pondělí 7. prosince 2015

TOP 5 filmů, které nám v roce 2015 udělaly radost

Filmový rok 2015 se hodně podařil. Do značné míry to byl i rok úspěšných návratů, podstatné ale je, že v něm nebyla nouze o dobrou filmařinu. Že nevyhrávaly jen technologie, ale hlavně lidé, kteří svoji práci dělají srdcem a na jejich dílech je to vidět. Je z nich cítit energie, nadšení, zápal pro věc a nápady. Následující žebříček není žebříčkem nejlepších filmů roku, i když dost možná by jím být mohl. Důležité při jeho sestavování ale bylo hlavně to, s jakým pocitem jsem do kina přicházel a s jakým odcházel, co bylo před a co bylo poté. Některé z filmů mě potěšily tím, že byly výrazně lepší, než jsem čekal, jiné tím, že byly přesně tak skvělé jak jsem si přál v těch nejskrytějších snech.

Související: Téma: Pět největších propadáků léta 2015

Ant-man


Viděl jsem Ant-mana dvakrát, jednou sám a jednou se svými dětmi a tak mohu s klidem konstatovat, že tenhle film se Marvelu podařil mnohem víc, než druzí Avengers. Má mnohem větší srdce a i když nemá tak ohromující akci, ve skutečnosti šlape mnohem lépe, je zábavnější a přál bych vám vidět ten pohled, jak se děti jdou umlátit smíchy, když dojde na ,,epickou" rvačku na jedoucím vláčku. Marvel prokázal spoustu odvahy nejen při výběru námětu, ale také spoustu manažerské kuráže, když se mu podařilo ustát výměnu na postu režiséra z Edgara Wrighta na Peytona Reeda a dotáhnou film k úspěchu u recenzentů i diváků. Můžeme si o tom myslet co chceme, ale vyšlo to a mě tenhle marvelovský mravenčí obří úspěch opravdu potěšil.

Vše o Ant-Manovi
Ant-Man: Co říkají recenzenti na nejnovější marvelovku?

V hlavě


Pixar svým letním animákem udělal radost všem - recenzentům, ekonomům i sám sobě. Studio, které už dřív bylo v mých očích občas chválené tak nějak ze zvyku, se posledních pár let zacyklilo a padalo volným pádem. Záchrana přišla doslova na poslední chvíli, ale zato ve velkém stylu. V hlavě je originální, zábavné, odvážné a přitom hluboce působivé - zkrátka přesně takové, jak to od Pixaru čekáme. Doufejme, že druhého dílu se... nedočkáme. RECENZE: V hlavě (Inside Out) - Je stále Pixar králem animáčů?

Straight Outta Compton


Nejsem raper každým pórem svého těla, ale faktem je, že rap mám rád, ačkoli to na mě není znát. Ale ani kdybych rap neprožíval, Straight Outta Compton je taková pecka, že bych si ho zamiloval. Neuvěřitelný film našlapaný energií, filmovým řemeslem a skvělými hereckými výkony, které jen umocňuje vědomí, že jde o příběh podle skutečných událostí - tohle mi vážně udělalo radost, protože takhle strhujících filmů jsem letos (a vlastně za poslední roky) moc neviděl. Neskutečný tah na branku, obzvlášť v první hodině. Recenze: Straight Outta Compton - jeden z nejlepších filmů roku? Tohle byste měli vidět

Mission: Impossible - Národ grázlů


Kdysi jsem pečlivě sledoval na ORF původní Mission: Impossible a následně v 90. letech na Nově reboot seriálu. Oba byly skvělé především díky tomu, že šlo o poctivé týmovky. To se s příchodem M:I na filmová plátna v podání Toma Cruise vytratilo a i když šlo o více méně dobré akční filmy, vždycky mě mrzelo, že to nejsou týmovky a vždycky jsem byl rád, když se náznak týmové práce objevil. Národ grázlů v tomto směru zatím došel nejdál, přitom stále nabídl skvělé akční scény, humor, Cruise ve vrcholné formě (na stará kolena ho beru na milost, neuvěřitelné) a objevil Rebeccu Ferguson. Už trailery slibovaly hodně a mám radost, že neslibovaly nadarmo. Benji! Open the door! Open the door!

