čtvrtek 11. srpna 2016

Recenze: Sebevražedný oddíl - být zlý je občas dobré - a rozhodně zábavné

Američtí recenzenti Suicide Squad rozstříleli na cucky tak, že Batman se Supermanem (a hlavně Zackem Snyderem) si oddechli, že v tom nejsou sami. A jak to vidíme my?


Než se pustíme do recenzování, asi by bylo dobré si vyjasnit pár věcí, které v poslední době zaznívají v diskusích a pro spoustu lidí jsou důležité - jako třeba zda je někdo fanoušek Marvelu nebo DC a podobně.

Takže tady výčet. Nejsem fanoušek ani Marvelu, ani DC. Nebo spíš, jsem fanoušek obou. Je mi sympatické to, jak Marvel roky buduje svůj filmový vesmír, jejich filmy jsou velmi dobré (navíc oceňuji, že se na ně můžu dívat se svými dětmi), svoji ranní dávku kakaa piju z hrnku s X-meny (pokud je ten se Star Wars špinavý), ale na poličce mi jako jediná komiksová soška chrání sbírku Stephena Kinga Batman. Jsem fanoušek Zacka Snydera (kvůli vizuálu) a Davida Ayera (kvůli jeho scenáristickým schopnostem, jako jeden z mála v Hollywoodu dokáže napsat barvité  charaktery a vtipné hlášky). Muž z oceli se mi líbil, u Batman vs. Superman jsem dvakrát málem usnul - poprvé v kině, podruhé u director´s cut verze. Ta mi přijde lepší než kino verze, ale ve finále to v mých očích takový rozdíl není, protože zásadní koncepční chyby jsou obsaženy přímo ve scénáři a obsazení (nefungující a trapný Lex Luthor, přepálená stopáž a souboj Batmana a Supermana propojený se vznikem JLA, jako by si nikdo neuvědomoval, že jet na dvou koních současně se nedá). A konečně, myslím si, že DC a Warneři až příliš spěchají s doháněním Marvelu, což produkuje zbytečné chyby.

Akce! Hlášky! Postavy!

No a teď už k samotnému Sebevražednému oddílu, který není ničím jiným než poctivým letním akčním flákem s partičkou samorostů, kteří přišli nakopat špinavou zadnici dalšímu z magorů (resp. magorek) toužících po ovládnutí světa. Vyhlížet cokoli víc by bylo naivní. Ano, příběh je v tomto případě jednoduchý jak průjezd jednosměrkou a měli byste vědět, že Ayer překvapivě rezignoval na výraznější zápletku. Nemám s tím ale problém, protože Sebevražedný oddíl funguje i v té podobě, jakou má. Je to jedna velká dlouhá akční scéna držící jednotu času a místa, která si jen občas pro rychlé vysvětlení odskočí flashbacky do minulosti. Jádro je ale poctivá řežba uprostřed zdemolované a opuštěné městské části prokládaná hláškováním postav; něco jako komiksová verze Černý jestřáb sestřelen nebo akční expozice filmu, která má za úkol představit podstavy v akci - s tím, že David Ayer ji natáhl na dvě hodiny.

Akční scény mají správný říz a fungují, nábojnice se sypou na asfalt, každý z hrdinů má svoji silnou chvilku a týmová práce funguje v tomhle team buildingu na jedničku, že by to mohli X-meni závidět. Škoda jen, že se mlata až příliš odehrávají v pološeru a ve tmě, což je někdy společně s rychlým střihem lehce na úkor přehlednosti. Nějak si nedokážu představit, jak se na tenhle film budu bez totálního zatemnění dívat doma v televizi.

To hlavní, co tenhle v dobrém slova smyslu šílený blockbuster táhne kupředu a drží pohromadě, jsou ale samotné postavy a to, jak je Ayer napsal, designoval a obsadil. Tady odvedl stoprocentní práci, slabé místo nenajdete. Zamilujete si všechny, ale jsou to herečky, kdo si tenhle film krade pro sebe (což je paradox vzhledem k tomu, že Ayer se dosud věnoval spíš mužskému světu).

Harley Quinn je královnou


V první řadě je to samozřejmě Margot Robbie. Co vypustí z pusy, to je perla a navíc skvěle zahraná. Její Harley Quinn je tak okouzlujícím způsobem šílená, že kdykoli na ni dojde řada, vyloženě se těšíte, co a jak řekne. Navíc jí to vydrží během celého filmu až do konce. Pro Robbie je tohle průlomový výkon, který ukazuje, že její talent má mnohem širší využití než její tělo a tvář. Není divu, že už teď lobuje za spin-off, tuhle roli si vyloženě užívá a vy s ní.

