pátek 12. prosince 2014

Hvězdy našeho mládí: Vánoční prázdniny - Jak vypadají a co dělají herci z vánoční komedie, kterou si nikdy nenecháme ujít

Všude zběsile blikají světýlka z tržnice a ve většině obchodů se musíte prodírat davy lidí, takže je jasné, že se blíží svátky. A k nim neodmyslitelně patří film Vánoční prázdniny. Co dělají herci, kteří v něm ztvárnili hlavní role.

Je to docela depresivní, ale premiéru měl film, který pochází ze série National Lampoon, už před 25 lety. Ano, je to už čtvrt století od doby, kdy se Clark Griswold snažil zařídit dokonalé Vánoce pro svou rodinu.

V době své premiéry nebyl projekt špatně hodnocen, ale ani skvěle. Postupem času se z něj ale stala vánoční klasika, která má v podstatě kultovní status.

Film stál 25 milionů dolarů a vydělal více než 71 milionů. Na fyzických nosičích vyšel hned třikrát. V roce 1990 na VHS, v roce 2003 se objevila speciální edice na DVD a před pěti lety se do obchodů dostala ultimátní sběratelská kolekce.

Projekt se dočkal velmi nepovedeného spin-offu Bláznivá vánoční dovolená bratrance Edieho (2003), Beverly D´Angelo, Chevy Chase a Juliette Lewis si pak své role zopakovali v několika reklamách společnosti Old Navy.

SOUVISEJÍCÍ: DESET FILMOVÝCH POKRAČOVÁNÍ, O KTERÝCH JSTE MOŽNÁ NEVĚDĚLI, ŽE EXISTUJÍ

Chevy Chase/Clark W. Griswold, Jr.

Herec, kterého málem zabil proud během natáčení filmu Moderní problémy (1980), se objevil v několika filmech ze série National Lampoon. Ale právě Vánoční prázdniny a Bláznivá dovolená (1983) jsou těmi nejlepšími. Poté, co skončilo natáčení Vánočních prázdnin, se vrhl na hraní na saxofon a pomohl natočit a objevil se ve videoklipu Voices That Care na podporu amerických vojáků, kteří se zúčastnili Operace pouštní bouře a také podporoval Mezinárodní červený kříž. Jinak ale začátek devadesátých let nebyl pro jeho kariéru zrovna úspěšný. Natočil několik filmů (Neviditelný na útěku), ale žádnému se příliš nedařilo. Ani Bláznivá dovolená v Las Vegas (1997) se nestala trhákem. Nic moc se na tom nezměnilo ani po roce 2000. Filmy jako Zoom: Akademie pro superhrdiny (2006) příliš parády nenadělaly. Dobře nedopadla ani jako talk show The Chevy Chase Show, kterou Fox stáhl z vysílání už po pěti týdnech. Chase se tak zaměřil na reklamy a také na seriály. Získal jednu z hlavních rolí ve skvělém sitcomu Zpátky do školy/Community. Ten ale po několika letech opustil (sám o něm tvrdil, že mu nepřijde vtipný). Ne zrovna pochopitelný krok s ohledem na vývoj jeho kariéry. Brzy ho uvidíme v pokračování úspěšné komedie To byl zítra flám (ve které si střihl cameo) a prý také pracuje na filmu s Davidem Aykroydem. Jejich zatím posledním projektem byl film Nic než trable (1991). Počítá se také s tím, že se objeví v rebootu Bláznivé dovolené (2015). Herec má tři dcery (Cydney, Caley a Emily) s Jayni Luke. Chevy se označuje za liberálního demokrata a silně se angažuje v politice.

Beverly D´Angelo/Ellen Smith Griswold

Herečka odstartovala svou kariéru na Broadwayi, ale dařilo se jí také v seriálech a ve filmu. Za první dámu country music (1980) byla nominována na Zlatý glóbus a za televizní film A Streetcar Named Desire (1984) zase na Emmy. Přesto je ale její životní rolí právě Ellen Griswold, kterou si zahrála dohromady pětkrát (čtyři celovečerní filmy + krátký film, reklamy nepočítáme). Po Vánočních prázdninách se také vrátila k divadlu a v roce 1994 získala Theatre World Award za představení Simpatico. Kromě toho byla k vidění v seriálech jako Vincentův svět nebo Město žen. Nezahálí, ani pokud jde o filmy, objevila se ve více než padesáti titulech. Například ve vynikajícím Kultu hákového kříže (1998) nebo v Black Water Transit (2009). Vtipnou roli měla v Zahulíme, uvidíme 2 (2008). I ona si zopakuje svou roli v nové Bláznivé dovolené. V roce 1981 se vdala za italského aristokrata Dona Lorenza. Později se dala dohromady s držitelem Oscara Antonem Furstem, ten ale spáchal v roce 1991 sebevraždu. V letech 1996 až 2003 žila s hercem Al Pacinem, mají spolu dvojčata Antona a Olivii.

