pondělí 25. září 2017

TOP 5 nejlepších rolí Jana Třísky

Jan Tříska, jedna z největších českých hereckých legend a nezapomenutelná osobnost, už není mezi námi. Tak si ho pojďme připomenout, tenhle frajer si to zaslouží.

Ačkoli byl výborný herec, buďme upřímní - Jan Tříska těch opravdu velkých filmových rolí na kontě nemá zas tolik, divadlo mu dalo větší příležitosti. Kariéru si sám dobrovolně zkomplikoval v sedmdesátých letech, tedy v době, kdy byl na vrcholu kariéry, protože emigroval do USA a tam se samozřejmě ve filmu prosazoval mnohem hůř. Ale nevzdal to a začal znovu. Měl zde naštěstí parťáka Miloše Formana, který ho obsadil např. do filmu Ragtime a i když velké role se přece jen v Hollywoodu hledají hůř, Třískovi se podařilo v Hollywoodu prosadit tak, jak to od té doby dokázal už jen Karel Roden. Nebyly to hlavní role, ale zahrál si například v Hyamsově sci-fi 2010: Vesmírná odysea po boku Roye Scheidera, k vidění byl ve vandammovce Černý orel, ve známé komedii Nevěrně tvá nebo třeba v Peckinpahově thrilleru Vražedný víkend s Rutgerem Hauerem. Režiséři často využívali jeho asketickou tvář pro role drsnějších postav, často zabijáků nebo agentů a nebo naopak knězů. Trošku se zapomíná na to, že dokázal skvěle pracovat s hlasem - byl to on, kdo byl slyšet v některých Zemanovým filmech jako poetický a současně ironický vypravěč (Na kometě, kde předaboval Emila Horvátha ml. a v animáku Dobrodružství námořníka Sindibáda). A zapomenout nesmíme ani na to, že byl vynikajícím dabérem Jeana Paula Belmonda.

1) Obecná škola


Legendární role Igora Hnízda v Obecné škole Jana Svěráka zpečetila Třískův kultovní herecký status. Jeho návrat do českého filmu jako by odrážel ducha doby a symbolicky potvrzoval změnu režimu a nově nabytou svobodu. Jeho v Česku zřejmě nejznámější role, v níž prodal své nejsilnější stránky.




2) Záhada hlavolamu


Pokud jste fanoušky Rychlých šípů a viděli jste tento seriál, pak víte, že Tříska byl naprosto famózní jako Široko. I tady prodal svůj hlas a silné osobní charisma. Podobně je nezapomenutelný i jeho výkon v seriálu F. L. Věk.








3) Na samotě u lesa


Menší role, na které je ale krásně vidět, jak byl Tříska velký herec, který i na malém prostoru dokázal zaujmout. Scény, ve kterých vystupuje společně se Zdeňkem Svěrákem patří k těm nejlepším z celého filmu. Podobně by sem šlo zařadit i celou řadu dalších jeho rolí této velikosti.








4) Radůz a Mahulena


Třískův cit pro text, dramatično a poetično, kdy každé jedno slovo dokázal prodat, se naplno projevil v adaptaci Zeyerova dramatu, v níž si zahrál samotného Radůze. Film už si dnes asi pustí jen studenti filmové vědy, ale když mu dáte šanci, nebudete litovat, protože Jan Tříska společně s Magdou Vašáryovou jsou v obou titulních rolích fantastičtí.




5) Král Lear


I když to není filmová role, musel jsem ji zařadit. Jeho Král Lear je jednou z těch nesmrtelných rolí, o kterých se učí na školách; dokonalé propojení hercovy duše a těla s postavou; výkon, na který se nezapomíná ani po letech a který s přehledem obstojí ve světovém měřítku.  Zpětně si říkám, že je obrovská škoda, že toho tehdy někdo nevyužil a nenatočil Leara s Třískou jako poctivý film. Ale co víc si herec může přát, než že si i po letech pamatujeme, co jsem cítili, když hrál Leara právě on? Že ho podal ve vší jeho komplikovanosti a přesto srozumitelně a s pochopením pro každou větu, kterou Shakespeare a překladatel Martin Hilský napsali.

A že si ho navíc vždy bude národ pamatovat jako čestného člověka, který se nebál stát si za svým názorem, to už je pouze bonus. Odešel tak nějak ve svém stylu a navěky budeme řešit, zda dobrovolně nebo ne - jen tajně doufám, že se v tu chvíli necítil úplně sám a bezmocný.

Čest jeho památce.


1 komentářů:

  1. Já si představím, Obecnou školu, Máj a reklamu na Budvar...

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.