úterý 12. září 2017

Star Wars IX natočí J. J. Abrams!

Abrams zpátky u kormidla. Dnes ráno se objevila zpráva o tom, že Rian Johnson se v podstatě dobrovolně zřekl natáčení devátého dílu a dřív, než jsem to stačil zpracovat, máme tu další novinku - J. J. Abrams je zpátky u kormidla!


,,V Síla se probouzí jsme dostali v podstatě vše, v co jsme doufali a jsem nadšená, že se vrací, aby tuto trilogii završil," řekla k tomu Kathleen Kennedy.

LucasFilm se tak vrací k osvědčenému spolupracovníkovi, který celou trilogii nastartoval. A má v něm jistotu, že vše proběhne bez větších problémů a výsledná kvalita filmu bude na vysoké úrovni.

Ale ne všichni fanoušci asi budou jásat. Ani já si nejsem jistý, že je Abramsův návrat dobře. Patřím k jeho fanoušků, nezauzlily se mi střeva u finále LOST, miluju to, co provedl se Star Trekem a Síla se probouzí byla taky fajn, ale současně měla z mého pohledu i chyby, které mi vadí dodnes a bojím se, že je Abrams zopakuje. Zatímco Rian Johnson nám zřejmě/doufejme (podle všeho, co dosud víme) nabídne docela progresivní pohled na Star Wars, u Abramse hrozí trochu hraní na jistotu. A já bych raději, aby se sága vydala alespoň trochu směrem, kam dosud noha LucasFilmu nevkročila. Aby čerpala z Lucasova odkazu, ale nebála se ho posouvat - protože jen kopírovat a zbožně vzhlížet k tradici by znamenalo, že jsou Star Wars mrtvé.

Zajímavé přitom je, že LucasFilm by se nemusel inovacím zas tak bránit. Z rošamba kolem režisérů to sice vypadá, že tu mají vše nalinkováno ještě víc než u Marvelu a režiséři jsou pouze prodlouženou rukou producentů, ale opak je nejspíš pravdou. Sám Rian Johnson po vyhození Colina Trevorrowa prozradil, že jeho spolupráce s LucasFilmem byla naprosto pohodová. Že byl až překvapený z toho, že nedostal příkazem povinné jízdy, ale měl naopak velkou tvůrčí svobodu.

,,Myslel jsem si, že skončím jak Barton Fink a budu mít dávno po termínu odevzdání scénáře zatímco budu pořád na straně tři. Ale nikdy jsem se u psaní scénáře nebavil víc.... Nedostal jsem žádný nástřel příběhu, kam to má vše směřovat a dokonce ani seznam věcí, které se tam musí objevit. Celé tp probíhalo systém ,,Fajn, ok a jak to bude dál?"

Johnson tím nepřímo potvrdil, že Trevorrow nebyl vyhozen ani tak proto, co psal a chtěl točit, jako spíš proto, jakým způsobem se to snažil prosazovat v domnění, že jako režisér jednoho miliardového filmu (a jednoho uznávaného art filmu) má patent na rozum víc, než producentka celé řady zásadních blockbusterů.

V osobě J. J. Abramse něco takového nehrozí. Abrams je profík, s Kennedyovou už pracoval a i když možná Star Wars nejsou ve správných rukou (co myslíte vy?), rozhodně jsou v dobrých rukou a to je v tuto chvíli asi to nejdůležitější. A kdo ví, třeba se J. J. díky vlivu Reynoldsova Last Jedi víc odváže. Ostatně nebylo by divu, břímě odpovědnosti za start nové trilogie a oživení celého Star Wars byznysu už z něj spadlo, mohl by si to tedy teď víc užít.

Scénář napíše s Chrisem Terriem (Argo, Liga spravedlnosti). Premiéra nás čeká 24. května 2019.   20. prosince 2019

1 komentářů:

  1. Yessss. Takze se muzem zacit tesit na deathstar v4.0? Treba bude tenkrat placata

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.