čtvrtek 30. července 2015

Téma: Pět věcí, kterými Michael Bay naštval diváky

Jak už to tak u slavných osobností bývá, někteří je milují a jiní je nemají zrovna v lásce. Co lidé často vyčítají režiséru Michaelu Bayovi?


Někomu se to nemusí líbit, ale faktem je, že Michael Bay je jedním z nejvýraznějších a také nejúspěšnějších režisérů současnosti. Má na kontě spoustu extrémně výdělečných projektů a jeho videoklipový styl oceňují miliony fanoušků po celém světě. Ovšem, to neznamená, že by Bay neprovedl pár věcí, kterými proti sobě popudil veřejnost.

Natočil další Transformers

Poté, co Bay "ukončil" svou trilogii Transformers a to v roce 2011, nechal se slyšet, že už další díl nenatočí. Za tři roky dorazil do kin Transformers: Zánik a na plakátech bylo jaké jméno? Michael Bay. Dobrá, v Hollywoodu každý druhý den nějaký tvůrce nebo herec hlásá, že něco neudělá a za pár měsíců (a to přeháníme) je tomu jinak, ale v tomto případě je nepříjemné hlavně to, že Bayovi Transformers nemají kvalitativně zrovna vzestupnou tendenci a speciálně při sledování Zániku tak člověka zamrzí, že na film nedohlédl někdo jiný, kdo by mohl nabídnout trochu jiný styl. Ale žádný strach, Bay prozradil, že pětku určitě režírovat nebude a přenechá ji mladšímu režisérovi. A jak víme, co řekne, to platí. Ehm.

Nemá rád ženy?

Tím není myšleno to, že by v ložnici preferoval muže, ale spíše to, že v jeho filmech jsou ženské postavy hlavně a především "doplňkem" hlavních mužských drsňáků. Podívejme se například na zmíněné Transformers. Všechny ústřední ženské charaktery sloužily hlavně k tomu, aby pubescentní diváci uslintávali při pohledu na jejich krátké šortky, ale že by měly pro dění výraznější roli, to se stalo málokdy. A Bay není fanoušek ani robotických slečen. Na adresu jedné z nich prohlásil:

"Víte co? Neměl jsem rád Arcee, tak jsem ji později zabil."

Člověk se jednoduše nemůže zbavit dojmu, že v jeho filmech jsou slečny křoví, které má potěšit oko, ale to je asi tak vše. A když dělá sexuální objekty i z mrtvol, viz Mizerové 2, tak to už je opravdu moc.

Podporuje rasové stereotypy

Velký poprask vyvolala také "transformeří" dvojčata Skids a Mudflap, kteří se představili v druhém dílu z roku 2009. Právě tyhle dvě postavy byly označovány za urážlivé, pokud jde o rasové stereotypy. Publiku se zrovna nelíbil jejich přízvuk a slang, zlaté zuby a nadávky v každé druhé větě. A Bay tomu moc nepomohl, když se bránil dost svérázným stylem:

"Vložili jsme do nich jen více osobnosti... Nevím, jestli jsou to stereotypy - mimochodem, jsou to roboti. Herci jim propůjčují hlasy. Ti jim dali určitý směr a my se jím prostě vydali. Udělal jsem to čistě pro děti, malé děti milují tyhle roboty, protože jsou jim více přístupní."

Děti určitě zbožňují "roboty z ghetta, kteří mluví jako kanál", o tom žádná, ale o něco starší diváci už je asi tolik neocení.

Prý vyhodil Megan Fox

Megan Fox v prvních dvou dílech sloužila jako zmíněná potěcha pro oko. Jinou důležitou funkci sice neměla, ale přesto, když byla vykopnuta, plno lidí bylo hodně naštvaných. Ne, že by si za to částečně nemohla sama, když prohlásila, že pracovat s Bayem je jako pracovat s Hitlerem, ale publiku prostě její sličná tvář a křivky chyběly. A tak to Bay pěkně schytal. I když v tomto případě ne úplně právem, protože za to prý mohl výkonný producent Steven Spielberg, který prý vyhazoval nařídil. Ovšem, kdyby si Bay dupnul, tak by si Megan určitě mohl nechat. Na druhou stranu, dá se odhadovat, že se do toho moc nehnal a nemůžeme se mu divit, když ho herečka přirovnala k Hitlerovi. Situace se ale nakonec uklidnila, když ji jako producent obsadil do Želv Ninja (2014).


