středa 28. května 2014

RECENZE: X-Men: Budoucí minulost - Singer prostě komiksové adaptace umí, noví X-Meni jsou pecka

Ne, není to přehnané tvrzení, Bryan Singer je mužem, který má lví podíl na tom, že si aktuálně užíváme vlnu komiksových filmů. Jeho X-Meni dokázali nejen vydělat, ale také to, že komiksárny mohou být jak epické, tak mít slušnou hloubku a precizně propracovanou psychologii postav. Po druhém dílu si dal ale od série oddech (alespoň pokud jde o režii, občas si střihl roli producenta), ale teď se vrátil. A to s velkou parádou.

Vzal si na starosti X-Men: Budoucí minulost, kteří se inspirovali u jedné z nejdůležitějších komiksových dějových linií Days of Future Past. Bylo tak nezbytné, aby byla filmová podoba zpracována s úctou k předloze.

Je pravda, že dějově se film nedrží přesně toho, co znají fanoušci ze stránek kreslených sešitů, ale současně je cítit, že Singer a scenárista Simon Kingberg (pomáhali mu Jane Goldman a Matthew Vaughn) nechtěli původní materiál pošlapat a přepracovali ho s respektem. Budoucí minulost je adaptací poměrně volnou, ale zachovány jsou některé důležité zápletky.

SOUVISEJÍCÍ: VELKÁ PŘEDSTAVOVAČKA POSTAV Z CHYSTANÉ EPICKÉ KOMIKSOVÉ PODÍVANÉ

Budoucí minulost navazuje na X-Men: První třídu, ale také na původní trilogii. A opět platí, že volně. Některé události jsou trošku uzpůsobeny a popírají určité okamžiky z předchozích projektů a ne vždy je to vysvětleno. Ale není jich zase tolik, aby byl divák příliš zmatený.

Mimochodem, mnohé asi napadne otázka, jak je možné, že Budoucí minulost navazuje na První třídu, která byla zasazena do šedesátých let minulého století a současně na původní trilogii, která se odehrávala v blízké budoucnosti. Jednoduše, cestuje se v čase. To tvůrcům umožnilo přivést na scénu jak postavy z První třídy, tak z "x-mení" trilogie.

Ovšem, co nás dost zamrzelo je, že se některých hrdinů/záporáků scenáristé hodně rychle zbavili. V První třídě bylo představeno hned několik zajímavých mutantů, u kterých jsme doufali, že je znovu uvidíme (například Emmu Frost a to nejen proto, že se obvykle prochází jen v podprdě). Těšili jsme se ale marně, z První třídy uvidíme jen zlomek postav. O něco více jich je z původní trilogie a některé camea opravdu příjemně překvapí. Pořád to ale není dostatečná náplast, aby nám některé postavy z První třídy nechyběly. Ale o většině z nich padne alespoň zmínka, když už nic jiného. A pokud jde o nováčky, tak ti obvykle nedostanou moc prostoru. Ovšem třeba takový Quicksilver (Evan Peters) se sice na plátně objeví jen na chvíli, ale přesto se stačí zapsat do povědomí diváků ve velkém stylu. Proto nás potěšilo, že se ukáže i v X-Men: Apocalypse. Velice pěkně se uvedla také teleportaci ovládající Blink (Fan Bingbing).

Sentinelové se s tím nemazlí

Velká pozornost je věnována Mystique. Tu si zahrála Jennifer Lawrence, která je momentálně velmi v kurzu (Oscar a hlavní role v Hunger Games, na to producenti slyší). Ostatně, bylo jasné, že bude mít větší než malou roli, když byla její postava na plakátech skoro větší, než Wolverine (Hugh Jackman). Je to právě její DNA, která posloužila k tomu, aby nový záporák doktor Bolivar Trask (Peter Dinklage) mohl začít pracovat na robotických lovcích lidí s unikátními talenty Sentinelech. Ti jsou schopni se adaptovat na schopnosti mutantů.

A současně je to znovu Mystique, která zapříčiní začátek války mezi lidmi a mutanty. Ta vyvrcholí tím, že v budoucnosti je většina mutantů mrtvých nebo zavřených v táborech a po těch, kteří unikli nekompromisně pátrají Sentinelové a bez pardonu je likvidují.