Od Robbie se to po trailerech tak nějak čekalo. Kdo ale překvapí, to je Viola Davis jako Amanda Waller, v jejíž hlavě se celý plán na Suicide Squad vylíhne a která je mrazivou skrytou skorozáporačkou s velkým potenciálem do budoucna. Dlouho tu v komiksovém filmovém žánru nebyla tak silná a manipulativní postava, Lex Luthor z BvS  je jí stěží po kotníky.

No a pak je tu samozřejmě Will Smith, který je ve formě jak už dlouho ne a je přesně takový, jakého jsme si ho kdysi zamilovali. Na druhou stranu na základě jiných recenzí byste mohli mít pocit, že Smith hláškuje stejně často a stejně dobře jako Margot Robbie, to ale pravda není. Se svojí troškou do mlýna sice přijde (to ostatně všichni členové týmu) a jeho Deadshot je skutečným pilířem celého filmu, ale je to Harley Quinn, kdo táhne humornou stránku. Svoje zářezy v podobě stoprocentních kameňáků pak několikrát přidá překvapivě Croc a také snad vůbec poprvé ve filmu fungující Jai Courtney jako buran a otrapa Boomerang.

Dobře fungují i všichni další. Jay Hernandez jako Diablo v sobě nese napětí, protože nechce své schopnosti využívat, ačkoli je v jistém směru klíčovým hráčem v téhle hře. Joel Kinnaman propůjčuje své postavě šéfa zásahové jednotky všechno své charisma i talent, takže pokud jste si ho oblíbili v The Killing, budete spokojení. Právě mezi ním a Deadshotem to nejvíc jiskří, protože oba jsou lídry.

A samozřejmě nesmíme zapomenout na divokou kartu - Jokera. Jared Leto a David Ayer byli postaveni do trochu nezáviděníhodné pozice, kdy už Jokera bravurně ztvárnili každý po svém Jack Nicholson a Heath Ledger. Upřímně, prostoru pro to, přijít s něčím novým a trumfnout Ledgera, není mnoho a pro Leta to byl tak trochu sebevražedný úkol. O to sympatičtější ale je, že se nezalekl a našel si svoji cestu. Jeho Joker má ve filmu málo prostoru (dost se toho podle nejnovějších zpráv vystříhalo), rozhodně je to ale maniak, jak má být a  i když Ledgerův výkon Leto nepokoří (na to ani nemá podklady ve scénáři), jeho Joker do tohoto světa dobře zapadá - takže bez výhrad.

Dlouhodobě době se kritizují v komiksových filmech záporáci a to u DC i Marvelu. V tomhle případě to samozřejmě není o moc lepší, Enchantress je prostě čarodějka toužící po moci a věčné temnotě, body ode mě ale Ayer dostává za její poskoky a celkový design tmavého svinstva, které po ní zůstává a dodává filmu specifický vzhled.

Co drhne?


Překvapivě skoro nic zásadního. Samozřejmě - Sebevražedný oddíl není bez chyb, ale není to zdaleka tak tragické, jak by se mohlo zdát. Flashbacky moc nefungují, ale pramení z toho, že studio chtělo dát nejspíš filmu spád a současně muselo představit celou řadu postav a motivů. Takže hlavně na začátku je toho opravdu dost a struktura filmu jako dramatického díla trpí a je dost nestandardní, všudypřítomný humor a dobré tempo to ale i tady zachraňují.

Funguje dokonce i propojení se stávajícím DC filmovým světem - hlavně s Batmanem. Ten je tu v podstatě v roli stínu a má málo prostoru, ale je to naprosto v pořádku, tohle není jeho film a všichni vědí, kdo je Batman i kdo je Bruce Wayne (ten se objeví taky, počkejte po závěrečných titulcích). O trochu horší je to s objevením se Flashe - tam se asi běžní diváci nebudou úplně chytat, nejspíš si ho nevybaví ani z BvS a nebudou tušit, o koho jde. Ale na to, že jsem se bál vyloženě křečovitého a nuceného propojování s DC filmovým universem a obecně fanouškovského servisu to je všechno v pořádku. Možná je to tím, že jsem příliš velký fanoušek, takže část věcí mi ani nepřišla jako fan-servis, možná jsem naopak malý fanoušek a tak jsem si fan-servisu nevšiml, každopádně nebudete mít pocit, že byste sledovali dva filmy v jednom ani nebudete muset poslouchat hromadu dlouhého vysvětlování, které by brzdilo akci.

