čtvrtek 1. října 2015

Analýza: Pravda o tom, proč režisér Rupert Wyatt opustil Gambita

Kdo ví, jestli se Channing Tatum dočká svého vysněného Gambita. Před pár dny opustil za záhadných okolností projekt režisér Rupert Wyatt a Gambit je tak znovu sirotkem, který by měl sice do kin dorazit na podzim 2016, ale času na to už moc nemá. A hrozí, že pokud se  i najde rychle nový režisér a stihne film natočit včas, na kvalitě se to podepíše. Proč ale talentovaný Wyatt film opustil, to zajímá celý Hollywood. Máme tu snad Josh Fantastic4 Trank syndrom?


SOUVISEJÍCÍ: Star Wars: Josh Trank nebude režírovat spin-off ke Hvězdným válkám
SOUVISEJÍCÍ: Hvězdné války: Proč režisér Josh Trank vycouval ze spin-offu ke Star Wars?

Režiséři to v současném Hollywoodu nemají snadné. Riskovat chce málokdo, jistotu vrácených peněz chtějí všichni. Tím spíš, že rozpočty filmů jsou obrovské (v případě Gambita minimálně 100 milionů) . A tak filmy nejsou ani zdaleka výsledkem režisérovy osobní vize, ale plánů celé řady manažerů, z nichž Kevin Feige u Marvelu naštěstí patří k těm osvíceným. Tak to ale není v celé řadě jiných případů, kdy kravaťáci dýchají režisérům za krk a navrhují  jim svoji vizi. Na jednu stranu je to někdy dobře, protože režisér řeší v současnosti spoustu technických věcí a tak na dramaturgii nemá tolik času, ve finále je to ale on, kdo je pod vším podepsaný.

O tom, kam to celé může zajít, jsme se přesvědčili  u nové Fantastické čtyřky. Ať už měl Josh Trank svoji vizi lepší než studio nebo ne, tahanice mezi oběma stranami nakonec nepomohly nikomu - a filmu už obzvlášť ne. Samozřejmě, velký podíl na tom měl sám Trank, který si svým chováním vykopal solidní režisérský hrobeček.

Rupert Wyatt, muž s vizí, co vždycky zmizí


A teď je tedy v problémech kvůli režisérovi další film. Gambit. Rupert Wyatt, který stál u Zrození Planety opic, původně odešel kvůli neshodám nad rozpočtem, ale bylo jasné, že je za tím něco víc. Problémy s  penězi většinou přichází, když se mění scénář nebo když má režisér náročnější požadavky, než by si studio představovalo. A teď konečně vyplynulo na povrch, jak to celé bylo.

Wyatt chtěl pro Gambita jeho vlastní (svůj) svět, jenže to se studiu nelíbilo. A tak raději odešel. Wyatt nastartoval úspěšně sérii Planeta opic a tak má v Hollywoodu pověst velmi šikovného filmaře. Vstává brzy, spát chodí pozdě, na schůzkách je včas a nemá nouzi o nápady, problémy s ním nejsou. Kromě jednoho. Za poslední dobu odešel hned od několika projektů. Equalizer, Londongrad a dokonce i Úsvit planety opic.

Komiksové novinky: Kdy se začne natáčet Gambit a na kolik vyjde? Co prozradil scenárista nového Spider-Mana?

Od Zrození planety opic vlastně Wyatt natočil jen jeden film (za čtyři roky) - neúspěšného Gamblera s Markem Wahlbergem. Od všech ostatních filmů odešel, přestože se jim původně upsal. Pak ale cítil, že ne všechno, co by ve filmu chtěl, tam chce i studio. Nepodařilo se mu manažery přesvědčit o své vizi a tak řekl Čau. Svým způsobem je to asi dobře pro něj, film i studio, na druhou stranu pokud nejste M. Night Shyamalan, šanci v Hollywoodu nedostanete zas a znovu každý den. Jakmile se o vás rozšíří, že se s vámi těžko pracuje, začne nabídek ubývat. Wyatt samozřejmě není problémový v komunikaci, ale pokud byste věděli, že odstoupil ze tří posledních projektů, kterým původně řekl ano, zavolali byste si ho?

Gambit je každopádně nyní bez režiséra. A pokud se brzy nedozvíme náhradu, může se stát, že my za rok budeme bez Gambita,


0 komentářů:

Okomentovat

Děkujeme za Váš názor.