Máme Jennifer Lawrence rádi, je to šikovná děvčica a stejně tak máme rádi Mystique, ale přiznáme se, že nám trošku vadilo, jak je tahle postava protežovaná. Většina ostatních tak zůstávala v jejím stínu. Tak nějak se dá tušit, že tvůrci připravují terén pro to, aby se Mystique stala novým "maskotem" X-Menů, poté, co Hugh Jackman zamíří do "důchodu" a s ním i (alespoň na chvíli) Wolverine.

Ano, chápeme to, Jennifer Lawrence přitáhne lidi do kina, ale my jsme šli na X-Men: Budoucí minulost a ne na Mystique Feat. Wolverine: Days of Future Past.

Vizuálně poutavé, ale výplachový blockbuster nečekejte

Všichni, kdo jsou obeznámeni se Singerovou prací vědí, že i když natáčí stamilinové spektákly, tak nikdy nejde hlavně o to, aby byly efektní, ale vizuální laskominy jsou jen doplňkem k působivému příběhu a především postavám s propracovanou psychologií. X-Men: Budoucí minulost nejsou výjimkou.

Naštěstí se krotil a nepřehnal to jako v případě Superman se vrací, kdy trošku pozapomněl, že jde sice o chytrý blockbuster, ale pořád blockbuster a tak se diváci místo strhující podívané dočkali spíše etudy na téma: "Těžký to život Kryptoňana".

X-Men: Budoucí minulost nabízejí publiku několik velmi slušných akčních scén (platí to hlavně pro ty z budoucnosti a také pro finále, ve kterém se prolínají obě časové roviny), takže divák toužící po obrazově lákavé podívané zklamaný nebude. Ale Singer nenechává zvítězit formu nad obsahem a soustředí se na to, aby film prezentoval i určité poselství.

SOUVISEJÍCÍ: O ČEM JE SCÉNA PO TITULCÍCH?

V tomto případě je to ono klasické "strach z odlišného může být nebezpečnější než ono odlišné". A samozřejmě tu dále pokračuje názorový rozpor mezi Magnetem (Michael Fassbender) a Profesorem X (James McAvoy), zda se má na hrozbu ze strany lidí reagovat násilím nebo jim ukázat, že správnou cestou je soužití. A přestože se toto téma omílá napříč celou sérií, pořád je ještě zajímavé.

Singer navíc očekávatelně vdechnul postavám více rovin, takže Profesor X se potýká se ztrátou naděje, Magneta sžírá touha po pomstě a jeho ego, Mystique balancuje na hraně "dobra" a "zla" a podobně. Popravdě, když se zamyslíme, tak nejméně pozornosti z hlavních postav bylo věnováno psychologii Wolverina. I když úplně zkrátka nepřišel, divákovi bylo připomenuto, co si prožil s Jean (Famke Janssen).

Máme rádi retro

Většina času strávíme v sedmdesátých letech a stejně jako První třída, i Budoucí minulost je příjemně retro. Ať už mluvíme o kostýmech, různých vtipných narážkách pramenících z toho, když se mutant z budoucnosti ocitne v minulosti a upraveny jsou i některé historické události.

Je nám ale dost líto, že jsme si více neužili budoucnosti, která je opravdu temná a bezútěšná. Trailery člověka trochu zmátly a asi nejen my jsme získali dojem, že v ní strávíme více času. Ale ve skutečnosti to je jen malá část celkového stopáže, což je škoda.

Naopak potěšující je, že Singer nezapomíná "pomrkávat" na publikum a pozornější divák si všimne odkazů nejen na události z předchozích filmů, ale také na spojitosti, které jsou zatím známy jen těm, kteří milují komiksy.

Nebyly opomenuty ani okamžiky, u kterých člověku běhá mráz po zádech. Například každého milovníka X-Menů musí potěšit, když si Profesor X a Magneto z budoucnosti stisknout ruku nebo poznámka Quicksilvera, že jeho matka znala někoho, kdo umí ovládat kov. A co teprve scéna z Xavierova institutu se starými známými, to je něco.

