premiérou kingovská adaptace Temná věž. Projekt dlouho ohlašovaný a odkládaný zatím ani nemá trailer, Sony ale stále trvá na premiéře na konci července. Uvidíme, jestli se dočkáme dalšího odkladu, každopádně… nemám ani ponětí, kolik by film mohl vydělat. Matthew McConaughey a Idris Elba jsou skvělí herci, nicméně lidi do kina sami o sobě nepřitáhnou, režíruje Dán Nikolaj Arcel zodpovědný například za Královskou aféru a kampaň zatím mlčí. Pokud se do toho trochu nešlápne, těžko můžeme počítat s hitem, ovšem pokud co nevidět přijde nářezový trailer, možná z filmu vyroste nečekaný úspěch. Uvidíme.

Kterým letním filmům věříte nejvíc Vy? A co si v kině nenecháte ujít?

3 komentářů:

  1. Ja si naopak myslim, ze zadna unava komiksovymi filmy vubec nehrozi...teda alespon ne u tech ze staje marvelu prave naopak opet budou letos padat miliardy ;) U DC to je jina...tam se da ocekavat propadak uz zase...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lukáš Rucký (Matvel fanboy) - No nevím co se týče DC zrovna včera padlo embargo na novináře kteří byly navštívit v únoru postprodukci Wonder Woman a všichni byli nadšení a padaly taková slova jako First, let’s start with an action scene. Collider describes it as being better than anything we’ve seen in a DC Comics and most Marvel movies thus far.

      Vymazat
    2. Už jsme to tu rozebírali několikrát, ale DC zatím na kontě vyložený kasovní propadák nemá. Batman v Superman měl a mohl asi utržit víc, ale ta suma je pořád solidní, totéž SebOddíl. Druhá věc je kvalita, ale ta k tématu tržeb nepatří. A ano, Wonder Woman má zatím velmi dobré ohlasy, ale je třeba je brát s rezervou, málokterý server si asi lajzne psát tvrdou kritiku a ohrozit tím pro příště svoji šanci dostat se do zákulisí a nemít materiál, který jiné servery mají.

      Vymazat

Děkujeme za Váš názor.