Málem dovolil, aby byly Želvy Ninja z vesmíru

Když už jsme u těch Želv Ninja, tak i s těmi je spojena kontroverze. Objevily se zvěsti o tom, že by noví zelení hrdinové měli přijít z vesmíru. A to se fandům vůbec ale vůbec nelíbilo. Na Baye jako producenta se tak snesla vlna kritiky a i on, který tak často mává nad výtkami diváků i kritiků rukou, se zalekl a nakonec spolu s ostatními tvůrci couvnul:

"Fanoušci by si měli dát pohov a uklidnit se. Nečetli scénář. Náš tým blízce spolupracuje s jedním z originálních tvůrců Želv Ninja, aby nám pomohl rozšířit příběh a udělat ho více komplexním. Klid, zahrneme vše, díky čemu jste se stali fanoušky. Jen budujeme bohatší svět."

Ale člověk si říká, že pořád lepší želvy z vesmíru než transformeří varlata jak v Pomstě poražených, co?

Jak jste na tom s Bayem vy? Máte ho rádi nebo vám není jeho styl zrovna blízký?

7 komentářů:

  1. 1)kdo je Arcee 2)jeho styl nekdy jo,nekdy ne,ale Trans jsou blbost vsechny 3)jako reziser at si s hrdinama a hrdinkama dela co chce 4)Skalu uz asi neprekona

    OdpovědětVymazat
  2. A co přeobsazení hlavní role v Noční můře v Elm street?

    OdpovědětVymazat
  3. Todle je hodně špatný článek protže místo pěti věcí je to v podstatě jedna a to transformers. Vyčítat jak využívá rasové stereotypy a ženské hrdinky je jak tarantinovy spílat za krev...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To, že se čtyři různé výtky (nedodržení slova, šovinistický přístup k ženám, rasové stereotypy a vyhazov Megan Fox) týkají jedné série přece neznamená, že jde o totožnou věc. A nevím, jestli je srovnání násilí a rasových stereotypů/šovinismu zrovna na místě. Ano, obojí je průvodním znakem práce daných režisérů, ale násilí je zrovna u typu filmů, které točí Tarantino obecně přijímáno, vlastně i žádáno, ale rasové stereotypy a zvláštní přístup k ženám, za to je Bay kritizován často a není to zrovna něco, co by se mělo dětem (rád se ohání tím, že točí filmy pro pobavení dětí a mládeže) tak okatě prezentovat. Je pravda, že Tarantino je občas kritizován pár jedinci, kteří se ještě nesmířili s tím, že násilí k filmu prostě patří, ale rozhodně není kárán tak intenzivně jako Bay.

      Vymazat
  4. Postřehl někdo u Želváků nějaký příběh, když se tím ten Bay tak chvástá :-D

    OdpovědětVymazat
  5. Tak mozna stim poslednim bych trochu souhlasil, ale jinak ??? Sem fanousek vyplachů Misi Baye a nejsem nastvanej :D Jo a Megan vyrazil Steven ne ?? Je zidovkeho puvodu a ten Hitler se ho dotknul + byl zaslan otevreny dopis stabu ze uz s Megan nechteji pracovat .... Stereotypy sou na kazdym druhym kroku a slouzej velice casto k forkum. Vybrat si nekoho kdo je pouzil jenom proto, aby se na nej dalo nadavt je jako nadavat na Obamu jen proto ze je prezident. Na dvojcata se nadavalo protoze byla otravna a kazila dojem z akcni jizdy. Atd. Atd. :)

    OdpovědětVymazat
  6. Bay je pro mě dobrý režisér hlavně u transforemrs, díky jeho režiji jsem si TF oblíbil mám rád jeho akci i výbuchy ale všeho je někdy moc.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.