úterý 8. září 2015

Téma: Pět největších propadáků léta 2015

Filmové léto 2015 se zapsalo do historie jako jedno z finančně nejúspěšnějších vůbec a takové studio Universal na něj bude ještě za 20 let vzpomínat díky úspěchu celé řady svých filmů v čele s Jurským světem. Ale nebylo to jen léto plné velkých úspěchů.

U diváků se nechytily některé velé blockbustery, do kterých studia nalila hromadu peněz a doufala, že díky efektům a velkým jménům na nich vydělají. Místo toho na ně budou doplácet. Akcie díky tomu nerostly hercům jako jsou George Clooney a Adam Sandler nebo režisérům jako je Guy Ritchie, Brad Bird a samozřejmě loser letošního léta Josh Trank.

A tohle jsou tedy největší filmoví průšviháři letošního roku.

Tomorrowland/ Země zítřka (Disney)

Rozpočet: 190 milionů dolarů
Tržby: 208,4 milionu
Odhadovaná ztráta: 120-150 milionů

Země zítřka je pro Disneyho díky svým vysokým nákladům průšvih, kterému už nepomůže aby si rány lízal sám na DVD a z televizních práv. Budou muset pomoct Avengers: Age of Ultron a V hlavě.

Fantastická čtyřka (FOX)

Rozpočet: 125 milionů
Tržby: 146,7 milionu
Odhadovaná ztráta: 80-100 milionů

Studio Fox mělo velké oči a na 9. června 2017 plánovalo pokračování, nad kterým teď samozřejmě visí otazník. Kariéra Joshe Tranka je v troskách a všichni tak nějak doufají, že Fantastická čtyřka skončí u Marvelu podobně jako Spider-man. Ztráta se ještě může trochu snížit, protože Fantastická čtyřka svoji pouť světovými kiny neskončila, ale zázrak už se asi nestane.

Pixely (Sony) 

Rozpočet: 88 milionů a víc
Tržby: 186,4 milionu
Odhadovaná ztráta: 75 milionů a víc.
Mohl to být start nové série a pro Adama Sandlera tolik potřebný restart kariéry. Ale scénář nedal filmu šanci, Sandler je zjevně zacyklený a filmu už jen těžko něco pomůže v komerční úspěšnosti. Čeká ho ještě premiéra v Číně, která zachránila před umístěním v tomto žebříčku Terminatora: Genisys, ale na úplné zahojení to zřejmě stačit nebude.

Krycí jméno U.N.C.L.E. (Warner Bros.) 

Rozpočet: 75 milionů
Tržby 72,1 milionů
Odhadovaná ztráta: 80 milionů minimálně

Byly doby, kdy Warneři vládli trhu. Ale minulý čas je na místě, za rok to může být pro ně lepší. Co se Krycí jméno U.N.C.L.E. týče, recenze sice byly docela pozitivní, ale znovu se ukázalo, že retro je komerčně ošidné a divákům zřejmě stačilo letos jen jedno, ale zato pořádné - Kingsman. Warnerům nepomohl letos ani Magic Mike XXL, naštěstí je podržely tak jako v minulosti drsní týpci - Dwayne Johnson v San Andreas a Mad Max: Fury Road. Krycí jménoU.N.C.L.E. ještě může něco posbírat po Evropě, ale komerční hit a start série už z něj asi nebude.

Aloha (Sony/Fox) 

Rozpočet: 37 milionů a víc
Tržby: 26,2 milionů
Odhadovaná ztráta: 65 million

Film, jehož existenci část světa ani nezaznamenala, protože Fox, který ho měl distribuovat ve světě, poměrně brzy pochopil, že tady se dolary neurodí a část premiér prozřetelně zrušil, čímž ztrátu snížil. Každopádně, Aloha nevydělalo a nebude to ani umělecký úspěch pro Camerona Crowea, Bradleyho Coopera, Emmu Stone, Rachel McAdams a hromadu dalších jmen. Naštěstí je to úspěch tak neviditelný za hranicemi USA, že nikoho z nich asi nepoškodí. Crowe bude mít nadosmrti auru režiséra, který může stvořit hit a pro Coopera, Stone a McAdams jde jen o zaškobrtnutí po cestě vzhůru. Byť varovné.

Byli jste na některém z těchto filmů v kině, nebo ani vás nezaujaly?

6 komentářů:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. No, měli jste hrát na vědmy a uvést tady Hitmana, protože Hitman a FF jsou jasní vítězové letošních propadáků

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hele, ani nie. Novy Hitman sice trzbami vobec neoslnil, ale mal pomerne maly rozpocet, aby z neho bol tak velky prepadak.

      Vymazat
  4. Jak může mít Aloha ztráty větší než byl rozpočet filmu?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Protože něco stála i propagace a všelijaké výlohy s reklamamy atd... to se do rozpočtu na natáčení nepočítá.

      Vymazat

Děkujeme za Váš názor.