pondělí 25. září 2017

Kingsman: Zlatý kruh sesadil z trůnu To, je ale co slavit?

Nedá se svítit, až se budou na konci roku sestavovat žebříčky největších letošních komerčních triumfů, adaptace Kingova To bude obsazovat ty nejvyšší příčky. Na čele amerického tržebního žebříčku se nicméně vyhřívala jen dva týdny, tento víkend ji z něj sesadilo pokračování filmu Kingsman. Jak si první sequel v kariéře režiséra Matthew Vaughna vede?


Inu, není to marné. Pokračování s podtitulem Zlatý kruh si o svém prvním americkém víkendu vedlo o něco lépe než první díl. Ten se zastavil na šestatřiceti milionech, dvojce svítí po třech dnech v kolonce americké tržby 39 mega. Svět přidává dalších šedesát, takže celkově jsme zatím na hezky kulaté stovce. Kde se schovává ono pověstné „ale“? Dvojka byla o něco dražší než první díl, to zaprvé. S oficiálním rozpočtem 104 milionů dolarů jde o Vaughnův nejdražší film po X-men: První třída. V porovnání s nejdražšími filmy letní sezóny jde pořád o přijatelnou částku, jednička nicméně byla o dvacet mega levnější a před dvěma roky navíc nešlo o populární značku. Ve zkratce – pokračování všeobecně velmi kladně přijímaného filmu by mělo úvodní tržby přeci jen navýšit o něco víc než o tři miliony.

Další problém by navíc mohly představovat horší kritické reakce. Osobně mi Zlatý kruh nepřišel o nic slabší než Tajná služba, všeobecné přijetí je nicméně přinejlepším lehce nadprůměrné. Proto nelze předpokládat, že by z filmu vyrostla taková trvalka jako z jedničky, která dokázala tržby z úvodního víkendu více než ztrojnásobit. Druhý díl se pravděpodobně přehoupne přes amerických sto milionů, rostoucí popularita značky pravděpodobně opět vyžene celosvětové tržby až někam k hranici 400 mega, ovšem studio Fox má v tomto případě asi velmi podobné pocity jako v případě letní Války o planetu opic – jde o obstojný výsledek, ale očekávání pravděpodobně byla o řád vyšší.

U Warner Bros. naopak mají všechny důvody slavit. Po Wonder Woman, Dunkerku a druhé Annabelle vytáhli z rukávu čtvrtý jasný hit v řadě, To nejenže naplnilo předpoklady, ale dalece je překonalo. Momentálně jsou celosvětové/americké tržby 477/266 milionů dolarů, což je na zářijovou premiéru, která má navíc R-kový rating zkrátka neskutečné. Už příští týden padne hororový rekord Šestého smyslu v Americe (293,5 mil.), mezi všemi R-kovými filmy je To momentálně šesté a jistě ještě překoná tržby Pařby ve Vegas a druhého Matrixu. Zkrátka neskutečný úspěch na všech frontách, Warneři s dvojkou jistě nebudou dlouho otálet a jakmile oznámí datum premiéry, okamžitě půjde o jednu z nejočekávanějších kasovních událostí daného období.

0 komentářů:

Okomentovat

Děkujeme za Váš názor.