Verdikt:

X-Men: Budoucí minulost jsou tím, co se dalo od Singera čekat - chytrým blockbusterem. Obrazově efektní podívaná, jejíž hlavní síla ale spočívá ve slušné porci filozofování a propracované psychologii některých postav. Noví X-Meni se zvládli slušně popasovat s problematikou cestování v čase, nabídnuli několik milých cameo rolí i pár zlomových okamžiků. Nechybí ani špetka humoru a povedená retro stylizace. Malinko nás ale zklamalo okaté protežování Mystique a to, že z budoucnosti uvidíme jen velmi málo. Nadšení jsme nebyli ani z faktu, že hromada postav z První třídy se ve filmu neobjevila. I tak jde ale o působivou komiksovou adaptaci, která není jen plná vizuálních lákadel, ale nabízí příběhovou hloubku a důvod k zamyšlení.

Hodnocení: 8/10

8 komentářů:

  1. Pozor SPOILER: vidieť Wolverine-ov zadok v 3D bol asi aj tak naj zážitok z filmu :D :D :D koniec SPOILERu 3:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já byl jen na 2D, ale moc mě netrápí, že jsem zrovna tohle ve 3D neviděl :D :D.

      Vymazat
  2. Většina postav z FistrClass byla v tom spisu u Traska a bylo řečeno, jak to s nima dopadlo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To pro mě opravdu není novinka, když sám v recenzi píši "Ale o většině z nich padne alespoň zmínka, když už nic jiného." A stížnost nesměřovala k tomu, že nebylo zmíněno, jak to s nimi dopadlo, ale k tomu, že se dál nerozvíjely jejich příběhy a neměly v První třídě prostor.

      Vymazat
  3. Tak zrovna v otazce Mystique musim s autorem nesouhlasit. Na to, ze cely film vlastne vychazel z jejich skutku, se mi zdalo, ze jeji postava dostala mene prostoru, nez by si zaslouzila. Dokonce i v trailerech a teaserech se objevily sceny s Mystique, ktere nakonec ve vyslednem filmu vubec nebyly. Coz je skoda. Ona a Trask by si zaslouzili vetsi propracovanost a prostor. Naopak Wolverin dle meho nazoru ve finale ziskal vice prostoru, nez kampan puvodne ukazovala. Ale to nevadi, film jsem si uzila, takove oslnive herecke obsazeni se snad uz nikdy nesejde a za sebe bych DOFP dala klidne 9/10. Tesim se na Apocalypse! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to očividně subjektivní :D. Mně přišla Mystique přeexponovaná, možná to i částečně pramení z toho, že v komiksech neměla tak silné propojení se Sentinely (nebo si to alespoň nevybavuji). A Trask by si opravdu zasloužil více prostoru.

      Vymazat
  4. Iba 8/10? Ja dávam 10/10. Asi najlepšia komiksovka, akú som doteraz videl. Pri scéne s Quicksilverom sa budete fakt baviť, Magnetov útok na biely dom, to je zasa niečo monumentálne. Scény z budúcnosti, to budete mať zimomriavky. Samozrejme netreba zabudnúť na scénu po záverečných titulkoch... Tento film môžem len odporúčať.

    OdpovědětVymazat
  5. Film se mi opravdu líbil a vyřadil Ironmana 2 z pozice druhé v mém žebříčku nejlepších Marvel filmů, co jsem viděl. Samozřejmě, že první jsou Avengers. :) Nejvíce mne ale zaujali bojové scény, ty byly opravdu epické a musím říct, že jsem snad lepší v žádném jiném filmu neviděl, takže samozřejmě předčily i bojové scény z Avengerů. Nijak pomalé, ani nijak rychlé, zabrali vše, co bylo potřeba a vůbec se s tím nemazali, když se mělo jednat o tvrdý úder od sentinela, tak to tvrdý úder byl.
    Jinak jsem byl na 3D a moc se mi to nelíbilo, létalo tam hodně částí (např. rozsypané sklo) přímo do objektivu, takže mi to pořádně prohnalo oči, ale to možná bude jen mnou nebo použitou technikou u nás v kině.
    PS. Už se móóóóóc těším na Guardians of the Galaxy. :D

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.