úterý 7. července 2015

TOP 5: Pět nejlepších televizních a filmových homosexuálních/bisexuálních postav (část první)

Gay postavy už dávno nejsou na obrazovce znázorňovány jako upištění 40ti kiloví tragédi v růžovém tričku. Tvůrci nabízejí i jiné typy homosexuálních hrdinů. Kteří patří k našim oblíbeným?

Červen je označován za měsíc LGBT komunity, navíc americký Nejvyšší soud nedávno rozhodl, že gayové a lesbičky mají právo uzavírat manželský svazek, takže homosexualita je teď žhavé téma. A čím dál více gay postav se objevuje i v seriálech a filmech. A už nejde jen o karikatury, které homosexualitu zesměšňují, ale jsou k vidění i mnohem komplexnější postavy. Dnes se podíváme na ty nejlepší televizní, příště na filmové.

5. Agron (Daniel Feuerriegel)

Kde je k vidění: Seriál Spartakus

Gay jako upištěná "slečinka" v tričku velikosti XS a s kabelkou? Zapomeňte, Agron je drsný gladiátor, který je obávaný v aréně i mimo ni. A na mužnosti mu rozhodně neubírá to, že v ložnici preferuje pány a ne dámy. Není tak divu, že se Agron stal miláčkem (nejen) gay komunity. Na jedné straně drsňák, který umí být hrůzostrašný, na té druhé oddaný partner (a asi ani neuškodilo to, že v kožených spoďárech vypadal dobře).

4. Waylon Smithers (Harry Shearer/Mojmír Maděrič)

Kde je k vidění: Seriál Simpsonovi

Jedna z nejvýraznějších postav v kultovním animáči je gay, to bylo zamýšleno už od počátku. S nápadem přišel filmař Sam Simon. Současně ale bylo řečeno, že tomu nebude věnována přílišná pozornost. Prostě to tak je, Smithers má rád muže a tím to hasne. Jestliže se budeme bavit o jeho posedlosti panem Burnsem, tak ta byla zase inspirována chováním některých členů štábu a herců k byznysmenovi, který stojí za vznikem Foxu, Barry Dillerovi. Smutná zpráva přišla v tomto roce, Harry Shearer se rozhodl s rolí seknout a hledá se někdo, kdo ho nahradí.

SOUVISEJÍCÍ: HVĚZDY, KTERÉ SE NEBÁLY PŘIZNAT HOMOSEXUÁLNÍ/BISEXUÁLNÍ ORIENTACI

3. Nicky Nichols (Natasha Lyonne)

Kde je k vidění: Seriál Orange is the New Black

Ve vězeňském seriálu Orange is the New Black je hromada lesbických postav. A spousta z nich je sympatická (nebo sympaticky nesympatická), ale naší favoritkou je rázná Nicky. Má ostrý jazyk (při mluvení i při jiných činnostech), s ničím se nepáře, má hodně rázný smysl pro humor a navíc je to bad girl, ale současně není přehnaně amorální. Prostě drsná holka, která vás setře dřív, než řeknete "spadlé mýdlo ve sprše". Natasha Lyonne v roli Nicky odvádí skvělou práci, o čemž svědčí i nominace na Emmy z roku 2014.

2. Jack McFarland (Sean Hayes)

Kde je k vidění: Seriál Will a Grace

Jack je nafoukaná nesnesitelná diva. A svým způsobem znázorňuje stereotypy, které jsou pro gaye urážlivé (povrchnost, egoismus, zženštilost atd.), ale zrovna v tomto sitcomu to bylo hodně vtipné a dovolíme si tvrdit, že homosexuální diváci se také pobavili (alespoň tedy ti, kteří mají smysl pro humor). Postava Jacka byla na jedné straně dost populární, ale na té druhé byla kritizována právě za to, že podporuje gay stereotypy.

1. Lafayette Reynolds (Nelsan Ellis) a Job (Hoon Lee)

Kde je k vidění: True Blood: Pravá krev a Banshee

Být gayem na malém americkém jižanském městečku není sranda. Ale Lafayette to zvládá na výbornou. Pokud se ho někdo pokusí urazit, setře ho jedna radost a pokud se ho někdo pokusí napadnout, bez mrknutí oka mu jednu vrazí. Má sice slabost pro poněkud extravagantní kostýmy, ale i když to tak na první pohled může vypadat, není žádná slečinka. A to se divákům líbilo. Zatímco v knižní předloze postava zemřela ve druhém dílu, v seriálu vydržela až do konce, díky své velké popularitě.

Nemohli jsme se rozhodnout, kterou ze dvou postav (Lafayette a Job) si vybrat, takže nakonec uvádíme obě. Job je podobný typ jako Lafayette. Na první pohled poněkud feminní chlapík, který ale, když na to přijde, nemá problém vás zmlátit jako žito. A ještě vás u toho zvládne usadit nějakou dobře mířenou poznámkou.

Je na místě poznamenat, že na obou seriálech pracoval Alan Ball, který gay postavy prostě umí (Odpočívej v pokoji).

Čestná zmínka

Oberyn Martell (Pedro Pascal)

Kde je k vidění: Hra o trůny

Jedním ze zatím posledních bisexuálních miláčků publika je Oberyl Martell, prince z Dorne. A není se čemu divit. Je charismatický, sympatický, je stejně zdatný v ložnici jako na bojišti a na rozdíl od spousty jiných postav v seriálu, má pochopitelné pohnutky, kterým se dá fandit (hodlá pomstít svou znásilněnou a zavražděnou sestru). Oberyn vyznává (v jeho případě bohužel pravdivé) motto - život je krátký a člověk si tak musí užívat každý okamžik. A musí se mu nechat, že to zvládá na jedničku.


Která LGBT televizní postava nejvíce baví vás?

7 komentářů:

  1. Waylon Smithers :DDD to sedí, muzikál o Barbie a Kenu :DDD

    OdpovědětVymazat
  2. Oberyn Martel !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    OdpovědětVymazat
  3. Ehm, mám pocit, že v celém Banshee nebyla ani zmínka o tom, že by byl Job gay. Cross-dresser jasně, o tom žádná. Jinak jednoznačně nejlepší postava seriálu :)

    OdpovědětVymazat
  4. Agron byl rozhodně zlatíčko.. Dan se v téhle roli dost vytáhl a myslím, že o přízeň gay publika má do budoucna postaráno (teda jestli jsou gayové hercům tak věrní jako my lesby těm svým herečkám, které si zamilujem a to tak moc, že jsem pro nás už slyšela přezdívku lesbradorky :D). Jinak bych ze seriálové tvorby přidala ještě ty mladší zástupce a sice Paige McCullers z Pretty little liars což byla sice vedlejší postava, ale tak dobře napsaná (než to pokazili, ale to ostatně slušně pokaňhali celý seriál, takže se tahle postava jenom svezla), že se pro hodně holek bojujících s coming-outem stala vzorem a za pány přidávám pár Connor/Jude z The Fosters, kde je defacto stejné téma, ale z pohledu kluka (kteří to mívají o něco těžší).

    OdpovědětVymazat
  5. A kde je Jack Harkness z Doctora Who a Torchwoodu?! Jestli on není miláčkem publika, tak už nikdo...

    OdpovědětVymazat
  6. A co Glee? Tam se to nimi jen hemží :-)

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.