neděle 7. ledna 2018

Analýza tržeb: Jaké filmy vládly světu v roce 2017 a jak to bude letos?

Rok 2017 bude dost možná s určitým odstupem považován za poslední, ve kterém americký filmový průmysl fungoval v podobě zdravé vzájemné konkurence šesti velkých studií. Disney za obrovské peníze koupil 20th Century Fox, takže už tak nezdravě se rozpínající gigant pohltil svého přímého konkurenta. Získal tím do portfolia nejen dosud chybějící dílek do komiksové skládačky (X-meny), ale také Cameronovy Avatary, Vetřelce, Predátora, Planetu opic a mnoho dalších. Navíc, Paramount si připsal na konto další katastrofální ročník, po kterém se opět otevírá prostor pro debatu, jestli bude s takovou studio ještě někdy konkurenceschopné.

Dobrou zprávou pro všechny filmové fanoušky je každopádně fakt, že do kin po celém světě se stále ještě chodí. Americké celkové tržby sice maličko zaostaly za loňským rekordním rokem a návštěvnost už několikátou sezónu po sobě klesá, nicméně ty největší a nejočekávanější filmy jsou stále schopny generovat ohromující zisky. Takhle vypadá desítka nejúspěšnějších filmů roku 2017 i s tržbami a zodpovědným studiem:

TOP 10 Box Office 2017

1. Kráska a zvíře         1.263,5 mld. Walt Disney
2. Rychle a zběsile 8 1.235,8 mld. Universal
3. Star Wars: Poslední z Jediů 1.122,5 mld. * Walt Disney
4. Já, padouch 3         1.033,5 mld. Universal
5. Spider-Man: Homecoming 880,2 mil. Sony
6. Wolf Warrior 2         870,3 mil. H Collective
7. Strážci Galaxie Vol. 2         863,7 mil. Walt Disney
8. Thor: Ragnarok         849,3 mil. * Walt Disney
9. Wonder Woman         821,8 mil. Warner Bros.
10. Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta 794,9 mil. Walt Disney

* Tržby filmu ještě nejsou konečné

Stejně jako loni se kinaři dočkali čtyř miliardových událostí a je fajn, že skladba studií je tentokrát trochu pestřejší v roce 2016. Jak si jistě vzpomínáte, předloni všech pět největších hitů (Captain America: Občanská válka, Rogue One: Star Wars Story, Hledá se Dory, Zootropolis, Kniha džunglí) patřilo do Disneyho stáje. Neskutečná dominance je patrná i letos, ale tentokrát až při pohledu na celou desítku, ze které Disneyho produkce tvoří celou polovinu. Star Wars: Poslední z Jediů sice co nevidět přeskočí oba filmy, které jsou v tuto chvíli před ním, stane na kasovním trůnu (odhadem s 1,5 miliardy?) a Disney tak bude mít první dvě příčky. Ve zbytku TOP 5 mu ale vydatně konkuruje Universal, který se vytasil se dvěma silnými značkami, a jak Rychle a zběsile, tak Já, padouch si podle očekávání došli pro miliardu. TOP 5 uzavírá nový Spider-Man, kterému jistě pomohla intervence Marvelu, a přinesl tápajícímu studiu Sony téměř 900 milionů dolarů, osobně jsem ale čekal vyšší tržby hlavně v USA, 334 mega je fajn, ale nic zásadního. Celosvětově nejúspěšnější letošní komiksovka tak doma zůstala až třetí.

TOP 7: Superhrdinské filmy v roce 2017 od nejlepšího po nejhorší

Zcela zásadní je pohled na šestou pozici. Čínský akční film Wolf Warrior 2 definitivně ukazuje růst a nesmírnou sílu čínského filmového trhu, protože si dokázal takřka výhradně na domácím teritoriu dojít pro neskutečných 870 milionů dolarů a dotáhnout to mezi nejúspěšnější bijáky roku. Jde o lokální úspěch srovnatelný snad jen se sedmou epizodou Star Wars, která si pouze na americkém trhu připsala 936 milionů. Ještě stále se divíte tomu, proč hollywoodským studiím tak záleží na úspěchu jejich filmů v Číně? Síla tamního publika je nesmírná a vůbec bych se nedivil, kdyby za pár let tvořily čínské filmy dobrou polovinu podobných žebříčku. Wolf Warrior je toho první vlaštovkou.