Juliette Lewis/Audrey Griswold

Juliette sice jako Audrey zaujala, ale vrchol její kariéry přišel o dva roky později díky Mysu hrůzy (1991) Martina Scorseseho. Za svůj výkon se herečka dočkala nominace jak na Zlatý glóbus, tak na Oscara. Mezi její další významné projekty patří Manželé a manželky (1992), Co žere Gilberta Grapea (1993) nebo thriller Kalifornie (1993) a samozřejmě kontroverzní Takoví normální zabijáci (1994) Olivera Stonea. Zapomenout nesmíme ani na Rváčův deník (1995) nebo od Soumraku do úsvitu (1996) Roberta Rodrigueze. Objevila se také v seriálu Jmenuji se Earl, případně ve filmech Starsky a Hutch (2004) nebo Vyfič! (2009). I Juliette si zopakovala svou roli z Vánočních prázdnin v reklamách firmy Old Navy. Juliette se také intenzivně věnuje rockové hudbě, působila se skupinou Juliette and the Licks (hrála s nimi do roku 2009, poté se vydala na sólovou dráhu) a spolupracovala s partičkou Prodigy. Lewis chodila s Bradem Pittem, poté se vdala za skateboardistu Stevea Berra, ale v roce 2003 se rozvedli.

Johnny Galecki/Rusty Griswold

Johnny se proslavil hlavně díky seriálům. Pár let pod konci natáčení Vánočních prázdnin se začal objevovat v sitcomu Roseanne. Ale měl možnost se mihnou i v několika úspěšných filmech jako Tajemství loňského léta (1997), Mr. Bean: Největší filmová katastrofa (1997) nebo Vanilkové nebe (2001). Začal také hrát v divadle na Broadwayi, za což si v roce 2007 odnesl Theatre World Award (konkrétně za svůj výkon v The Little Dog Laughted). Rok 2007 se stal zlomovým v jeho kariéře i z jiného důvodu, získal jednu z hlavních rolí ve veleúspěšném sitcomu Teorie velkého třesku. Nadále se ale objevuje i ve filmu (Hancock, Vyměřený čas). Johnny v mládí chodil s kolegyní z Roseanne Sarou Gilbert (která se několikrát objevila i v Teorii velkého třesku), i po rozchodu zůstali dobrými přáteli. Herec zůstal věrný své tradici, když dva roky randil s Kaley Cuoco-Sweeting z Teorie velkého třesku. Tento rok chodil s další herečkou a to Kelli Garner, ale také se rozešli.

Randy Quaid/bratranec Eddie

Přestože Randa ztvárnil více než  filmových 90, tak je jeho mladší bratr Dennis Quaid o něco známější. Ale i Randy má na kontě několik velkých úspěchů. Například za film Poslední eskorta (1973) byl nominován na ceny BAFTA, Zlatý glóbus a Oscara. Zabodoval i díky televiznímu filmu LBJ: První léta (1987). Za ten byl nominován na Emmy a získal Zlatý glóbus. Zlatý glóbus a Emmy obdržel za minisérii Elvisovy začátky (2005). Kromě toho má v životopisu hromadu dalších zajímavých projektů, od ceněného Půlnočního expresu (1978), přes velkolepý sci-fi blockbuster Den nezávislosti (1996), až po komedii Bulšit (2001). Zahrál si také ve veleúspěšném dramatu Zkrocená hora (2005). Jeho tvůrce sice zažaloval, protože mu prý nakukali, že půjde o malý film, jehož ambicí není vydělat a to z důvodu toho, aby se spokojil s co nejmenším platem, ale žalobu nakonec stáhl. Randy se také věnuje divadlu a hudbě, má kapelu jménem Randy Quaid & Fugitives. Herec má dceru Amandu s Ellou Marií Jolly, ale pár se v roce 1989 rozvedl (žili odděleně od roku 1986). Ve stejném roce se oženil s režisérkou Evi Motolanez.

Který vánoční film si během svátků nenecháte ujít?

1 komentářů:

Děkujeme za Váš názor.