čtvrtek 4. prosince 2014

Téma: Deset filmových pokračování, o kterých jste možná netušili, že existují

O spoustě sequelů by nejraději publikum nic nevědělo. A o některých skutečně nic neví, protože jen málokdo tuší, že existují.

Velmi nebezpečné známosti 2 (2000)

Originální film: Velmi nebezpečné známosti (1999)

Hodnocení ČSFD: 35 %
Hodnocení IMDb: 4,3/10
Hodnocení RottenTomatoes: 3,7/10
Hodnocení Metacritics: Nehodnoceno

Film na motivy francouzského románu Nebezpečné známosti je docela zábavnou variací na klasické literární dílo. A to i přes fakt, že je uzpůsobeno mládeži, takže je zasazen do současnosti a hlavními aktéry jsou mladí a krásní zbohatlíci. A jelikož film vydělal skoro 76 milionů dolarů při rozpočtu 10,5, vzniklo o rok později pokračování. Respektive prequel, který byl určen přímo pro videotrh a byl vytvořen ze dvou epizod seriálu Manchester Prep, který se nikdy nedostal do vysílání. Tvůrci přidali pár hanbatých scén a Velmi nebezpečné známosti 2 byly na světě. A asi tušíte, že kvalitou nesahaly originálu ani po kotníky. V roce 2004 se pak objevily Velmi nebezpečné známosti 3, které také nejsou zrovna něčím, co vidět musíte a s původními projekty měly společného jen minimum.


Zachraňte Willyho 4: Útěk z Pirátské zátoky (2010)

Originální film: Zachraňte Willyho! (1993)

Hodnocení ČSFD: 16 %
Hodnocení IMDb: 5,3/10
Hodnocení RottenTomatoes: Nehodnoceno
Hodnocení Metacritics: Nehodnoceno

První dva díly Zachraňte Willyho asi viděla většina z nás. To, že je nějaký třetí, možná pár lidí tuší, ale existence čtvrtého, to je pro nás překvapení. Ostatně, bez ohledu na český název, film na původní projekty nenavazuje, ale je považován za (nepovedený) reboot předchozích projektů. Mimochodem, v hlavní roli se objevila Bindi Irwin, dcera známého dobrodruha/lovce krokodýlů Stevea Irwina.


Bláznivá vánoční dovolená bratrance Edieho (2003)

Originální film: Vánoční prázdniny (1989)

Hodnocení ČSFD: 25 %
Hodnocení IMDb: 2,7/10
Hodnocení RottenTomatoes: Nehodnoceno
Hodnocení Metacritics: Nehodnoceno

Vánoční prázdniny jsou naprostou klasikou a filmem, který si na Štědrý den nenecháme ujít. To samé se ale nedá prohlásit o pokračování/spin-offu, který vznikl v roce 2003 a jak je z názvu patrné, točí se kolem postavy Eddieho (Randy Quaid). Pokud přehlédneme to, že v českém názvu nám chybí jedno "d", tak hlavním problémem je, že humor nefunguje a není roztomile trapný. Je jen trapný. Je tak možná dobře, že spousta lidí o existenci filmu nic netuší.


Tajemství loňského léta 3 (2006)

Originální film: Tajemství loňského léta (1997)

Hodnocení ČSFD: 32 %
Hodnocení IMDb: 3,5/10
Hodnocení RottenTomatoes: 2,6/10
Hodnocení Metacritics: Nehodnoceno

Tajemství loňského léta je docela slušná teenagerovská vyvražďovačka. Pokračování z roku 1998 je zase klasický sequel - slabý odvar původního filmu. A pokud se týká trojky, která vznikla pro videotrh, tak to dopadlo, jak se dalo čekat - nudné, s nepříliš známými herci, ve videoklipovém stylu a bez zajímavějšího příběhu.


Tooth Fairy 2 (2012)

Originální film: Víla Zuběnka (2010)

Hodnocení ČSFD: 27 %
Hodnocení IMDb: 4/10
Hodnocení RottenTomatoes: Nehodnoceno
Hodnocení Metacritics: Nehodnoceno

Původní Víla Zuběnka nebyla sice žádný zázrak, ale jako milá komedie pro děti to tak nějak fungovalo. I díky tomu, že se v hlavní roli objevil Dwayne Johnson. Ten samozřejmě v pokračování chybí, nahradil ho Larry The Cable Guy, který se, pokud jde o charisma (a svalovinu) nemůže s bývalým wrestlerem měřit. Ale Larry není hlavním problémem filmu, ten je celkově hodně nepovedenou podívanou, kterou snad neocení ani děti, které nejsou zase tak náročné.