Dále už máme příležitost vidět tradiční hegemonii komiksových adaptací a Disneyho. Sedmou a osmou pozici si takřka v plichtě rozebraly dvě letošní marvelovky. Druzí Strážci Galaxie jsou na tom lépe doma, kde si přišli skoro na 400 milionů, třetí Thor zase více zabírá na mimoamerických trzích (přes půl miliardy). Sečteno a podrženo, dva další velmi pěkné úspěchy do marvelovské sbírky.

Deváté Wonder Woman bych si ale cenil ještě mnohem víc. Zaprvé měla oficiálně nižší rozpočet než její konkurenti, zadruhé DC vesmír ani zdaleka není tak jistý v kramflecích jako Marvel, zatřetí hrají důležitou roli extrémně vysoké tržby na domácím trhu. Celosvětově je první úspěšná superhrdinka možná až devátá, doma jí ale patří fantastická bronzová příčka, což už je pořádně macatý důvod k oslavám (a ke gratulaci od Deadpoola).

Související: Wonder Woman se v kinech daří, spokojení jsou úplně všichni! Máme pro vás zajímavé statistiky

Naopak období největší slávy mají definitivně za sebou Piráti z Karibiku. Pátý díl vyčerpané série sice nenarazil tak tvrdě, jako třeba Bayovi Transformers, nicméně hlavně americké tržby jsou důvodem k zamyšlení. Film měl údajně rozpočet ještě vyšší, než je oficiálně uváděných 230 milionů, takže jakkoliv může celkové účtování v hodnotě téměř 800 milionů působit slušně, ve výsledku se u Disneyho se splácením rozpočtu asi docela zapotili.

Ještě musím dodat, že momentálně si naprosto fantasticky v kinech počíná Jumanji a peníze stále sbírá pixarovka Coco, ovšem nepředpokládám, že by se jeden z filmů nakonec vyšplhal až k Pirátům, takže bych se nebál považovat tento žebříček za platný. Samozřejmě až na ty Star Wars, které budou první.

TOP 5 největších kasovních zklamání roku 2017

A co příští rok?


Tržební hypotézy jsou vždycky složitým oříškem, do kterého se člověk pouští na značné riziko. Přesto to zkusím a představím vám, jak by podle mě mohla vypadat desítka nejúspěšnějších filmů na konci příštího roku. Upozornění – jde čistě o moji subjektivní predikci toho, jak si jednotlivé filmy povedou. Zároveň se rozhodně nedá vyloučit, že se z Číny přižene další Wolf Warrior, nicméně v tamní kinematografii zdaleka nejsem zběhlý, takže čínská želízka v ohni nezohledňuji. Proto berte tento žebříček jako reprezentativní spíše pro americký/západní trh, u kterého je přeci jen jednodušší předvídat, za co budou diváci utrácet peníze.

(Potenciální) TOP 10 Box Office 2018


1. Avengers: Infinity War Walt Disney
2. Fantastická zvířata: Grindewaldovy zločiny Warner Bros.
3. Jurský svět: Zánik říše Universal
4. Solo: A Star Wars Story Walt Disney
5. Úžasňákovi 2         Walt Disney
6. Deadpool 2         20th Century Fox (Disney?)
7. Mary Poppins se vrací Walt Disney
8. Ready Player One: Hra začíná Warner Bros.
9. Louskáček a čtyři říše         Walt Disney
10. Mission: Impossible 6 Paramount

Asi málokdo pochybuje o nejúspěšnějším filmu příštího roku. Avengers: Infinity War budou ohromnou filmovou událostí a tahle ultimátní superhrdinská slezina bude hodně chtít sesadit původní Avengers (1.518 miliardy) z pozice nejúspěšnější marvelovky. Odhaduji celkové tržby 1,7-1,8 miliardy, ale ani útok na dvoumiliardovou hranici bych v tuto chvíli nevylučoval. Dále už je něco tipovat ošemetné a řekl bych, že šanci na miliardu letos má ještě dalších šest filmů. Opakuji, má šanci, je nepravděpodobné, že by ji ve výsledku zdolali všichni kandidáti. Nejsilnější karty má podle mě v ruce pokračování Fantastických zvířat. Jednička měla složitější situaci, nikdo jí moc nevěřil a špitalo se o ždímání peněz. Nakonec se ale film docela povedl, měl pozitivní diváckou šeptandu a bylo z toho více než 800 mega. Druhý díl má v rukávu trumfy v podobě pořádného zaangažování Johnnyho Deppa jakožto Grindewalda a především mladého Brumbála. Jude Law mi přijde jako podivná volba, ale věřte mi – lidi na tohle hodně uslyší a Fantastická zvířata budou ještě větší hit než posledně.

