úterý 16. prosince 2014

TOP 10: Nejlepší filmy roku 2014 podle uživatelů IMDb

Které letošní filmy se nejvíce líbily uživatelům proslulé filmové databáze Internet Movie Database?


10. Hvězdy nám nepřály

Hodnocení IMDb: 8/10
Hodnocení ČSFD: 79 %
Hodnocení Metacritics: 68 %
Hodnocení Rottentomatoes: 6,8/10
Recenze

Netradiční romantická podívaná o dvojici zamilovaných, kterým osud zrovna nepřál, není jen plná sentimentu, ale také nadhledu a humoru. Samozřejmě, je to občas "doják", ale to se o filmu o nemocných pubertálních hrdinech dá čekat. Faktem je, ž oblíbená kniha byla převedena na plátna ve více než přijatelné formě.

9. Na hraně zítřka

Hodnocení IMDb: 8/10
Hodnocení ČSFD: 86 %
Hodnocení Metacritics: 71 %
Hodnocení Rottentomatoes: 7,5/10
Recenze

Koukejme, ono to jde. Američtí filmaři se pustili do adaptace asijské předlohy a dopadlo to skvěle. Je to svižné, s originální zápletkou, člověk se u toho nenudí a navíc tomu nechybí ani drsný humor. Přidejme si působivé triky a máme tu jeden z nejlepší blockbusterů roku.

8. Jak vycvičit draka 2

Hodnocení IMDb: 8/10
Hodnocení ČSFD: 83 %
Hodnocení Metacritics: 76 %
Hodnocení Rottentomatoes: 7,7/10

Je to sice výjimečné, ale občas se přihodí to, že druhý díl nedělá prvnímu ostudu a možná ho i překonává. Jak vycvičit draka 2 se to povedlo. Pokud jde o kvalitu, tak je minimálně na srovnatelné úrovni jako první díl a finančně svého předchůdce předběhl vcelku výrazně (494,88 milionů vydělala jednička, dvojka 618,74 milionů).

7. Zátah 2

Hodnocení IMDb: 8,1/10
Hodnocení ČSFD: 83 %
Hodnocení Metacritics: 71 %
Hodnocení Rottentomatoes: 7,4/10
Recenze

Ani Zátah 2 nedělá ostudu svému předchůdci. Indonéská pecka je prostě povinností pro všechny fandy poctivé akce, ve které se nesází na dubléry a závěsná lana. Tohle je nekompromisní řežba, ve které herci dostávají opravdu zabrat. A výsledek tomu odpovídá, Zátah 2 je skvělá "mlátička". Bez pořádného příběhu, ale se skvostnými bojovými scénami.

6. X-Men: Budoucí minulost

Hodnocení IMDb: 8,2/10
Hodnocení ČSFD: 83 %
Hodnocení Metacritics: 74%
Hodnocení Rottentomatoes: 7,6/10
Recenze

Návrat Bryana Singera jako režiséra k sérii X-Men nedopadl vůbec špatně. Vlastně je výsledek velmi povedený. Singer opět ukázal, že chytré blockbustery mu jdou a přestože Budoucí minulost občas popírala události z předchozích filmů, tak si noví X-Meni zasloužili místo v desítce nejlepších filmů roku.

5. Grandhotel Budapešť

Hodnocení IMDb: 8,2/10
Hodnocení ČSFD: 81 %
Hodnocení Metacritics: 74%
Hodnocení Rottentomatoes: 8,8/10

Svým způsobem bizarní ale působivý film Wese Andersona, který není pro každého, ale kdo má rád jeho styl, byl z Granhotelu Budapešť bezesporu nadšený. Anderson si rád hraje s každým detailem a platí to i pro Grandhotel Budapešť. Samozřejmostí je i kvalitní herecká skvadra, která z filmu dělá ještě lepší zážitek.

4. Strážci Galaxie

Hodnocení IMDb: 8,3/10
Hodnocení ČSFD: 82 %
Hodnocení Metacritics: 76%
Hodnocení Rottentomatoes: 7,7/10
Recenze

Strážci Galaxie jsou rozvernou a netradiční marvelovkou. Jde o příjemně obsazenou, trikově zvládnutou a odlehčenou týmovkou, která bezesporu pobaví. Ve srovnání s ostatními filmy komiksového giganta jsou Strážci Galaxie výrazně jiní, ale to neznamená, že by nefungovali. Naopak, vyklubal se z nich jeden z nejzábavnějších komiksových bijáků posledních let.

3. Zmizelá

Hodnocení IMDb: 8,4/10
Hodnocení ČSFD: 88 %
Hodnocení Metacritics: 79%
Hodnocení Rottentomatoes: 8/10

Pokud chcete vidět poctivý mrazivý thriller, tak nemůžete sáhnout vedle, pokud zvolíte film od Davida Finchera. Platí to i pro jeho nový projekt Zmizelá, který je velmi intenzivní a působivou podívanou Ta je propracovaná jak po technické stránce, tak po scenáristické a herecké. Není tak divu, že byla Zmizelá nominována na několik prestižních cen.

