neděle 4. října 2015

Recenze: Quantico: Kdo mezi FBI nováčky je terorista?

Akční drama s detektivní zápletkou chce být něco mezi Homelandem, Uprchlíkem a Deseti malými černoušky. Podařilo se?


O čem to je?

V New Yorku došlo k nejhoršímu teroristickému útoku od 11. září a FBI je přesvědčená, že terorista se skrývá mezi nováčky FBI, kteří před několika měsíci začali studovat ve speciálním výcvikovém táboru v Quanticu. A samozřejmě, ještě před koncem prvního dílu se ukáže, že nic není jak vypadá a nejspíš za tím vším bude nějaké velmi rafinované spiknutí, kde každá postava v průběhu následujících dílů minimálně dvakrát změní svůj charakter ze záporáka na klaďase a zpět.

Quantico je další velká seriálová novinka, která letos nabízí našlapaný děj mixující vyšetřování velkého tajemství s akčním příběhem. Jen místo tetování z Blindspotu/nebo seznamu v BlackListu je tu tabule s tvářemi nováčků FBI, z nichž každý má nějaké tajemství. Cliffhangerů a podzápletek je v prvním dílu rozházených víc než dost, takže bude co sledovat. Aby se divák nenudil, prolínají se tu (někdy trošku nelogicky a na sílu) navíc dvě časové roviny (podobně jako ve Flash Forwardu). V té jedné sledujeme nástup nováčků od prvního dne, v té druhé hlavní hrdinku, která přežila teroristický útok a je z něj podezřelá. Ocitá se tak na útěku a musí svoje jméno očistit (jako Uprchlík).


Pro a proti 


Technicky se Quanticu nedá nic zásadního vytknout. A scenáristicky také ne. Je to popcornový seriál, který přesně odráží situaci na trhu. Nudit se nebudete, ale postavy se vám pod kůži nedostanou, na to ani nemají čas. V zájmu rychlého tempa se tu opět stejně jako v LimitlessMinority Report nebo Blindspotu všichni občas chovají zkratkovitě a bude zajímavé porovnávat, který z těchto seriálů tempo udrží za takových 10 dílů. Množství nahozených tajemství je tu značné, scenáristé budou mít co dělat, aby s tolika míčky dokázali žonglovat.

Multi kulti obsazení je solidní (podle seriálů to začíná vypadat, že běloši jsou v Americe menšina), postavy jsou typově dobře vybrané a Priyanka Chopra v hlavní roli je vcelku sympatická, i když agentka je to čistě televizní. Uvěřitelná je hlavně když flirtuje, v akci je to slabší a zoufalství při zatčení jí nešlo vůbec, ale tak nemůže být každá herečka Claire Danes, že. A když už jsme u toho, stejně jako se k sobě mají hlavní představitelky Quantica a Homelandu, mají se k sobě i oba seriály. Quantico mi zkrátka přijde ve srovnání s Homelandem naivní, ploché a nevyzrálé. Ale pokud nechce být strhujícím dramatem ale jen akční oddechovkou především pro teenagery, tak je všechno v pořádku.

Verdikt

V tuto chvíli si Quantico určitě zaslouží další pozornost, nicméně je to seriál, který zdaleka není tak výjimečný, jak by si přál a jak se tváří. K doběhnutí na špici mu chybí psychologicky propracovanější postavy a lepší herecké výkony, přebývá mu naopak snaha o akčnost a zvraty za každou cenu a zcela tu absentuje důraz na atmosféru. Někdy dojdete dál, když se nesnažíte jen sprintovat, ale střídáte to s chůzí. A to Quantico neumí. Seriálovou jedničkou mezi novými akčními dramaty tak zatím pro mě zůstává Blindspot, který sice také uhání jak o život, ale je přece jen lépe obsazený, napsaný a celkově říznější.

Hodnocení: 7/10

3 komentářů:

  1. Pozeral som aj quantico aj blindspot a obidve sa mi pacili, ale viac sa tesim na quantico ako na blindspot (tam uz ten druhy diel mi neprisiel az tak dobry)

    OdpovědětVymazat
  2. Mne se prave druhy dil Blindspotu necekane libil, jak do toho slapli, nechali jim necekane bouchnout barak za prdeli atd... plus to ma vyborny casting. Tak jako tak, jeste ze uz zacina Homeland:-D

    OdpovědětVymazat
  3. No, nechci nic říkat, ale běloši v USA už víceméně menšína jsou nebo v nejbližších letech budou, takže to multikulti obsazení je věrnější realitě, než když je tam banda bělochů a jeden symbolický černoch.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.