úterý 31. ledna 2017

Téma: Pět režisérů, kteří by podle nás měli režírovat Batmana

Ben Affleck se vzdal režie Batmana, kdo ji po něm převezme? Tady je pár našich tipů.


Jak už jsme psali, jedním z vážných kandidátů je Matt Reeves, který stál za Úsvitem planety opic. Ale na trhu je i celá řada dalších jmen.

Když si pročtete podobné žebříčky na zahraničních serverech, najdete tam opravdu pestrou sestavu v čele s tak špičkovými režiséry jako jsou George Miller nebo Darren Aronofsky. Na první pohled super jména, ale když si vezmu, jaké filmy dosud Ben Affleck napsal a natočil jako režisér, pak se dá očekávat, že jeho Batman, u něhož pořád zůstává jako autor scénáře, bude podobně jako ten Nolanův spíš realističtěji pojatý. A v tu chvíli mi k tomu režiséři s extrémně výrazným rukopisem tak úplně nesedí. Preferoval bych spíš ty, kteří umí natočit drsné, uzemněné a špinavé příběhy. Tady je pět z nich (a další rychlejší výčet pod nimi).

1) David Ayer


I kdyby se mi Suicide Squad nelíbilo (jako že jsem se výborně bavil stejně, jako se jiní baví u Rychle a zběsile), Ayer umí skvěle pracovat se špínou velkoměsta a s charaktery pohybujícími se v šedé zóně, balancujícími na pokraji světla a tmy. Navíc už Afflecka jako Batmana režíroval, takže by už na sebe mohli být naladění. Problém je, že Ayer chystá Gotham City Sirens, které víc vycházejí ze světa, který si vytvořil a navíc režíruje hlavně filmy podle svých scénářů. Takže šance asi není velká.


2) Antoine Fuqua


Fuqua už mnohokrát prokázal, že umí natočit hodně temné a drsné filmy. Svůj nejlepší film v podobě Training Day sice zatím nepřekonal, ale takový Equalizer a Southpaw se nesl v podobně temném duchu, fungoval i Pád Bílého domu a když si představíme, že by dostal kvalitní scénář, jehož akčním scénám by dal pořádný říz, pak by to za zkoušku stálo. I když je jasné, že tady studio bude hledat tutovku, nikoli zkoušku.

3) Gareth  Evans


Když se bavíme o temném drsném realistickém až naturalistickém špinavém akčním filmu, pak tu musí zaznít jméno režiséra, který natočil jeden (vlastně dva) z nejlepších, nejšpinavějších a nejdrsnějších akčních filmů dekády - The Raid a The Raid 2 (recenze). Gareth Evans na svojí hollywoodskou šanci čeká a tohle by nebylo od věci.

4) Patty Jenkins


Ohlasy na její Wonder Woman jsou zatím spíš pozitivní, i když se objevily i spekulace o tom, že je to další DC průšvih. Trailer ale rozhodně přesvědčil. Pokud by byl film ok, Jenkins by byla pro DC rozumnou sázkou na jistotu, se kterou už je studio sladěné. A navíc je tu ještě jeden argument - podílela se na natáčení The Killing a to je přesně ta atmosféra, která by se nejspíš k Affleckovu Batmanovi hodila.

5) Sam Mendes


Režisér, který už podle temného komiksu točil. S Road to Perdition jako by si doslova o Batmana říkal a totéž se týká bondovky Skyfall. Mendes zvládá akci, drama, napětí i charaktery a jeho filmy se vyznačují vypiplanou vizuální stránkou. Jeho Batman by nepochybně byl výjimečným filmem po mnoha stránkách. Těžko říct jestli by na něj měl po dvou velkých bondovkách Mendes chuť, ale kdybych měl vybrat z tohoto seznamu jedno jméno, byl by to právě on.

Možných jmen je samozřejmě mnohem víc a i když nejsou v tomto seznamu, nebyla by špatná. F. Gary Gray udělal dojem s jedním z nejlepších filmů roku 2015 Straight Outta Compton (recenze) a bude mít i zkušenosti s velkou akcí díky Rychle a zběsile 8, James Wan je mistrem temných příběhů a potvrdil, že zvládá akční scény v Rychle a zběsile 7, od věci by nebyl dokonce ani Zack Snyder, jehož scény s Batmanem patřily v Batman vs Superman k tomu nejlepšímu. V hledáčku mohou skončit i slibní nováčci jako Dan Trachtenberg  (Ulice Cloverfield 10) nebo Jeremy Saulnier (Green Room). Rian Johnson (Looper) by mohl přeskočit od Star Wars: The Last Jedi  k DC, ale je zvyklý psát si scénáře, takže... A to zdaleka nejsou všichni. Takže, komu byste tuhle šanci dali vy, kdybyste šéfovali Warner Bros. a v ruce měli rodinné stříbro, se kterým chcete udělat trefu do černého, protože pokud to zmastíte, budete jednou pro vždy všem pro smích?

2 komentářů:

  1. A kde je Gavin O´Connor? Na něj jste zapomněli.

    OdpovědětVymazat
  2. za mna Matthew Vaughn, First Class je top ponaty komiks....zniesol by som aj Zacka Snydera ale musel by sa vratim k svojim starym casom a natocit to v style Watchmen...ten film dosial zdaleka neprekonal

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.