Mad Max: Zběsilá cesta


Postapokalyptické filmy mám ještě raději než rap. Řekněte název a já jsem ho viděl, byť to nejspíš bylo béčko nebo céčko. A asi nepřekvapí, že můj nejoblíbenější rapový klip je California Love od Tupaca a Dr. Dre, který se zásadně inspiroval Mad Maxem - nejlepším postapokalyptickým nářezem všech dob a jedním z nejlepších akčních filmů vůbec (a teď mám na mysli především druhý díl). Bojovník silnic je neskutečný náhul s krutou pointou a už jsem nedoufal, že bych se ještě dočkal pokračování. Sice v něm není ani Gibson, ani Heath Ledger (kterému by ta role skvěle sedla), ale Tom Hardy je ve Zběsilé cestě taky borec, Charlize Theron ikonická a George Miller naprosto šílený a geniální. Zběsilá cesta je maličko přeceňovaná, protože i když díky dnešním možnostem technicky o něco překonává Bojovníka silnic, není podle mě lepší filmem (a trošku mám podezření, že nejvíc jsou z ní urvaní ti, co Bojovníka silnic neviděli), ale to nic nemění na tom, že to je jízda na plný plyn, která mi udělala ohromnou radost.

Trailer: Mad Max: Fury Road - svět se zbláznil, čeká nás zběsilá cesta a na ní akční inferno
16 nejlepších filmů o pomstě
Trailer: Šílený Max: Zběsilá cesta - Mad Max dává nový význam spojení ,,tuna akce"


A jaké filmy a čím udělaly letos radost v kinech vám? 





8 komentářů:

  1. Disney-Marvel prokazuje odvahu neustále, že? NE! Fakt ne, už mi leze krkem, jak se to furt říká. Jediný film, kde prokázali odvahu je první Iron Man. Teď jim prostě stačí logo Marvel, nějaká ta "vtipná" hláška v traileru a je hotovo. To není žádná odvaha. Nebýt loga Marvel a trochu neznat Guardians už předtím, tak se opravdu hodně, ale hodně divím, proč v kině promítají trailer na SY-FY sračku.

    A že Ant-Man ustál ztrátu režiséra? Haha. To fiasko s Wrightem snad dostatečně ukázalo, že tam režiséra nepotřebujou, ne? Kdyby měl alespoň trochu volnosti, tak by od toho neodešel.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I J.J. Abrams se musí zodpovídat studiu. Kdo v tomhle nedělal, asi těžko pochopí, že najít kompromis mezi tvůrčí svobodou a zájmy toho, kdo tu srandu platí, není úplně jednoduché - pro obě strany. Marvel to imho zvládá, ty filmy nesou rukopis svých tvůrců - stejně jako rukopis Marvelu.

      Vymazat
  2. Martan!
    Podle me Marvel taky jen generuje,z Ant-Mana jsem odesel,to schema uz mne unavuje.Dvojku Avengers jsem dokoukal pac jsem doufal,ze Johansson a Olsen budou mit spolecnou scenu v sprse.

    OdpovědětVymazat
  3. Za me ne nej filmy 2015 Jursky svet, Martan,MI5 a Bond. Ne ze bych byl z nej uplne hotovy,ale svym zpusobem se mi libil i Mad max. Dale se este tesim na SW7, Krampuse a V srdci more. Zklamani Avengers a z Antmana sem chtel odejit,zustal sem tam jen kvuli Douglasovi. Podle me uz filmy tohoto typu nemaji moc co uz nabidnout. A dalsi comisove filmy, ktere prijdou,utrpi na kvalite a prekombinovani deje. Ano oni vydelaji,ale uz davno je pryc ta pohadkovost Burtonova a dramaticnost Nolanova Batmana. Tesim se na BvS,ale bojim se i hodne velkeho zklamani. Protoze filmy tohoto typu uz nejsou delany laskou k filmu,treba jak byl Donneruv Superman,ale sou uz vyrabeny pro zisk z penez,nic vic v tom neni.

    OdpovědětVymazat
  4. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.