Dinosaury naopak čeká nevyhnutelný pokles, stejně jako poslední Star Wars. To ovšem neznamená nic hrozného, soudím, že pro miliardu si Jurský svět: Zánik říše pořád bez problémů dojde. Problémy by mohly nastat, kdyby se film moc nepovedl, ovšem okolo restartu série bylo takové pozdvižení, že bych o síle značky opravdu nepochyboval. Nemálo pochybností naopak je okolo Star Wars filmu pro příští rok, Sola. Nákladné přetáčky (spekuluje se dokonce o tom, že se utratil dvakrát kompletní rozpočet!), krátká proluka mezi spin-offem a regulérní epizodou, květnový distribuční slot, kde se peníze neždímají tak dlouho jako o Vánocích a navíc je film v soukolí Avengers a Jurského světa… Na druhou stranu, Han Solo je jedním z vůbec nejpopulárnějších hrdinů ságy a ještě neodstartovala kampaň, takže nevíme, jaká esa v rukávu Disneyho ještě najdeme. Jedním jsem si jist, na první pohled bude těžké poznat, nakolik ten film vlastně je úspěšný. Pokud se mu ale zase podaří přeskočit miliardu (a já myslím, že ano), asi nebude moc o čem diskutovat.

Druzí Úžasňákovi jsou možná prvním pixarovským sequelem, na který se opravdu těším. Otázkou zůstává, nakolik to se mnou sdílí zbytek světa. Původní film byl velmi úspěšný, ovšem o hit z ranku Nemá nebo Toy Story se zase nejedná, zároveň bude hodně záležet na tom, jak se film povede, protože svět už evidentně začíná být rutinními sequely od Pixaru unavený (Auta 3). Návrat Brada Birda je ale velice dobrým znamením. I dvojka Deadpoola je velkým otazníkem, neboť na šokující megaúspěch prvního filmu se (zvlášť v nabitém létě) bude navazovat velmi složitě. Na jednu stranu si hrdina získal věrné fanoušky, nicméně kontroverze už tak dobře nezafunguje a zvýší se rozpočet. Můj odhad? Lehký pokles tržeb v USA vyrovná nárůst ve zbytku světa, ovšem na první miliardové eRko si ještě počkáme.

U těchto prvních šesti míst je podle mého pravděpodobnost, že v té desítce nejúspěšnějších filmů příštího roku budou, hodně vysoká. Zbytek je o poznání méně pravděpodobný, i když v případě nové Mary Poppins je stejně tak možné, že se diváci zblázní a film vypálí rybník i konkurentům, které už jsem zmínil. Zařazení Spielbergova Ready Player One je především zbožným přáním, aby nešlo o další warnerovský rizikový megapropadák z ranku Artuše či Blade Runnera, ale naopak o obrovský hit. Potenciál tam je. Louskáček je oproti tomu další disneyovská pohádková sázka na jistotu, která určitě nenapodobí skvostnou jízdu Krásky a zvířete, ale své si vydělá. Na to, aby se Disneyho pohádky vyčerpaly, je stále ještě brzy. Výsledek bude někde mezi Popelkou a Knihou džunglí. No a pak je tu poslední naděje Paramountu, série Mission: Impossible. Zatímco Transformers se stagnací letos dostali na hranu propadáku, Ethan Hunt už pětkrát přišel s úplně jiným typem moderního špionážního blockbusteru a já věřím, že mu to vyjde i pošesté. Poslední dva díly skončily jen těsně pod hranicí 700 milionů dolarů celosvětově. Překoná ji konečně šestka? Já myslím, že ano. Tak se nechme překvapit.

TOP 10: Nejsilnější značky Hollywoodu

Které filmy si svůj úspěch zasloužily? Které naopak ne? Neváhejte diskutovat!

3 komentářů:

  1. Autor by mohl udělat porovnání tržeb všech blockbusterů za rok 2017 s tržbami, které sám tipoval někdy na jaře. Jen tak pro srandu aby ukázal, jak hodně se trefil nebo netrefil :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Uvažoval jsem nad tím, ale rozhodl jsem se věnovat perspektivnějším článkům :-) Takové zpětné porovnávání v textové podobě nemá moc smysl.

      Vymazat
  2. Wow! Disney z těch filmů vydělává neskutečné peníze!

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.