středa 14. září 2016

Podzim 2016: 10 menších filmů, které byste si neměli nechat ujít

Tyhle filmy budou rozhodně stát za to.  Na který z nich se nejvíc těšíte vy?


Před pár týdny jsme se podívali na deset podzimních filmů, od kterých se očekávají ohromné tržby. Zkrátka deset událostí, které by měly plnit kina po celém světě. Kromě nich nás ale v podzimních měsících čeká velké množství menších filmů, které možná nezasáhnou tak široké množství diváků, o to zajímavější ale ve finále mohou být. Některé z nich jsme mohli vidět už během léta na festivalech, jiné mají v zádech silný skutečný příběh nebo úspěšnou předlohu, mnohé z nich by pak mohly v příštím roce promluvit do oscarového klání. Zde je můj výběr z těchto filmů a doufám, že většina z nich nezklame a prozáří podzimní nabídku kin svými kvalitami.

Neon Demon (The Neon Demon) – 22. 9. 2016


Neodvážím se odhadnout, zda se režisérovi Nicolasi Windingu Refnovi vůbec někdy podaří vystoupit ze stínu svého majstrštyku Drive. Jeho nejnovější počin ale minimálně z traileru vypadá opět velmi zajímavě. Ukázka je provokativní, opět lehce manýristická, se silným důrazem na vizuální stránku. A já doufám, že tahle žánrově vyhraněná exkurze do nejtemnějších zákoutí módního průmyslu bude v celovečerní podobě stejně atmosférická, jako v těch lahodných dvou minutách.

Café society (Café Society) – 22. 9. 2016


Pokud ve filmovém světě už po několik dekád existuje nějaké jistota, pak tedy že Woody Allen každoročně přijde se svou další dávkou neurotických postav, dialogových přestřelek a hvězdných herců. Mám Woodyho filmy moc rád, ale stejně bych mu doporučil, aby na stará kolena hleděl spíš na kvalitu než na kvantitu, protože většina jeho filmů z poslední desetiletky jsou maximálně lehce nadprůměrné snímky bez jasného smyslu a směřování. Café society mi je ovšem sympatické nejen našlapaným hereckým obsazením (a navíc si myslím, že Jesse Eisenberg je ideálním představitelem allenovského typu pro současnost), ale i příjemným retro feelingem a lehce gangsterskou zápletkou. Snad mě Woody po delší době překvapí skutečně kvalitním filmovým zážitkem.

Deepwater Horizon: Moře v plamenech (Deepwater Horizon) – 29. 9. 2016


Dvojice Berg-Wahlberg již divákům dokázala zprostředkovat jeden adrenalinem nabitý film podle skutečných událostí (Na život a na smrt). Pokud zvládnou podobně dravým způsobem natočit i havárii ropného tankeru, tak by Deepwater Horizon mohl být přesně tím chlapsky tvrdým podzimním filmem, který jsem si loni sliboval od Everestu. Jen se trochu bojím, že trailery nám zase jednou propálily to nejlepší z celého filmu… Trailer

Kubo a kouzelný meč (Kubo and the Two Strings) – 6. 10. 2016


První recenze vynášejí nový film studia LAIKA do nebes. 97% pozitivních recenzí na Rotten Tomatoes při průměrném ratingu 8,3 skutečně naznačují, že na začátku října by do našich kin mohl přijít jeden z nejlepších filmů letošního roku. Koralínu od stejného studia považuji za vynikající film, trailery oslňují kouzelnou vizuální stránkou a já věřím, že tady nás zklamání nečeká. Trailer

Dívka ve vlaku (The Girl on the Train) – 6. 10. 2016


Megaúspěšnou knižní předlohu jsem nečetl a trailer na mě působí spíš jako méně sofistikovaná a předvídatelnější verze Fincherovy Zmizelé, nicméně vzhledem k popularitě knihy a zajímavému hereckému obsazení stále doufám, že tvůrci si schovávají nějaké trumfy až do kina. A že se tak z Dívky ve vlaku vyklube poctivá a napínavá thrillerová jízda, ne pouhá sezónní jednohubka, jejíž jedinou ambicí je vyždímat trochu peněz z fanoušků předlohy. Emily Blunt, Luke Evans či Rebecca Ferguson před kamerou mi udržují určitou hladinu optimismu v krvi. Trailer.

