neděle 6. listopadu 2016

Doctor Strange boduje, v Americe otevřel za více než 80 milionů

Marvel si opět může mnout ruce. Dokázal úspěšně etablovat dalšího hrdinu pro své univerzum. Doctor Strange uspěl nejprve u kritiků (Rotten Tomatoes doteď evidují 90% pozitivních recenzí při průměrném ratingu 7,3), poté dobyl mimoamerická kina, aby o tomto víkendu ovládl i domácí trh s krásnými tržbami téměř 85 milionů dolarů.

Když uvážíme, že jde o origin, je třeba Marvelu zatleskat. Strange dalece překonal start Ant-Mana, se kterým byl srovnáván, stejně tak vydělal téměř o 20 milionů více, než starty Capa a Thora. Nutno dodat, že megaúspěšní Strážci Galaxie startovali v létě a v podstatě s nulovou konkurencí o deset milionů výš. Strange se musel popasovat s konkurencí animovaných Trollů, což je ale úplně jiná cílovka.

Marvel tento úspěch musí těšit o to víc, že právě na Doctora Strange hodlají v dalších fázích budování svého vesmíru hodně stavět. Jeho úspěch značí jednak to, že lidi stále baví objevovat nové marvelovské hrdiny, filmu rozhodně neuškodila šlapající kampaň a obsazení Benedicta Cumberbatche do hlavní role. Dokáže stále populárnější Brit v marvelovském vesmíru skutečně funkčně nahradit Roberta Downey Jr., jak se stále častěji spekuluje?

Řešit se už rozhodně nemusí fakt, že Doctor Strange je hitem letošního podzimu. Studio udává základní rozpočet 165 milionů, dále počítejme s nějakými sto až sto padesáti za marketing. Strange už má teď na kontě 325 milionů dolarů celosvětově, což je částka, kterou ještě minimálně zdvojnásobí. Vzhledem ke spokojeným reakcím diváků i kritiků bych se pak nedivil, kdyby si film došel pro více než čtvrt miliardu z Ameriky a nějakých 800 milionů po celém světě. To už jsou tržby, které jej posílají mezi nejúspěšnější fláky letošního roku a jen by potvrdily letošní dominanci studia Disney na poli filmových tržeb.

Uvidíme, jak na tuhle hozenou rukavici za dva týdny zareaguje warnerovské želízko v podobě Fantastických zvířat a kde je najít. Osobně sázím na to, že souboj o pozici největšího podzimního hitu vyhraje Strange a prequel Pottera skončí lehkým zklamáním po finanční a těžším po té kvalitativní stránce. Rád se ale nechám přesvědčit o opaku.

7 komentářů:

  1. ...prequel Pottera skončí lehkým zklamáním po finanční a těžším po té kvalitativní stránce. Myslím si to samé, doufám, že se mýlím. Kdyby natočili film o Voldemortovi v bradavicích nebo o mladym Brumbálovi, to by , mysím, přitáhlo víc lidí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mladý Brumbál tam bude. Hlavní linie bude samozřejmě o Scamanderovi a ohrožení americké kouzelnické komunity, ale v pozadí bude čím dál více se prosazující linie s Grindewaldem A mladým Brumbálem. Grindewald s Brumbálem se společně snažili nalézt Relikvie smrti, když ale kvůli tomu umřela Brumbálova sestra, rozešli se ve zlém. Grindewald chtěl později nastolit nový světový řád a měl velkou souvislost s druhou světovou válkou. Navíc, epický několikahodinový duel mezi Grindewaldem a Brumbálem se odehrál před koncem války v 1945, Rowlingová prozradila, že to nebyla náhoda. Tahle část by mohla být skvělá, víc jsem napjatý ohledně linie v New Yorku s fantastickými zvířaty.

      Vymazat
    2. Grindewald a Brumbal, jo? To zni celkem dobre. Nebyli ti dva nahodou milenci?

      Vymazat
    3. Brumbál do něj byl platonicky zamilovaný, ale nevím jak Grindewald...

      Vymazat
  2. Já doufám, že Fantastic Beasts v kinech uspějí a hlavně budou skvělým filmem. WB stále drží spoustu informací pod pokličkou, a odhalují pouze nesouvislé dílky skládačky. Navíc ta linie s Grindewaldem a Brumbálem zní velmi slibně. Prosím, ať je to dobrý.

    OdpovědětVymazat
  3. Taky bych rekl, ze souboj kouzelniku vyhraje Strange, ikdyz na Zvirata se pres puvodni skepsi celkem tesim. A Strange si ten uspech zaslouzi, ten film je vazne fajn a nebal bych se ho klidne zaradit do TOP5 marvelovsky tvorby. Do ted jen trosku lituju, ze jsem nesel na 3D, to mohl byt docela fajn zazitek. Kdyby nahradili Starka Strangem, vubec bych se nezlobil. Intelekt i charisma na to ma dostatecne. A moc lepsich kandidatu na vedeni novych avengeru tam ani neni :)

    OdpovědětVymazat
  4. Doufam ze vyhraji zvirata, Strange byl dalsi hovadina od Marvelu, barevne az moc, s nemastnym neslanym zaporakem bez osudovosti a lepsiho scenare. Nezaslouzi si to.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.