neděle 19. března 2017

Kráska a zvíře zbourala pokladny kin

Podle očekávání… O jak moc velký úspěch jde?

Že Kráska a zvíře bude obrovský kasovní hit, s tím se počítalo snad o uveřejnění prvního teaseru/úspěchu Knihy džunglí. Disney jí věřil tak moc, že si kromě ní na celé první čtyři měsíce roku nenaplánoval jinou premiéru a spoléhal čistě na moc předělávky své animované klasiky. Teď už můžeme naplno říct, že nešlo o risk, ale o sázku na jistotu. Kráska a zvíře si podle prvních víkendových prognóz připsala sedmý největší otvírák v historii, konkrétně 170 milionů dolarů. Jde o největší březnový otvírák, ani z těch dubnových se mu nemůže nikdo rovnat. Emma Watson a digitální Dan Stevens si podali loňský souboj Batmana se Supermanem, k tomu přidali dalších 180 milionů dolarů ve zbytku světa.

350 mega během úvodních tří dnů, to není špatné skóre, otázkou zůstává, zda to bude stačit na očekávanou miliardu dolarů. Vzhledem k tomu, že film čeká premiéra ještě v celé řadě zemí (včetně Francie, kde se dají očekávat mimořádné zisky), ohlasy jsou vesměs pozitivní (divácké hodnocení CinamaScore je čisté A) a jde o pohádkovou klasiku, které by tržby nemusely klesat zdaleka takovým tempem jako konkurenci (viz Popelka a Kniha džunglí, ty filmy svůj úvodní víkend ztrojnásobily!), si nade vší pochybnost stojím za tím, že ano. 160 milionů rozpočtu už je doma, marketing se splatí za chvíli také a Disney pak může začít přepočítávat zisky. Kráska bude útočit na hranici 500 milionů jen z Ameriky a zbytek světa bude přidávat velmi podobné, ne-li vyšší částky, takže film skončí někde na hranici 1,1 miliardy dolarů.

Ano, myšákovi to zase vyšlo. V příštích letech se tak můžeme těšit na záplavu dalších předělávek jeho animovaných klasik, dovolím si ale tvrdit, že úspěch Krásky a zvířete zůstane jedinečný. A to jak po kvalitativní, tak i po finanční stránce věci. Nějak si totiž nedovedu představit, že by zájem o tyto velkorysé, ovšem minimálně inovativní látky mohl mít ještě potenciál růst.

1 komentářů:

  1. Mohly by udělat druhý díl osobně jsem na tom byla a podle mě to nemělo chybu.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.