pátek 26. prosince 2014

TOP 3: Nejlepší filmy roku 2014 podle redakce Gorilly

Konec roku je skoro tady a tak se samozřejmě pustíme do rekapitulování. Tentokrát toho, jaké filmy nás v roce 2014 nejvíce oslnily.



Lukáš Franta

Velmi dobrých filmů přinesl rok 2014 spoustu, opravdu mě nadchly ale přesně tři.

Strážci Galaxie 

Vtipné, svižné, komiksové, postmoderní a odvážné. Strážci Galaxie (recenze) jsou přesně ten druh filmů, které mám rád. Neměnil bych na nich nic, snad jen datum premiéry druhého dílu.

Interstellar

Ne, tohle není cílený flame pro zažehnutí diskusní války, která už jednou proběhla. Odpusťte si své přechytralé nebo pohoršené komentáře o tom, že Nolan je přeceňovaný nebo že Interstellar je jeho nejslabší film. Interstellar (recenze) určitě není dokonalý film, ale rozhodně je to dokonalý filmový zážitek. Jeden z těch, který ještě dává návštěvám kina smysl a dokazuje, že obývák váš přece jen nezvládne vtáhnout do cizích světů tak, jako setmělý sál s velkým plátnem.

SOUVISEJÍCÍ: INTERSTELLAR: JAKÉ JSOU NÁZORY ZAHRANIČNÍCH RECENZENTŮ NA NOLANOVU ROZPORUPLNĚ PŘIJATOU SCI-FI ODYSEU?


Měřeno českou premiérou, která byla v lednu a tudíž se Vlk nedostal do našeho žebříčku za rok 2013, tenhle Scorseseho podvratný počin má neuvěřitelnou energii a dokáže ve vás probudit nejen protichůdné pocity, ale také neodolatelné nutkání propařit naplno aspoň týden.



Jan Liška


Pro pohádky mám prostě slabost. Je škoda, že právě tohle filmové odvětví, ve kterém dlouhodobě vynikáme, pomalu skomírá. Nebýt České televize a pár dalších producentů, nové pohádky by se už skoro netočily. Proto jsem na Tři bratry vyrazil do kina a rozhodně jsem nelitoval. Ano, není to perfektní, ale výkony Tomáše Kluse, Vojty Dyka a Zdeňka Piškuly byly dobré, četná camea herců ze staré gardy také potěšila a hudba pánů Uhlíře a Svěráka je vždycky příjemný bonus. Za mě osobně nejlepší český film tohoto roku.

2. Interstellar

Je mi jedno, co se o Nolanovi a jeho nejnovějším snímku říká, já se v kině bavil velkolepým opusem o záchraně lidstva. Matthew McConaughey si říká o dalšího Oscara a soundtrack je rovněž vynikající. Navíc ve mně film zanechal takový blbý pocit, že ty problémy s jídlem se klidně můžou v blízké době stát. Film jsem si užil, ale přesto jsem po jeho konci byl zaražený ještě pár dní. Pokud mně něco donutí k takovému zamyšlení, rozhodně to není slátanina.

1. Strážci Galaxie

Na Strážce Galaxie jsem se těšil dlouho dopředu. A James Gunn mě nezklamal. Výborně namixovaný snímek plný akce, humoru, hlášek a dobrých herců. Nenáročná popcornovka, která mi zpříjemnila zbytek léta. Jen snad moje uši trpí, protože jsem do nich v jednom kuse pouštěl Awesome Mix vol. 1.

 
Jan Lysý


Musím se přiznat, že tento rok jsem nestihl všechny filmy, které jsem chtěl vidět, spíše jsem se zaměřil na seriály, ale přesto jsem viděl pár zajímavých kousků. A překvapivě ve mně častokrát zanechaly větší dojem menší filmy a ne mnohamilionové blockbustery (i když jeden v mém výběru figuruje).

