středa 12. srpna 2015

TOP 6: Nejlepší seriály stanice HBO - Od Hry přes trůny až po Špínu Baltimoru

Není to televize, je to HBO.

HBO je bezesporu jedním z nejvýraznějších hráčů na poli kabelových televizí. A hodně tomu pomáhají seriály z jejich vlastní produkce. Málokdy se stane, že HBO šlápne vedle. Skoro by se dalo říct, že co seriál, to perla. Přesto mezi nimi tahle šestice vyčnívá.

6. Deadwood (2004 - 2006)

Hodnocení ČSFD: 75 %
Hodnocení IMDb: 8,8/10
Hodnocení RottenTomatoes: Nehodnoceno
Hodnocení Metacritic: 85 %


Výtečně obsazený westernový seriál se dočkal jen tří řad po dvanácti dílech, ale i tak stačil posbírat úctyhodných 28 nominací na cenu Emmy (osm jich proměnil) a přidal ještě jeden Zlatý Glóbus. Původně se počítalo s tím, že vzniknou ještě dva filmy, ale k tomu stále nedošlo, a přestože HBO nikdy oficiálně neprohlásilo, že jsou u ledu, tak se už v podstatě nepočítá s tím, že bychom je někdy viděli. Kromě scénáře a hereckých výkonů, se seriál dočkal chvály také za velmi působivou výpravu. Seriál se ovšem proslavil i z jiného důvodu a to kvůli nadávkám. Například slovo "fuck" v něm prý padlo 2 980x.

5. Odpočívej v pokoji (2001 - 2005)

Hodnocení ČSFD: 85 %
Hodnocení IMDb: 8,8/10
Hodnocení RottenTomatoes: Nehodnoceno
Hodnocení Metacritic: 74 %


Pokud jde o seriály o dysfunkčních rodinách, tak ty jdou HBO opravdu skvěle. Ne každá stanice by dokázala natočit sérii o rodince, která vede pohřebních ústav tak, aby se z toho vyklubal hit. A zasloužený. HBO na diváka opět "zaútočilo" silnými zbraněmi v podobě výtečného scénáře a skvěle zvoleného hereckého obsazení. To vyústilo v nominace na celkem 168 různých cen. Proměněných nakonec bylo 48.

4. Silicon Valley (2014 - ????)

Hodnocení ČSFD: 76 %
Hodnocení IMDb: 8,5/10
Hodnocení RottenTomatoes: 8,5/10
Hodnocení Metacritic: 86 %
Recenze

Nedá se říct, že by zrovna sitcomy byly vlajkovým žánrem společnosti HBO, ale očividně, když čas od času vsadí na něco odlehčenějšího, funguje to. Příkladem budiž Viceprezident(ka) nebo právě Silicon Valley. Jako kabelová stanice se HBO nemusí snažit cílit na co největší množství diváků, takže klidně může natočit sérii, která osloví jen určitou skupinu. Silicon Valley je tak mířeno na ty, kteří se orientují v IT byznyse. Právě oni si určitě užijí utahování ze stereotypů, které v dané branži vládnou.

3. Rodina Sopránů (1999 - 2007)

Hodnocení ČSFD: 83 %
Hodnocení IMDb: 9,3/10
Hodnocení RottenTomatoes: Nehodnoceno
Hodnocení Metacritic: 96 %


Mafiánská podívaná Rodina Sopránů je často zařazována mezi nejlepší seriály všech dob a to, že nejde o žádnou slátatinu, potvrzuje i 21 cen Emmy a 5 Zlatý glóbů. Asi nebude moc těch, kteří by oponovali tvrzení, že hlavní síla Rodiny Sopránů se skrývá ve výtečně zahraných a napsaných postavách. Ovšem, i jednotlivé zápletky jsou skvělé. Seriál ovšem není zběsilou gangsterkou, ale spíše hloubavým pohledem na jednu ne úplně tradiční rodinu.

2. Hra o trůny (2011 - ????)

Hodnocení ČSFD: 92 %
Hodnocení IMDb: 9,5/10
Hodnocení RottenTomatoes: 9/10
Hodnocení Metacritic: 91 %


Jak už to u takových fenoménů, jakým Hra o trůny bezesporu je, bývá, čím populárnější jsou, tím více se vynořuje těch, kteří dávají hlasitě najevo, že nechápou, co na nich ostatní vidí. Tak například je to čím dál lepší výprava, množství velmi talentovaných herců, šokující zvraty... A mohli bychom pokračovat dál. Není přehnaným tvrzením, že tenhle projekt je nejlepším fantasy seriálem, který se kdy na obrazovkách objevil. Nepřekvapí tak, že je série nejen nejsledovanějším projektem HBO, ale také má na kontě 127 nominací na různé ceny. Sedmdesát jich Hra o trůny proměnila.

1. The Wire - Špína Baltimoru (2002 - 2008)

Hodnocení ČSFD: 90 %
Hodnocení IMDb: 9,4/10
Hodnocení RottenTomatoes: 9,9/10
Hodnocení Metacritic: 89 %

Přestože The Wire nepatřil k favoritům různých porot při udělování cen (seriál nikdy nevyhrál žádné z "velkých" televizních ocenění), tak mnoho recenzentů ho označuje za jeden z nejlepších dramatických seriálů. Chválen je projekt hlavně za autentické a sugestivní ztvárnění života v Baltimoru. Ale bez ohledu na chválu ze strany novinářů, seriál se pral s nízkou sledovaností. To nebylo až tak překvapivé, jde o velmi dějově komplexní projekt a navíc nebyl nasazen ve zrovna nejlepší čas. Přesto mu HBO dala šanci pro pět řad a udělala dobře, je to opravdu televizní klenot.

Který seriál HBO jste si nejvíce oblíbili vy?



9 komentářů:

  1. I jako ctenari a milovnikovi knizni serie mi serial Hra o truny prijde uz moc precenovan. Za to bych urcite dal do prvni sestice Boardwalk Empire.

    OdpovědětVymazat
  2. Mám takový pocit, že vám v žebříčku chybí "Bratrstvo neohrožených"

    OdpovědětVymazat
  3. Pro mě HBO = The Wire, Six Feet Under, Oz, Eastbound & Down

    OdpovědětVymazat
  4. nemam rada, ked sa objavia taketo rebricky a kazdy si mysli, ze ten jeho serial tam chyba. ale ziadne band of brothers? vazne? Som zena a aj pre mna je to asi najlepsi serial, aky som videla! :)

    OdpovědětVymazat
  5. Pro mě od nejlepšího: 1. Newsroom, 2. Game of Thrones, 3. Six Feet Under, 4. Looking, 5. Girls

    OdpovědětVymazat
  6. 1. Sex ve městě, 2. Hra o trůny, 3. Pravá krev.

    OdpovědětVymazat
  7. Za mě Smrt nás spojí, Dobrý boj :)

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.