pondělí 25. dubna 2016

Téma: Je Batman vs Superman propadák, nebo ne?

Už 5 týdnů je Batman vs Superman v kinech. Neobešlo se to bez rekordů všemi směry a zdá se, že už můžeme pomalu vynést finální rozsudek.

Batman vs Superman: Úsvit spravedlnosti patřil k nejočekávanějším filmům roku. Setkání dvou největších komiksových legend se desetiletí odkládalo a byla na něj upřená velká pozornost. Tím spíš, že film slouží současně i jako skutečný start pro celý DC filmový svět.

Ještě před premiérou se mluvilo o tom, kolik film stál a kolik tedy musí utržit, aby na sebe vydělal. Ví se, že budget byl kolem 250 milionů dolarů, ale marketingové náklady byly dalších 150-160 milionů. To dělá z filmu jeden z nejdražších projektů všech dob a aby se dostal do černých čísel, musel by utržit dvojnásobek - tedy někde kolem 800 milionů dolarů.

To je suma, na které se odborná veřejnost shodla jako na prvním klíčovém bodu. Tím druhým je suma, kterou musí Batman vs Superman dosáhnout, aby ho všichni vnímali jako úspěšný film. Nikdo samozřejmě nezná číslo, které očekávali manažeři a šéfové ve Warner Bros, a tak můžeme jen srovnávat. Konkurenční Avengers utržili napoprvé po celém světě 1,5 miliardy. Druhý díl loni utržil 1,4 a přestože to je ohromující suma, film není všeobecně považovaný za úspěšný (tady se ukazuje jak relativní pojem úspěšnost je, protože 1,4 miliardy jistě je úspěch). U Disneyho velmi pravděpodobně čekali od sequelu víc, nikoliv méně. A výslednému dojmu nepomohly ani nepříliš dobré recenze.

Neuvěřitelných 1,5 miliardy dolarů loni utržilo i Rychle a zběsile 7 a Star Wars: Síla se probouzí si připsaly na konto něco málo přes 2 miliardy. Těžko tedy si tedy představovat, že by od spojení dvou naprosto ikonických komiksových postav Warneři čekali čísla téměř o polovinu menší. Fanoušci a odborníci se shodovali, že Batman vs Superman by mělo v kinech utržit alespoň 1 miliardu, já bych na místě Warner Bros bral v daném situaci miliardu dokonce jako povinnost a výhled od 1,3 - 1,5 miliardy.

Start se podařil, ale palivo dochází

Start Batman vs Superman bude ještě dlouho patřit k nejkontroverznějším filmovým startům filmové box office historie. Kampaň se tak úplně nepovedla. V jednom z trailerů Warneři prozradili až příliš a fanoušci jim to dali vyžrat. Studio se pak sice pokusilo vcelku úspěšně kurs kampaně vrátit do správných kolejí, ale první stín pochybnosti byl vržen. 

Další přišel záhy. Zatímco Captain America: Občanská válka měl předpremiéru téměř tři týdny před oficiální premiérou, protože Marvel tušil, že má v rukou dobrý produkt, Warneři si dávali na čas. Novinářská projekce se konala na poslední chvíli, byli na ni pozvaní jen vybraní novináři, nesměli si s sebou vzít ani partnery a podepisovali velmi dlouhý příslib mlčenlivosti. To nebylo úplně dobré znamení.

Když film dorazil do kin, zboural hned několik rekordů. Stal se celosvětově nejúspěšnější superhrdinskou komiksovou premiérou se 424 miliony dolarů a se 166 miliony také nejúspěšnější premiérou v USA před startem letní sezóny. Tahle čísla Warnerům nikdo nevezme, ale nejvíc s nimi obelhali Warneři sami sebe. 

Podařil se jim totiž husarský kousek - díky startu mimo hlavní sezónu dokázali nasadit film po celém světě na stejné datum - dokonce i v Číně, kde většinou americké filmy startují později. Start byl díky tomu mimořádný, ale o to větší byl pád, protože žádné dodatečné nakopnutí už nemohlo přijít. Warneři nejspíš doufali, že šuškanda o tom, že v kinech je nejúspěšnější komiksový film všech dob jim pomůže udržet vysoké tržby a vytvořit pozitivní PR, všechno se jim ale záhy vymklo z rukou.

Word of Mouth - klíč k (ne)úspěchu?

I když ne všechny recenze byly vyloženě záporné, nadšených bylo méně. A protože server Rotten Tomatoes zařazuje smíšené recenze mezi ty špatné, byl velice rychle poměr dobrých versus špatných mizerných 28%. A začala se šířit úplně jiná šuškanda. Že jde o špatný film. 

Našla se sice i početná skupina fanoušků (většinou skalních fanoušků DC), kteří byli filmem nadšení, ale jejich hlas nepřebil většinu. A tak se Batman vs Superman už o týden dočkal jednoho z největších pádů návštěvnosti v historii - o 69% a o 81% pokud bychom počítali jen páteční tržby. Nemohl za to přitom žádný konkurenční film. V kinech v té době byla Moje tlustá řecká svatba 2, která měla velmi špatné recenze a tak se stala nečekaná věc. Ne, že by si diváci zvolili jiný film, ale prostě nepřišli do amerických kin vůbec.