Když si k tomu všemu přidáte ještě vynikající písničkový soundtrack, dostanete jasný obrázek toho, co vás čeká. Našlapaný film, který po vložení do mikrovlnky exploduje  v barvách duhy a zasype vás popcornem. Je to poctivá, nahláškovaná akční zábava, která šlape jak má od začátku do konce, nenudí ani chvíli a nenechá vás vydechnout. Ve srovnání s Batman vs Superman dokonce nebe a dudy. DC a Warneři mohou být spokojení, protože tohle jim určitě u fanoušků přidá spíš body k dobru (po sobotním propadu se tržby ve všední dny polepšily a postaraly se o pár rekordů). Popravdě řečeno moc nechápu, proč američtí recenzenti Suicide Squad tak naložili. Jediné, co mi chybělo, je dramatičtější a sofistikovanější příběh. Nevadilo by mi ani sledovat, jak se tým dává dohromady podobně jako v Sedm statečných nebo Tucet špinavců, ale ve zrychlené podobě tady naštěstí tyto prvky najdete. Zbytek je pravda o tom, že Ayer sesype postavy na hromadu a nechá je řezat se dvě hodiny se služebníky Enchantress. Nenápadité? Asi ano, ale nápady jsou v tom filmu všude jinde. Zábavné? Maximálně. Berte nebo nechte být.

Verdikt:


Kromě Captain America: Občanská válka letos v kinech nebyl zábavnější blockbuster. Občanská válka byla sice lépe vystavěná a nápaditější, ale Sebevražedný oddíl je vtipnější. Solidní akce, tuna hlášek a originální a skvěle obsazené a zahrané postavy dávají dohromady výbušný koktejl, který si na nic nehraje. Pokud hledáte letní akční oddechovku, zaměřte svůj hledáček na tuhle partičku a je velká šance, že budete z kina odcházet spokojení.

Hodnocení 8/10

6 komentářů:

  1. Já musím tedy říct, že víc jak 6/10 byhc tomu určitě nedal. Pravda, těšil jsem se na tento film jako malé dítě, takže následné zklamání bylo o to větší, ale i tak si stojím za maximálně 6. Film je uspěchaný, často hraje hudba která se tam vůbec nehodí, na údajně temné DC mi to řpišlo jako pohádka pro děti a co mě nejvíc dostalo je, že má jít údajně o nejhorší padouchy světa a vlastně jsou všichni klaďasové a po dni spolu jsou jedna velká šťastná rodina. I kreslená verze mě bavila víc...ale samozřejmě souhlasím, Harley Quinn úžasná, Willa Smithe jsem měl vždycky rád a i když se mi Joker moc nesedl, tak si rozhodně nemyslím, že by byl špatný, naopka jeho ztvárnění bylo skvělé, jen mi moc nesedl.

    PS: proč dají týmu, kde vlastně všichni umí jen mlátit a sekat (až na diabla) za protivníka v prvním filmu bohyni?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, 6 je pro mě průměr, kdybych litoval, že jsem šel do kina a měl bych pocit, že stačilo podívat se doma. Což tohle pro mě není ten případ. 8 dávám vždy za dobře odvedené řemeslo, kterému těžko něco vytknout kromě chybějící přidané hodnoty. V tomto případě jsem zvažoval i 7, ale za tu hromadu hlášek a fakt, že jsem se ani chvíli nenudil, jsem dal 8. Jinak že to není extra temné mi nevadí, že se nechovají jako psychopati - mají v sobě bombu a dívají se na věc pragmaticky. Ano, bylo by fajn, kdyby to tam někdo z nich podělal tak jako Savalas v Tuctu špinavců, ale tam to bylo celé líp vystavěné a to je zřejmě to, co recenzentům v USA chybí, absentující zápletka. Já naopak oceňuji, že jeden z nich ten útěk zkusil, to by se v jiných filmech jen tak nestalo.

      Vymazat
  2. Autor má očividně zálibu ve slově "hláška" a na každém komixovém filmu chválí, jak postava "hláškuje", na což už jsem poněkud alergickej. Ani nevim proč, ale už mě tak nějak se*e, jak každá blbá komiksová postava pronáší ty svoje rádoby vtipné "hlášky" a všichni jim to žerou a čvachtaj si u toho (jéé novej spider-man hláškuje o sto šest, Tony Stark taky všechny vyhláškuje atd) :D... V tomto článku se to slovo v různých tvarech objevilo 7x!, zdá se že dobrý film dnes stojí na "hláškách" :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, já mám hlášky rád. A v dnešních filmech je humoru málo. Můžu si dát pozor na to, abych to slovo nepoužíval tak často a našel i jiné, ale faktem je, že humor drží tenhle film nad vodou a že v řadě jiných filmů mi humor a nadhled chybí - alespoň když to srovnám třeba s 80. a ještě i 90. roky, na kterých jsem vyrostl.

      Vymazat
  3. Děkuju za skvělou recenzi :) víc takovýh prosím1

    OdpovědětVymazat
  4. Mě se ten film celkem líbil a je škoda že Jokerovi nedali víc scének

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.