sobota 24. prosince 2016

TOP 5 nejlepších vánočních filmů

Vánoce jsou svátky klidu, míru a pohody, ale filmoví hrdinové dostávají zabrat i v tuhle dobu. A nás to baví. A tady je pět filmů, bez kterých si Vánoce neumíme představit. Každý z nich je jiný, ale dohromady se vám postarají o dokonalý filmový vánoční zážitek.

Tři oříšky pro Popelku


Překvapení že? Tři oříšky pro Popelku nestárnou a mají všechno, co má česká filmová pohádka (za německé peníze) mít. Humor, napětí, skvělou hudbu a hlavně famózní Libušku Šafránkovou v hlavní roli. Tohle se panu Vorlíčkovi (a spol.) povedlo.



Sám doma

Stejná klasika jako Tři oříšky pro Popelku. Malý Kevin, jeden dům a dva natvrdlí zlodějíčci se svého času postarali v kinech o královskou zábavu (dodnes si vybavuju, jak kino řvalo smíchy, když pouštěl z videa gangsterku) a vydrželo jim to dodnes. Je to už neuvěřitelných 26 let a fakt, že tenhle film se pořád hraje, mluví za vše. Více o jeho hvězdách a jejich osudech jsme psali zde.


Smrtonosná past

Tohle opravdu nebude nejoriginálnější žebříček, jaký jste kdy četli. A pokud s námi nesouhlasíte, že Smrtnosná past je vánoční film a navíc skvělý, pak vám rovnou vyhlašujeme koulovací válku. John Mc Clane je něco jako dospělá verze Sám doma, jen si v Nakatomi Plaza nikoho nepodal žehličkou. Což je škoda.



Noční můra před Vánocemi


Nejlepší film Tima Burtona, který nenatočil Tim Burton (ale vznikl podle jeho námětu) se mezi fanoušky dlouho řešil. Je Noční můra před Vánocemi aneb Ukradené Vánoce halloweenský snímek, protože je o halloweenských příšerách,  nebo vánoční, protože v něm tahle halloweenská monstra objeví kouzlo Vánoce? Rozřešení přišlo teprve nedávno přímo od tvůrců, kteří tvrdí, že tohle je vánoční film. A my s nimi musíme souhlasit. Vánoční a plný skvělých songů a černého humoru.



Láska nebeská 

Pokud nemusíte akční filmy, bizarní animáky, rodinné filmy nebo české pohádky, ale chcete prostě jen cítit lásku, klid a mír (a navíc se u toho zasmát), není vánočnějšího filmu než Láska nebeská. Kdykoli jsem na letišti, vzpomenu si na tenhle Curtisův majstrštyk. Sám už ho asi nikdy nepřekoná, stejně jako bude trvat ještě roky, než ho překoná někdo jiný a zůstane v žebříčcích vánočních filmů opomínán tak jako někdejší klasiky Život je krásný nebo Zázrak v New Yorku.



Vánočních klasik je samozřejmě mnohem víc, za sebe přidávám alespoň ještě tři čestné zmínky - jednou je v Česku nepříliš známý Vánoční příběh, který jsem viděl jednou, ale skvěle jsem se u něj tehdy bavil a to už jsem rozhodně nebyl malý. Za zmínku stojí i dodnes v komediálním žánru nepokořené Vánoční prázdniny s Chevym Chasem (co dělají hvězdy tohoto filmu dnes jsme psali zde) a pak samozřejmě novodobá česká klasika  Pelíšky.

A jaký vánoční film máte nejraději vy?

8 komentářů:

  1. Tak tých obľúbených vianočných filmov je viac. Ale Vianoce si neviem predstaviť bez Lásky nebeskej, rodinky Griswoldovcov či Kevina

    OdpovědětVymazat
  2. Vánoční prázdniny jsou u mě na prvním místě. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Náhodou dobrý žebříček, líbí se mi. Ale musím příznat, že u Smrtonosné pasti jsem se dost smála, když jsem to viděla v tv programu, který jsem lustrovala opravdu důkladně.
    A ty zmínky na konci článku - hlavně Vánoční prázdniny a Pelíšky, to jsou moje top. Bez toho na Vánoce ani ránu.

    Katynka

    OdpovědětVymazat
  4. Nejak som nepostrehol ten humor v orieskoch, asi nemecky, v podstate film,ktory uz nikdy vidiet nemusim,ostatne filmy patria k vianociam :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ja sa na opitom Menšíkovi v poslednej scéne vždy kráľovsky nasmejem :D

      Vymazat
  5. Popelka je jeden z největších kýčů a vtipná opravdu není... Sorry jako.

    OdpovědětVymazat
  6. Vianocne prazdniny! Griswoldovci!!! bez nich je tento rebricek zmanipulovany s nevypovedajucou hodnotou :)

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.