Sám jsem word of mouth zažil na vlastní kůži (a pomohl ho šířit, sorry DC fans). Můj kamarád není žádný velký komiksový fanoušek, ale má obecně rád trikové blockbustery a mezi nimi i ty komiksové. Z Muže z oceli jsme oba odcházeli spokojení, ani jeden z nás neřešil, zda Superman zabil nebo ne... prostě jsme se bavili. Když se mě ale zeptal , jaký je Batman vs Superman, že prý slyšel, že nic moc, řekl jsem mu popravdě, že to není špatné, ale že Muž z oceli se mi líbil víc, že jediná dobrá akce je ta Batmanova známá z traileru a že konec je vlastně hodně podobný Muži z oceli. ,,Tak já se podívám až bude Blu-Ray," zazněl verdikt. Pokusil jsem se ho ještě zvrátit slovy o tom, že to je lepší vidět v kině a že se mu Úsvit spravedlnosti třeba bude líbit, ale bylo pozdě. Společně s šuškandou na internetu a v okolí jsem přispěl k jeho rychlému rozhodnutí. A podobným způsobem se nejspíš rozhodovaly po světě tisíce jiných diváků.

Výsledek? Batman vs Superman je po pěti týdnech rychlého propadu žebříčkem na celosvětových 850 milionech a odhady na jeho uzávěrku po deseti týdnech se pohybují kolem 900 milionů. Tedy víc než je účetně klíčových 800 milionů, ale pod magickou 1 miliardou, kterou dokázal pokořit i Temný rytíř bez přítomnosti Supermana. Dvakrát. Současně je to také v USA v tuto chvíli o 40 milionů méně, než utržil 6-7x levnější Deadpool. V řeči čísel to určitě propadák není, to bychom Snyderovu filmu křivdili, protože utržil pořád víc než Muž z oceli, Amazing Spider-Man i většina marveláckých sólovek - obzvlášť když si uvědomíme, že Batman vs Superman je teprve druhým filmem z velké série. 

Na druhou stranu, těžko srovnávat Batmana a Supermana s Iron Manem nebo Thorem, kteří navzdory své popularitě nebyli při svých filmových startech zdaleka takové komiksové hvězdy. A ze srovnání s už zmiňovaným donedávna menšinovým Deadpoolem (navíc eRkovým) pak Batman vs Superman: Úsvit spravedlnosti vůbec nevychází dobře. Dokonce by se dalo říct, že směšně. Kdo jiný, když ne tihle dva by měl bourat rekordy a atakovat miliardu? Jenže to se nestalo.

Resumé? 

Miliarda v nedohlednu, jen o málo víc než poloviční tržby oproti většině nejúspěšnějších filmových frančíz současnosti, nakládačka od kritiků (o kterých DC fans strašně rádi tvrdí, že komiksu nerozumí, aniž by si uvědomovali, že spousta negativních recenzí byla od amerických recenzentů z řad geeků, kteří Batmana nebo Supermana milují, protože na něm vyrostli stejně jako my na Čtyřlístku, Rychlých šípech a  Saudkovi). U Warnerů tedy nemůže být úplný klid. Na druhou stranu ale studio nepanikaří. Moudrý tah. WB mají dost času situaci uklidnit a promyslet, jak budou divákům svůj svět prodávat dál. Je tu eRkové Blu-ray vydání, které může pošramocenou reputaci napravit (byť Lexe Luthora asi celého nevystřihnou). Zack Snyder dál v klidu točí Justice League. Navíc mají DC A WB v záloze velmi dobře přijímaný Sebevražedný oddíl. A je tu také Wonder Woman, která patřila k nejsvětlejším bodům Úsvitu spravedlnosti.

Pro Warnery je v tuto chvíli důležitější kritický ohlas. Finančně možná nedobyli metu, kterou si vnitřně stanovili, ale zásadní problém nemají, zahojí se na Blu-Ray, televizních právech a merchandisingu. Kriticky si ale příliš nepomohli. Marvel tak sice zatím v téhle válce pořád vyhrává a na konto si nejspíš už brzy připíše díky Občanské válce další vítěznou bitvu, ale rozhodnuto ještě není. DC s Marvelem tuhle zatáčku vybrali s lehkým zaváháním, ale nezruinovala je a jede se dál. A byla by chyba studio, které má na kontě Temného rytíře a Mad Maxe, podceňovat.

8 komentářů:

  1. Pre mňa, je to špičkový film, plný všetkého čo som od tohto filmu chcel. Nejaké logické "niečo" s Martou ma nezaujíma, vlastne išlo len o súcit nad niekým, kľudne miesto Marty mohol povedať "Zachráň moju mamu!".

    Akcie aj "komixových" vecí tam bolo nadmerne, dokonca sa mi veľmi páčilo aj akési spojenie viac komixov.