Zúčtování (The Accountant) – 27. 10. 2016


Můj osobní černý kůň letošního podzimu. Ještě předtím, než přijde do kin jeho potenciálně oscarová gangsterka Pod rouškou noci a než opět navlékne batmanovský kostým, zahraje si Ben Affleck geniálního jedince se schopností rychle a kreativně vyřešit jakýkoliv problém. Včetně těch, které zahrnují zbraně, zločiny a ztráty na životech. Vedle něj se ve filmu Zúčtování objeví ještě Anna Kendrick či oscarový J. K. Simmons, režisér Gavin O’Connor má za sebou famózního Warriora a já doufám, že jeho nejnovější zářez bude podobná pecka. Trailer najdete tady.

American Honey (American Honey) – 27. 10. 2016


Kariéra Shii LaBeoufa se vyvinula trochu jiným směrem, než by člověk po Transformers nebo čtvrtém dílu Indiana Jonese očekával. Možná proto, že je trochu magor, možná proto, že má vyšší umělecké ambice, každopádně jsem rád, že jeho novinka American Honey by se na konci října měla podívat i do českých kin. Drsná, téměř tříhodinová road-movie získala Cenu poroty v Cannes a byla tam dokonce nominována na Zlatou palmu, takže jsem na ni jaksepatří zvědavý.

Snowden (Snowden) – 10. 11. 2016


Pevně věřím, že portrét kontroverzní osobnosti, která poskytla novinářům data sledovacích služeb, dopadne zajímavěji, než průměrné zpracování osudů Juliana Assange WikiLeaks. Tam kromě výtečného Benedicta Cumberbatche nic moc dalšího nebylo. Ovšem Snowden se pyšní nejen Josephem Gordonem-Levittem v hlavní roli, ale i nabušeným zbytkem hereckého ansámblu, spokojenými prvními reakcemi a především samozřejmě Oliverem Stonem na režijní sesli. Stoneův poslední film Divoši mě svou progresivitou velmi příjemně překvapil, takže pevně věřím v to, že nedostaneme jen tuctový životopis.

Je to jen konec světa (Juste la fin du monde) – 10. 11. 2016


Mladou režijní kometu z Francie Xaviera Dolana nemůžu objektivně zhodnotit, protože jsem bohužel stále neměl příležitost vidět žádný z jeho filmů. Teprve sedmadvacetiletý režisér jich už má ovšem na kontě šest (!) a ten poslední, protože jsem jej promeškal v Karlových Varech, si s chutí dám, až přijde do normální distribuce. Hvězdně obsazená konverzačka sice vzbudila rozporuplné ohlasy, chlubí se nicméně Marion Cotillard, Vincentem Casselem či Léou Seydoux. A já se na plátně rád přesvědčím o tom, co v tom mladém Francouzi vlastně je.

Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny (Hacksaw Ridge) – 10. 11. 2016


Mel Gibson je zpět! Otázku, nakolik nám všem chyběl, zatím ponechám stranou, faktem je, že ve čtvrtek má oficiální českou premiéru akčňák Ve jménu krve, kde si zahrál hlavní roli. A v listopadu k nám přijde i film, se kterým se dlouhých deset let po Apocalyptu vrací i k režii. Válečná podívaná Hacksaw Ridge je Melovým návratem k ambiciózním a velkým příběhům, předpokládám, že nebudou chybět brutálně naturalistické bojové scény a jen doufám, že nebudou samoúčelné, ale poslouží zajímavému filmu. Herecké obsazení budí respekt, tak uvidíme, jestli to samé bude platit i pro výsledný snímek. Trailer zde.

Na které filmy z podzimní nabídky se nejvíc těšíte Vy?

1 komentářů:

  1. Jen bych opravil, že Deepwater Horizon byla vrtná plošina a ne ropný tanker.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.