2. Chlapectví

Hodnocení IMDb: 8,4/10
Hodnocení ČSFD: 81 %
Hodnocení Metacritics: 100 %
Hodnocení Rottentomatoes: 9,3/10
Recenze

Film, který vznikal dvanáct let, se vůbec nestydí za to, že je "obyčejný", pokud jde o jeho obsah. Paradoxně je mnohem působivější, něž mnoho konkurentů, kteří mapují nějaké zlomové události. Projekt o dospívání jednoho klučiny je "všední" a "skutečný" a díky tomu jde o film, který se vám do paměti zapíše více, než spousta vypulírovaných dramat, která se tváří jako milníky kinematografie.

1. Interstellar

Hodnocení IMDb: 8,9/10
Hodnocení ČSFD: 87 %
Hodnocení Metacritics: 74 %
Hodnocení Rottentomatoes: 7,1/10
Recenze

Recenzenti sice nejsou jednotní v názoru na Nolanův sci-fi spektákl Interstellar, ale na diváky jeho jméno na plakátech stále platí a drtivá většina z nich byla z jeho zatím posledního projektu unesená. O tom svědčí i to, že se film dočkal nejlepšího diváckého hodnocení na IMDb, pokud mluvíme o projektech z roku 2014. Navíc jde o patnáctý nejlépe hodnocený film vůbec.

SOUVISEJÍCÍ: INTERSTELLAR: JAKÉ JSOU NÁZORY ZAHRANIČNÍCH RECENZENTŮ NA NOLANOVU ROZPORUPLNĚ PŘIJATOU SCI-FI ODYSEU?

Máte podobný názor jako uživatelé IMDb nebo vám některé projekty v TOP 10 nepřišly až tak okouzlující?

8 komentářů:

  1. IMDb žebříček není objektivní ... už proto, že Intestellar dostávalo stoprocetní hodnocení dávno předtím než film šel do kina a kdokoliv ho mohl vidět. Pokud chcete vytvářet žebříček nejlepších filmů buďto si najděte lepší stránku, kde kontrolují opravdové shlédnutí filmu, nebo si ho sestavte sami.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A jak by jste asi takové shlédnutí kontroloval, co?

      Vymazat
    2. Na veřejné stránce asi dost obtížně, jsou však jiné stránky, na kterých hodnotí zaregistrovaní profesionální kritici, kteří hodnotí filmy jako jejich práci a kteří také shlédnou až 100 filmů ročně. Na IMDb hodnotí filmy lidé, kteří mohli za celý rok vidět jenom Interstellar a napíšou mu 100% čistě z důvodu, že to je Nolan. Chápu, že ne všichni souhlasí s názory kritiků, ale je to rozhodně objektivnější než IMDb. Taková stránka je např. rottentomatoes.com. Interstellar není ani zdaleka nejlepší film roku.

      Vymazat
    3. to je snad jasný, že žebříček hodnocení filmů nemůže být nikdy objektivní když je založen na základě subjektivního názoru. To, že s tim nesouhlasíte jenom potvrzuje to že se jedná o subjektivní názor(neni to žádnej žebříček rekordů v běhu na 100m). Každopádně pokud hodnocení na imbd neni nějak zfixlované(někdo hlasuje z více účtů atd) je daleko přesnějším ukazatelem než hodnocení kritiků, protože obsahuje větší vzorek a zastoupení v jednotlivých věkových a socialních kategorii.

      A ano taky nechápu, jak může být interstellar první :D

      Vymazat
  2. Hodnocení na IMDb jsou jasně přestřelená. Časem to hodnocení spadne a vůbec bych se nedivil, kdyby přístí rok touto dobou už film ani nebyl v top100 celkového hodnocení.

    OdpovědětVymazat
  3. Radši beru metacritic osobně, to uprednostňuju před imdb i csfd, i kdyz ja zrovna se radši podíval na film a udělal si vlastní názor než nějak vazne brat tyhle databaze

    OdpovědětVymazat
  4. Stačí si přečíst nadpis článku ne ? Podle čeho byste chtěli seřadit nej filmy podle uživatelů IMDb než podle IMDb ? :D Imho lepší sonda do mainstreamového vkusu diváctva neexistuje ;) Nebo je snad nějaký server, kde hodnotí víc lidí?

    OdpovědětVymazat
  5. Interstellar je s Hobitem 3 pro mě největší zklamání roku. Jediné, co IMDB nebo ČSFD dokazují, tak vliv a množství fanoušků jednotlivých tvůrců a sérií. Nolanovi fans mají zde velkou převahu a je jim jedno, že je film kokotina.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.