    Ale pre iných, pre niekoho to je určite neskutočné sklamanie, a obrovský propadák na film o stretnutí dvoch gigantov. Súhlasím, že o Iron Manovi, Thorovi nikto možno ni len nepočul, ale Batman a Superman, to už je iná káva a preto je určite veľmi zlé, že nezarobili zatiaľ ani 1 mld, dokonca, že aj tie hodnotenia sú také aké sú.
    Už trailer ma sklamal a odteraz už na nič čo ma zaujíma a o čom viem, že na to pôjdem do kina trailery nekukám. Pretože to čo tam ukázali ma neskutočne nasralo, možno tým chceli len prilákať divákov ale preboha načo? Veď už len ten názov musí ľudí prilákať nie?

    To je možno problém celého filmu, sklamaný skalný fanúškovia už boli pri pohľade na trailer (ak ho videli). Batman nikdy nebol taký nenávistný, aj keď ako sme počulu v tomto filme už v Gothame úraduje viac ako 20 rokov, takže môže ma povahu z Dark Knight Returns, ale aj tak.
    Superman je tam naivný, mne sa to páči, pretože by podľa mňa taký mal byť, ale asi sa to aký bol nepáči každému. Záverečná bitka bola podľa mňa viac ako dobrá, aj keď sa do nej Batman moc nezapojil (prečo asi), ale niečo, niečo tomu chýbalo. Možno viac Supermana v bitke, alebo naopak, kedže to bol film o Batmanovi nejaký jeho super geniálny nápad, na ten si asi musíme počkať až keď budú stáť proti Darkseidovi.

    Verdikt: Film som videl 2x, rád si ho pozriem aj keď už bude "dostupný", mne osobne sa páčil veľmi, a je mi jedno ako na ňho kto nadáva, aj napriek chybám (ktorých, ale nebolo veľa). Oproti Civil War, First Avengers či dokonca Deadpoolovi ale šancu nemá. To je smola.
    Napriek tomu sa teším na ďalšie a pôjdem na ne do kina. Napriek tomu, by som si rád pozrel trebárs aj Batman v Superman 2, 3, 4 :)

    OdpovědětVymazat
  2. Podle me super film. Prislo mi, ze tahle komixovka ma to co marvel ne - pribeh a dej. Marvel mam rad, ale je to akcemi prefouknuta bublina bez hlubsiho pribehu nebo zamysleni. Jedinou chybou bylo obsazeni toho tajtrlina eisenberga jako luthora.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nepatřím k haterům BvS ale že by zrovna příběh a děj tohole filmu jakkoliv válcoval filmy od Marvelu to tedy nesouhlasím.

      Vymazat
  3. Dobrej článek, jsem rád, že tady konečně nehoní senzaci ale napíše jak to ve skutečnosti je. Čekalo se určitě mnohem víc ale 900 mega je furt slušný číslo a Warneři by neměli panikařit. Každopádně by to chtělo už fakt nějakej kritikou oceněnej příspěvek do DC univerza (věřím v Suicide Squad). Pak už to celý nabere alespoň nějakou setrvačnost která ustojí i případný slabší kousky.

    OdpovědětVymazat
  4. Chtěl bych se zeptat, co se rozumí pod pojmem v černých číslech? když řekněme že natočení a marketing stály dohromady nějakých 400, co se bere jako dalších 400 aby byl v černých číslech? předem díky za odpověď, už jsem to tu viděl několikrát a vždycky mi to vrtalo hlavou

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. pulka jde kinarum(nazacatku vic filmu, pak vic kinarum)

      Vymazat
  5. Neviem koľko chodí na Gorillu ľudí, ale možno by to chcelo niečo kde by ľudia mohli aj viac popísať o svojich teóriách a pod. k filmom, určite je niečo také na 9gagu alebo niekde, ale myslím skôr niečo CZ/SK.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Včera som tak rozmýšľal nad Man of Steel a týmto Batman v Superman. Nad tým ako Superman zabil Zoda.
      Keďže som pred nedávnom dočítal všetky Injustice God Among Us spomenul som si na Lords of Justice a napadlo ma, čo ak nám to celé chcú naservírovať ako inú Zem, neviem aké číslo?
      Čo ak to smeruje k tomu, že Superman bude zabíjať zloduchov potom čo mu zabijú Lois a vytvorí Režim? Viete čo tým myslím? Perfekte by to sedelo na to, že Superman zabil Zoda, okrem toho by to bol neskutočný zvrat v príbehu keby ľudia zistili, že sa celú dobu pozerali na začiatky a zrod "zlého" Supermana.

      K tomu mám aj koniec, ktorý by sa kľudne hodil aj do Injustice:
      Čo ak by Batman a spol. cestovali buď spať v čase alebo do inej dimenzie kde je Superman čisto dobrý a má svoju Lois? Veď vieme, že ak sa stretne dobro a zlo vždy vyhrá dobro, tzn. že dobrý Superman by porazil zlého Supermana. Prípadne, čo ak by v nejakom z XXX vesmírov bola Lois živá, ale Superman nie, a len by jedného priviedli k druhému?

      Aký by bol Váš názor?

      Vymazat

Děkujeme za Váš názor.