Už od svých raných let jsem fanouškem akčních filmů z Asie a tak jsem si samozřejmě nemohl nechat ujít pokračování jednoho z nejráznějších projektů v žánru, tedy Zátahu. Je pravda, že dvojka (recenze) je v několika ohledech trošku nedotažená (souboje, kde se protivníci hezky staví do fronty a čekají, až na ně přijde řada), ale i tak jde o jeden z nejlepších akčních filmů, které jsem za poslední roky viděl. Což mě u titulu z Indonésie docela překvapuje.
Komiksové animované filmy, to je moje. A zatímco, pokud jde o hrané projekty, tak z mého pohledu Marvel nechává DC daleko za sebou, tak v žánru kreslených filmů je to přesně naopak. Důkazem je i Justice League: War, projekt, který ukazuje, že animované záležitosti nemusejí být jen podívanou pro děti. Kdyby podobně dopadla chystaná hraná podoba Justice League, vůbec bych nenadával.
1. X-Men: Budoucí minulost

Zatímco kolegové jsou nejvíce unešení z jiné komiksovky, Strážců Galaxie, mě více oslovil zatím poslední díl X-Menů. Budoucí minulost (recenze) trošku překrucuje události z předchozích filmů a to mi docela vadí. Ale filmu to rád odpustím, protože jde o vizuálně poutavý blockbuster, ale současně také fungující „komorní drama“ o těžkém údělu mutantů a jejich snaze přežít ve většinové společnosti, která se bojí jinakosti.

Který film z roku 2014 nejvíce oslovil vás?

14 komentářů:

  1. sodoma gomora list

    OdpovědětVymazat
  2. Proč by člověk neměl komentovat daný výběr? Od toho je diskuze, ne? Akorát se mi nelíbí, že se tu jaksi dehonestuje případný přispěvatel už předem u Interstellaru. Ta zaslepenost vůči tomuto tvůrci je absurdní. Jinak můj list by vypadal tedy úplně jinak - Na hraně zítřka, Úsvit planety opic a pak těžko říct. Letošní rok považuji za opravdu slabý, což potvrzují i velice bídné tržby. Zklamání roku taky jasné - Hobit 3 a Intestellar.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen Interstellar klidně zbuzněte, on to Lukáš přežije, je to odolný hoch :D :D.

      Vymazat
    2. Tak Interstellar za zklamání roku určite nepovažuji, spíše největší zklamání jsou Želvy ninja, Hobit: bitva pěti armád a Hercules. Byly to mé očekávané projekty( Želvy ninja a Hercules) z mladých let. Tvůrci z toho ale bohužel nic nevytěžili.

      Vymazat
  3. Když už bylo zmíněna Justice League, neplánujete recenze animovaných komiksových filmů? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to možné. Já je sleduji poctivě, takže se do toho možná pustím :).

      Vymazat
    2. Moc recenzí (spíše žádné) na tyto filmy není pokud vím, takže byste aspoň nalákali nové čtenáře :D

      Vymazat
    3. Čekám na další animáč Justice League, tak uvidíme :D.

      Vymazat
    4. Co takhle Assault on Arkham? Podle mě nejlepší DC animáč letošního roku.

      Vymazat
    5. Přemýšlím o tom, že bych se do toho pustil. Viděl jsem to nedávno a je opravdu skvělý. Kdyby podobně dopadla filmová Suicide Squad, nenadával bych :D.

      Vymazat
  4. Do mé trojky by se vešli Strážci Galaxie, X-Meni: Budoucí minulost a vynikající akčňák John Wick. Naopak největší zklamaní pro mě byla Godzilla a Interstellar.

    OdpovědětVymazat
  5. Strážci Galaxie byli výborní , ale mě by je z první 3ky asi vytlačil Cruise s Edge of Tomorrow

    OdpovědětVymazat
  6. Captain America: The Winter Soldier
    X-men: Days of Future Past
    Edge of Tomorrow

    OdpovědětVymazat
  7. Pro me nejlepsi filmy 1. Interstellar,2. Xmeni,3. Godzilla, 4. Opice a 5. Strazci galaxie.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.