Muž bez stínu 2 (2006)

Originální film: Muž bez stínu (2000)

Hodnocení ČSFD: 41 %
Hodnocení IMDb: 4,4/10
Hodnocení RottenTomatoes: Nehodnoceno
Hodnocení Metacritics: Nehodnoceno

Muž bez stínu je jedním z našich guilty pleasure a podle nás trošku podceňovaný kousek. Trikově vynikající i dnes, s rychlým spádem a slušným hereckým ansámblem. Dvojka má Christiana Slatera, ale jinak to není až taková pecka. I když na to, že jde o videoprodukci, nejsou speciální efekty zase tak špatné. Prostě slušné béčko, které neoslní, ale také úplně neznechutí.


West is West (2010)

Originální film: Východ je východ (1999)

Hodnocení ČSFD: 71 %
Hodnocení IMDb: 6,5/10
Hodnocení RottenTomatoes: 5,4/10
Hodnocení Metacritics: Nehodnoceno

Pokud jste neviděli vynikající britskou komedii o životě anglicko-pakistánské rodiny Východ je východ, měli byste to rychle napravit. My jsme její velcí fandové, ovšem, ani tak jsme donedávna netušili, že existuje pokračování. To vlastně ani není komedií, ale spíše dramatem, ovšem velice působivým, kdy se dva z hrdinů prvního filmu vydávají do Pákistánu, aby si připomenuli své kořeny. A je to docela dojemná, i když ne zbytečně sentimentální podívaná.


8MM 2 (2005)

Originální film: 8 MM (1999)

Hodnocení ČSFD: 40 %
Hodnocení IMDb: 4,6/10
Hodnocení RottenTomatoes: Nehodnoceno
Hodnocení Metacritics: Nehodnoceno

8 MM je extrémně depresivní thriller z podsvětí pornoprůmyslu a asi mnohým lidem se během sledování stáhl žaludek. Dvojka se samozřejmě po příběhové, herecké, ani atmosférické stránce nemůže originálu rovnat (ostatně, dějově s ní nemá ani nic moc společného), ale nedá se striktně prohlásit, že nejde o fungující thriller. Na poměry videoprodukce jde o slušný kousek.


Americké psycho 2 (2002)

Originální film: Americké psycho (2000)

Hodnocení ČSFD: 33 %
Hodnocení IMDb: 3,9/10
Hodnocení RottenTomatoes: 3,1/10
Hodnocení Metacritics: Nehodnoceno

Pokračování Amerického psycha má k dispozici zajímavé herce (Mila Kunis, William Shatner), ale to je asi tak vše, čím může projekt zaujmout. Jinak jde o nenápaditou vyvražďovačku, která stojí na hodně vratných příběhových nohou. Atmosféra také moc nefunguje a film není ani zdaleka tak kontroverzní, jako první díl.


Marley a já: Štěněčí léta (2011)

Originální film: Marley a já (2008)

Hodnocení ČSFD: 18 %
Hodnocení IMDb: 3,7/10
Hodnocení RottenTomatoes: 3,1/10
Hodnocení Metacritics: Nehodnoceno

Není třeba se stydět za to, že spousta z nás měla u sledování filmu Marley a já na krajíčku. Byla to hodně dojemná podívaná. A na krajíčku možná mělo i pár těch, kteří náhodou narazili na prequel z roku 2011, který nás vrátí do doby, kdy je Marley ještě štěně a pozor, dokonce mluví. Ano, vynikající nápad, skvěle to fungovalo například u série Kdopak to mluví, že? Mluvící psi, to je paráda.


SOUVISEJÍCÍ: HVĚZDY NAŠEHO MLÁDÍ - CO DĚLAJÍ A JAK VYPADAJÍ HERCI Z KOMEDIE O UKECANÝCH DĚTECH?

Zaskočila vás někdy existence nějakého pokračování?

6 komentářů:

  1. Jak tak na to koukam, tak ano nevedel jsem ze existuji a ani me to nevadi, jeden brak vedle druhyho na par vyjimek (asi 2).

    OdpovědětVymazat
  2. Já teď narazil na Rolničky kam se podíváš 2. Jedničku jsem měl kvůli Arnoldovi a jeho Turbo-Manovi rád. Dvojka nestojí za nic. A zase tam hraje Larry The Cable Guy.

    OdpovědětVymazat
  3. Nesouhlasím.
    Velmi nebezpečné známosti 2 a 3 jsou odlehčenější a daleko zábavnější filmy s pořád dobrým scénářem a hereckými výkony.

    OdpovědětVymazat
  4. Já třeba donedávna netušil, že existuje tohle pokračování a to je to opravdu kvalita ;) http://www.csfd.cz/film/288861-trida-zivot-pote/

    OdpovědětVymazat
  5. Napadl mě sequel 30 dní dlouhé noci.

    OdpovědětVymazat
  6. Spousta lidí neví třeba ani o tom, že Psycho má čtyři díly... Znají často jen jedničku ;-)

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.