úterý 11. srpna 2015

TOP 5: Nejlepší filmové bisexuální/homosexuální postavy

O nejlepších homosexuálních postavách ze seriálů už jsme se bavili (celý článek), teď je na čase juknout se na ty filmové.

5. Jack Twist (Jake Gyllenhaal) a Ennis El Mar (Heath Ledger)

Kde jsou k vidění: Zkrocená hora (2005)

Tahle dvojice se v přehledu objevit musela. Film mapující jejich vztah je kvalitně natočený, ale jeho zápletka docela okoukaná (pár, jehož lásce okolí a doba nepřeje). V originalitě námětu se ale jeho síla neskrývá. Hlavní pozitiva najdeme jinde a to v obsazení, podmanivých scenériích a hudbě. Dvojice hlavních hrdinů je tak dobře zahraná, že i ti, kteří zrovna nefandí homosexuálním vztahům, museli někde v koutku duše Jackovi a Ennisovi přát, aby to pro ně dobře dopadlo. Zkrocená hora je navíc považována za určitým způsobem revoluční, protože změnila pohled mainstreamového publika na filmy s homosexuální tématikou. Není ale překvapením, že s projektem tohoto ražení byla spojena i kontroverze. V jednom kině v Utahu byl film stažen z programu, několik amerických politiků obvinilo filmaře z toho, že prosazují gay agendu a samozřejmě se ozvaly i některé náboženské spolky. Kritika ale přišla i z opačné strany, film si odnesl mnoho ocenění, včetně tří Oscarů, ale ne toho za nejlepší film. A někteří podezřívali porotu z toho, že je to z důvodu homofobie.


4. Armand (Robin Williams) a Albert Goldmanovi (Nathan Lane)

Kde jsou k vidění: Ptačí klec (1996)

I na čtvrté příčce je pár, ale tentokrát ne z dramatické podívané ale čistě komediální. Jedná se o remake francouzského originálu z roku 1978 nazvaného Klec bláznů. A přestože obvykle nejsme velcí fanoušci toho, když jsou homosexuální postavy příliš feminní, tak v tomto případě jsme to překousli a dokonce nás to bavilo. Armand a Albert jsou prostě pár, který vyvolá úsměv na tváři a radosti a strasti jejich vztahu jsou velmi zábavné. Hodně tomu pomáhá i skvělé obsazení, kdy (hlavně ale nejen) pánové Robin Williams a Nathan Lane odvádějí výtečnou práci.

3. Andrew Beckett (Tom Hanks)

Kde je k vidění: Philadelphia (1993)

Tom Hanks nemám problémy s žádným žánrem. S přehledem ztvární komediální postavu a stejně tak je výtečný v dramatické roli. To dokázal i filmem Philadelphia, ve kterém si zahrál právníka infikovaného HIV. A to v době, kdy se k vám lidé báli i přiblížit, pokud jste byli touto nemocí nakaženi. Právě jeho boj proti předsudkům a diskriminaci je námětem tohoto výtečného filmu, který je působivý hlavně díky výkonům Hankse a DenzelaWashingtona. A zapomenout se nesmí na skvělou hudbu. I když má Tom Hanks na kontě mnoho výrazných rolí, tak právě ve Philadelphii předvedl (alespoň podle nás) jeden z nejlepších výkonů své kariéry.


2. Gia Carangi (Angelina Jolie)

Kde je k vidění: Gia (1998)

Gia je jedním z prvních projektů, ve kterém Angelina Jolie jasně ukázala, že není jen dcerou slavného otce. Její ztvárnění bisexuální modelky, která bez ohledu na úspěch v modelingové branži nedokáže být šťastná a nechává se vtáhnout do světa plného drog, je velmi sugestivní. Ukazuje modeling z jiné stránky, než jen jako svět plný světel reflektorů a luxusních večírků. A recenzentům se biografický snímek z produkce HBO líbil, film získal dva Zlaté glóby (včetně jednoho pro Angelinu Jolie) a jednu cenu Emmy.

1. Brumbál (Richard Harris a Michael Gambon)

Kde je k vidění: Série Harry Potter

Možná to bude pro některé překvapení, ale Brumbál byl gay. To sice ve filmové sérii nikdy jasně řečeno nebylo, ale potvrdila to sama J.K. Rowlingová. Něco podobného samozřejmě vyvolalo poprask. Někteří ocenili to, že autorka to každému neustále necpala pod nos, prostě to byl fakt, který nebylo třeba příliš řešit. Jiní to považovali za blesk z čistého nebe. A nepřekvapivě, někteří zástupci církví byli nesví, že v knižní sérii pro děti je homosexuální postava. Například Roberta Combs z Christian Coalition of America prohlásila: "Je velkým zklamáním, že autorka musela udělat z jedné postavy gaye. Není to dobrý příklad pro naše děti, které mají opravdu rády knihy a filmy. Myslím, že to podporuje homosexualitu." 

Ovšem, Harry Potter je na kritiku ze strany náboženských organizací zvyklý, některé ho rovnou obviňovaly z podpory čarodějnictví. Faktem je, že Brumbál je prostě homosexuál, ale nejde o něco, co by jeho postavu definovalo a tak tomu prostě nebyla ve filmech věnována pozornost. Je ale sympatické, že Rowlingová měla odvahu napsat Brumbála jako gaye, protože jí muselo být jasné, že to vyvolá poprask.

Čestná zmínka: Simon Bishop (Greg Kinnear)

Kde je k vidění: Lepší už to nebude (1997)

Není divu, že byl Greg Kinnear za svůj výkon v hořkosladké komedii Lepší už to nebude nominován na Oscara. Jeho podání homosexuálního Simona Bishopa bylo nesmírně sympatické a uneslo i srovnání s tím, co předvedl Jack Nicholson v hlavní roli. Simon není přehnaná "fiflenka". Je trochu jemnější, ale jinak je to sympaťák, který to v životě nemá lehké, ale snaží se jak to jen jde.

Tohle je pětice (respektive je jich osm) našich oblíbených homosexuálních filmových postav, ale samozřejmě se jich na stříbrném plátně ročně objevuje hromada. Které jste si oblíbili vy?

7 komentářů:

  1. Tak ten Brumbál je šok, ale na druhou stranu to vůbec nemění, takže je to vlastně jedno. :)

    OdpovědětVymazat
  2. S tím Brumbálem to bylo hodně zbytečné. V knihách ani ve filmech to nebylo absolutně vůbec poznat. To už mohla rovnou říct, že gay byl třeba Voldemort. :D

    OdpovědětVymazat
  3. Můžete mi prosim někdo vysvětlit, kde v knižkách je to nějak naznačeno? Jako je mi to šumák a na postavě to vůbec nic nemění. Jen mi to přijde jako takový ex-post označení, bez náznaku v příběhu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přímo řečeno to nikdy nebylo, ale prý to bylo jemně naznačováno ve zmínkách o jeho vztahu ke Grindelwaldovi. Na rovinu to Rowlingová prohlásila až během jednoho interview v roce 2007.

      Vymazat
    2. Nekonvenční oblékání, celoživotní celibát.. :D Ostatně bůhví co přivedlo Toma Riddla na scestí :D Omlouvám se vše citlivkám za laciný vtípek, ale až moc se to nabízelo :D

      Vymazat
  4. To je presne duvod proc po Potratovi za 50 let nestekne pes,je poplatnej dobe vzniku.V podstate multikulti sracka.
    Ze chtel po Riddlovi profouknout salmaj me taky napadlo ;)

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.